Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Izgubljeno-nađeno

Autor:

05.08.2009. 22:00
Izgubljeno-nađeno


Nena Lukin fotografijom se počela intenzivno baviti 2003. godine. Riječ je o svjetskoj putnici koja je fotografsko umijeće razvijala na putovanjima kroz Afriku, Južnu Ameriku i cijelu Europu
U galeriji Trata u Kalima je na Dan Domovinske zahvalnosti otvorena izložba fotografija na platnu fotografkinje Nene Lukin. Izložba koju je maestralno otvorila Milena Dundov otvorena je do 19. kolovoza. U njenom postavu nalazi se 23 velike i 16 malih crno bijelih fotografija lijepljenih na platno s dalmatinskim motivima Kali i Sestrunja. Fotografije su nastale u kolovozu prošle godine.
Svoja ljeta u Kalima izgubljena tokom 80-tih godina Nena je ponovno pronašla u vizurama Sestrunja, koje kao da su, kaže Nena, ostali zamrznuti u vremenu od prije 20-tak godina.
– U tuđim, a opet tako poznatim dvorištima na Sestrunju dočekale su me stare slike gotovo zaboravljenog djetinjstva. Slikajući nečija nepoznata, stara vrata, u meni su se otvarala vrata nekadašnje babine kužine. Kuhinjske krpe “faks helizim” koje vijore na vjetru vraćale su me u kaljska ljetna popodneva. Smokve koje se suše na kolovoškom jarkom suncu sjećale su na vremena kad sam ih kao mala krala kraj puta. Tako i sam i ovaj put “ukrala” motive sa Sestrunja i njima se vratila u Kali gdje je nastao drugi dio fotografija izloženih na izložbi, pripovijeda Nena Lukin. Tamo je, kaže, uspjela uslikati posljednje komadiće stare obiteljske kuće kakva je nekad bila i time iscijelila svoje “kualjsko” djetinjstvo.
Nena Lukin fotografijom se počela intenzivno baviti 2003. godine. Riječ je o svjetskoj putnici koja je fotografsko umijeće razvijala na putovanjima kroz Afriku, Južnu Ameriku i cijelu Europu. Uglavnom snima koloristične fotografije s digitalnim aparatom, ali fotografije na izložbi snimane su uglavnom analognim aparatom u crno bijeloj tehnici. Lukin je kao srednjoškolka prošla amaterski foto tečaj kod poznatog zadarskog fotografa Zvonka Kucelina, urednika u Zadarskom listu.
Foto radionica na Sestrunju gdje je nastao dio fotografija i gdje je pokrenut cijeli crno bijeli opus organizirana je i vođena od strane Roberta Marnike. Nena Lukin je do sada sudjelovala na skupnim izložbama u Mariji Bistrici i Zagrebu na izložbi Dodir vjere, dok je s fotografijama sa Sestrunja sudjelovala na izložbi u Bologni.