Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Instalacijama od čahura za 20 godina neovisnosti

05.08.2011. 22:00
Instalacijama od čahura za 20 godina neovisnosti


U izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta “Dom na žalu”, otvorena je izložba instalacija “Svitlo hrvatskoga križa”, autora Zlatka Franića. Prikazano je dvadeset izložaka za dvadeset godina hrvatske neovisnosti i posvećena je pobjedi u Domovinskom ratu i Danu domovinske zahvalnosti. Instalacije su izrađene od čahura iz Domovinskog rata u kojemu je autor bio sudionikom od 10. rujna 1991. do oslobodilačke akcije “Oluja”. Uz instalacije su prikazane i fotografije s efektima, kao i video projekcija izložaka.
Na otvorenju su nastupili Katarina Pavičić, dijete poginulog hrvatskog branitelja koja je recitirala pjesmu “Zemljo Hrvatska”, nakon čega je nastupio KUD “Sv. Ante” iz Lukorana, čije su članice otpjevale pjesme na stihove Petra Preradovića “Od Mađarske pa do mora” i “Zavičaj”. Ivica Đovani Matešić Jeremija pročitao je ovom prigodom svoj tekst “Hvala ti Franiću” objavljen u Zadarskom listu 7. srpnja ove godine, nakon čega je nastupila klapa “Kolajna” iz Zadra. Okupljenima se obratio i autor izložbe, Zlatko Franić koji je pozdravio sve okupljene kao i one koji su pomogli da se ova izložba održi te, između ostalog kazao:
– Poseban pozdrav uputio bih svim Hrvatskim generalima i braniteljima koji su zbog ljubavi prema Hrvatskoj domovini utamničeni. Osude i procesi protiv njih su osude i procesi protiv svih nas, protiv Hrvatskog naroda. Neka znaju svi naši dušmani da ako bude trebalo svi ćemo ponovo stati na branik domovine jedine nam Hrvatske, rekao je Franić te se u svom obraćanju prisjetio i neuobičajenog događaja koji je potaknuo njego vo ozbiljnije bavljenje ovom vrstom umjetnosti:
– Zahvaljujem se i drskom lopovu koji je iz crkve sv. Frane na Podpragu ukrao ovakav svijećnjak koji je bio postavljen ispred spomen ploče s imenima 51 hrvatskog viteza poginulog u Velebitu. On je tim svojim gnjusnim činom pobudio u meni dišpet da izradim repliku svijećnjaka i plus još jedan svijećnjak za crkvu sv. Frane tako da će u njoj uskoro biti postavljena dva. Pa kad sam njih napravio od veljače naovamo izradio sam i ovih 20 izložaka.
Zahvaljujem i svim prijateljima koji su donirali čahure za ove radove, istaknuo je Franić, koji je ovom prigodom darovao umjetničke fotografije Općini Preko i POU “Dom na žalu”.
Izložbu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Preko Goran Pavin, prigodnim paljenjem svijeće u svijećnjaku, a Ivica Đovani Matešić Jeremija je tom prigodom pročitao odlomak iz Evanđelja po Ivanu.