Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na Raspivanom Bibinju pobjednici omiškog festivala

Autor: Valentina Mlađen

05.08.2009. 22:00
Na Raspivanom Bibinju pobjednici omiškog festivala

Foto: Adam VIDAS



29. susret klapa u Bibinju – “Raspivano Bibinje” uvertira je za iduću godinu kada se slavi jubilarna tridesetogodišnjica održavanja ove manifestacije, rečeno je na press konferenciji u Bibinjama koju su održali Nino Šimunić, načelnik općine Bibinje, te Katarina Kandić, glavna organizatorica. Organizatori “Raspivanog Bibinja” su općina Bibinje i Turistička zajednica općine Bibinje.
Šimunić je predstavio službeni dio napomenuvši kako je ovo susret klapa koji nije natjecateljskog karaktera, nego više odmor klapama od natjecanja. Simbolična nagrada bit će kamen sa klapskim simbolom kojeg je izradio akademski kipar Petar Dolić. “Raspivano ljeto” počet će u 20.30 sati, nakon što se održi tradicionalno “loncijanje” s kampanela svetog Roka. Šimunić je također najavio da bi se manifestacija zbog velike potražnje klapa koje žele sudjelovati mogla produžiti na dva dana.
Katarina Kandić je predstavila program manifestacije. Posebno je najavila klapu Pivači KUD-a Cambi, pobjednike ovogodišnjeg Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Kao gosti večeri najavljeni su pjesnici Ante Sikirić i Tomislav Meštrović. I ove godine očekuje se veliki broj posjetitelja koji će imati priliku uživati u pravoj klapskoj pjesmi.
– Publika dolazi i voli ovu manifestaciju jer ima priliku čuti izvorne klapske pjesme koje se danas jako rijetko izvode. Naravno, čut će se i poznati hitovi, ali naglasak je na izvornoj pjesmi, rekla nam je Kandić.
Na susret klapa dolaze velika klapska imena. Tako će posjetitelji imati priliku čuti dvije ženske klape: klapu “Garofuli” iz Bibinja te klapu “Neverin” iz Kaštel Kambelovca. Od muških klapa nastupit će njih sedam: klapa “Sv. Gabrijel” iz Zadra, klapa “Brodarica” iz Šibenika, klapa “Bibanum” iz Bibinja, klapa “Pingeuntum” iz Buzeta, klapa “Filip Dević” iz Splita, klapa “Maslina” iz Šibenika te klapa “Pivači KUD-a Kambi” iz Kaštel Kambelovca. Susret se održava na Trgu sri sela, na prirodnoj pozornici okruženoj kamenom i mediteranskom arhitekturom. Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti u Turističkoj zajednici općine Bibinje i uoči manifestacije.