Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sjećanje na eksploziju prve atomske bombe

05.08.2010. 22:00
Sjećanje na eksploziju prve atomske bombe


Večeras će se u Biogradu na Moru s početkom u 20 sati održati prva manifestacija uopće u Republici Hrvatskoj s kojom će se obilježiti godišnjica eksplozije prve atomske bombe “Little Boy” (Mali dječak) koja je u jednom od najužasnijih dana u povijesti svijeta, 6. kolovoza 1945. godine, u gradu Hirošimi u Japanu ubila više od 200 tisuća ljudi. Samo tri dana kasnije bačena je još jedna bomba, ovoga puta na Nagasaki. Plutonijska bomba “Fat man” (Debeli čovjek) odnijela je oko 74 tisuće života.
Manifestacija podsjećanja na užas, uništavanje, vatru i žrtve atomske bombe održat će se na biogradskoj rivi i na moru nasuprot velebnog spomenika ptici ždralu, japanskom simbolu dugovječnosti i mira, prvom spomeniku izvan Japana.
Grad Biograd na Moru, odnosno gradonačelnik Ivan Knez je drugi čovjek svjetske organizacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) koja danas okuplja točno 4037 gradova s preko 700.000 milijuna ljudi iz 180 zemalja svijeta. Svjetska asocijacija svojim brojnim aktivnostima izričito traži da svijet 2020. godine bude bez atomskog naoružanja.
Za manifestaciju čija bi poruka trebala biti jasna: “ne ponovilo se”, pozivi su poslani 38-orici gradonačelnika gradova u Hrvatskoj, članovima svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir.
Ivan Knez će sa zajedno s nazočnim gradonačelnicima predvođenim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u more spustiti svjetleće lanterne da plutaju kako bi donijele mir cijelom svijetu.
Premijerno će se izvesti pjesma “Biograd za mir” autorice Esme Brzić koju je uglazbio Leon Eškinja. U moru na pontonskom mostu pjesmu će izvesti mlada Biograjka Petra Morožin i klapa Biograd. Predviđeno je i sudjelovanje KUD-ova kao i djece iz biogradskog dječjeg vrtića te školske djece koja su protekle godine izradili dvije tisuće papirnatih, Sadakinih ždralova koji su postali simbol želje za mirom i svijetom bez nuklearnog oružja.
Pored velikih skulptura ptice ždrala od slame akademskog kipara Nikole Fallera, na ovoj velebnoj manifestaciji pored simboličnog puštanja bijelih golubova, nastupit će i rođene Japanke, sopranistica Mayumi Kamei i pijanistica Wakana Takahash.