Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Našem narodu je potreban Bog

05.08.2010. 22:00
Našem narodu je potreban Bog


Misno slavlje sa svečanim “Tebe Boga hvalimo” u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u srijedu u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je katedralni župnik mons. Ivan Mustać. Svetoj misi između ostalih sudjelovao je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić te saborska zastupnica Ana Lovrin. 
 Mons. Mustać u svojoj je propovijedi istaknuo važnost obitelji, vrijednost ljudskog života, moralnih načela i kršćanskih vrednota u obitelji i društvu. 
– Svaki dan već neko vrijeme čitamo proroka Jeremiju. Sudbina proroka Jeremije se u mnogočemu ne razlikuje od života i sudbine proroka Staroga zavjeta. Prorok Jeremija je simbol progonjenog, odbačenog i neshvaćenog proroka. Četrdeset godina je bio kao prorok poslan svome narodu i pri kraju svog proročkog poziva nije vidio nikakvog uspjeha. Došao je u takvu krizu da je poželio napustiti proročki poziv. Tek poslije njegove smrti čitat će se njegovi spisi, kazao je katedralni župnik te izdvojio veličinu proroka i njegova poslanja.
– Prorok vidi ono što drugi ne vide, razumije ono što drugi ne razumiju, govori ono što drugi ne očekuju i ne očekuje da će to drugi prihvatiti. Međutim, Bog mu kaže: “Idi i govori. Nemoj drhtati pred njima”, pojasnio je naviještenu Božju Riječ, mons. Ivan Mustać.
– Svaki narod ima jednu povijest i svaka osoba ima jednu povijest. Crkva u ovoj povijesti ima poziv biti prorok. U životu naše domovine i naroda trebamo proročke riječi, a to može dati Crkva. Našem narodu je potreban Bog. Crkva tu mora služiti. Uloga Crkve je danas nezamjenjiva u našem narodu. Crkva proročki govori da je život najveća vrijednost i da život počinje začećem. Crkva je prorok danas kada govori o svetosti braka i obitelji te o nauku kako je obitelj otvorena životu da primi djecu. Hvala Bogu da u našem narodu ima obitelji s brojnom djecom. Hvala Bogu da naši vjernici i stručnjaci nastoje pomoći obiteljima bez djece, rekao je propovjednik upitavši: “Tko se ne raduje novom životu?”
 Mons. Mustać je poručio kako je obitelj mjesto gdje se prihvaća život koji je uvijek izvor radosti te da se Božji zakon očituje u otvorenosti i ljubavi prema novom čovjeku.
– Evanđelje govori o jednoj ženi koja je bila strankinja i moli Isusa: “Gospodine, smiluj mi se. Gospodine, pomozi mi.” Jedna žena, jedna majka moli za svoje dijete, naveo je katedralni župnik. On je nadalje govorio o snazi molitava majki pred Bogom za dobro, sreću i život njihove djece.
– Majke su molile kad su neke situacije u životu ljudski gledajući bile izgubljene, ali Bog je po molitvama tih majki učinio čudesa i spasio djecu od zla, spasio djecu koja su pobjegla od kuće, koja se nisu godinama javljala, djecu koja su bila u vrtlogu ovisnosti droge, itd. Bog je preko molitava majki spašavao i to je iskustvo koje mi kršćani imamo, iskustvo svojih uslišanih molitava, poput ove žene. Crkva ima veliku zadaću, a zatim obitelji, osobito roditelji. Ono na čemu mi stojimo ili padamo kao narod je generacija koja dolazi iza nas, jesu vaša djeca, unučad i mladi s kojima radimo, istaknuo je u propovijedi mons. Mustać uputivši na snagu i pomoć riječi i prisutnosti svećenika, redovnika i redovnica u životima ljudi.
– Ovo je vrijeme pozitivnog iskustva. Trebamo uvijek podržavati ljude, bilo gdje da se nalaze, koji nešto pozitivno rade, djecu, mlade, odrasle, invalide, obitelji, stare,… To Bog daruje, to su proroci današnjega vremena. Ovaj narod ovisi o generaciji koja dolazi, kazao je katedralni župnik naglasivši važnost života s Bogom, u Crkvi, po sakramentima i darovima vjere.
– Svi su kršćani pozvani na svetost, a osobito u svome zvanju, zanimanju i poslu. Kršćanin živi svoj život na svome poslu i obitelji. Kršćanin živi svetost na svome mjestu. Onda će i naši mladi vidjeti znak. To je nada svijeta, Europe i našega naroda. Tu smo mi odgovorni. Ništa neka nam ne bude teško učiniti za obitelji i mlade, poručio je predvoditelj svete mise.