Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novalja – Izrael u malom

05.08.2011. 22:00
Novalja – Izrael u malom


Veleposlanstvo Izraela u organizaciju i održavanje programa u Novalji uložilo je 150.000 dolara, što dovoljno govori o važnosti projekta
Jedanaest dana izraelske kulture u Novalji, festival “Čarolija ljeta – Izrael u Novalji”, jedinstveni je kulturni događaj u kojem su u proteklih nekoliko dana mogli uživati Novaljani i njihovi gosti. Od 27. srpnja do 6. kolovoza na više lokacija u Novalji nastupali su glazbenici, slikari, performeri, te prezenteri gastronomije i mode Izraela. Festival “Čarolija ljeta – Izrael u Novalji” najveći je projekt ove godine Ministarstva vanjskih poslova Izraela u inozemstvu. Tome u prilog govori i podatak da je Veleposlanstvo Izraela u organizaciju i održavanje programa uložilo 150.000 dolara. Ovaj projekt rezultat je izvrsne suradnje Grada Novalje i Izraelskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, koji su zajedničkom organizacijom festivala uvelike obogatili kulturnu ponudu Novalje.
Najveća prezentacija Izraela u svijetu
Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo kazao nam je kako je zapravo došlo do suradnje između Izraelskog veleposlanstva i Grada Novalje.
– Prilikom uobičajene prakse komunikacije između veleposlanstava i Grada Novalje, naišli smo na najbolju suradnju s Izraelskim veleposlanstvom. Početak naše suradnje bio je vezan za maslinarstvo, a kasnije se otvorila lepeza mogućnosti za zajedničke projekte. Mladi iz Izraela u velikom broju dolaze na plažu Zrće, te je i njihov dolazak pridonio organizaciji festivala. Ovim projektom Izrael predstavlja svoju kulturu, umjetnost, glazbu, gastronomiju, modu i kinematografiju mladima koji se okupljaju svakoga ljeta u Novalji. Moram naglasiti kako je zahvaljujući veleposlaniku Izraela Yossiju Amraniju u Novalju došlo mnoštvo vrhunskih izraelskih umjetnika i zabavljača. U svekolikoj ponudi koju imamo ove turističke sezone u Novalji ovo je vrlo vrijedna manifestacija, pogotovo ako uzmemo u obzir da je ovo najveća prezentacija Izraela u svijetu u ovoj godini, kazao je Dabo dodavši kako će izraelski festival zasigurno postati tradicija u Novalji, te kako već imaju planove za dogodine.
Brojka od 20.000 registriranih gostiju, te 30.000 vikendaša, koliko ih je trenutno u Novalji, zasigurno će zahvaljujući i ovakvim projektima iz godine u godinu rasti. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 32.000 Izraelaca, no vjerojatno ih je bilo i više jer je velik broj onih s dvostrukim državljanstvom ušao u zemlju s putovnicama drugih zemalja. Velik broj njih posjetio je Novalju.
Koncerti i modni spektakli
Festival “Čarolija ljeta – Izrael u Novalji” otvoren je 27. srpnja nastupom Amira Gwirtzmana, multiinstrumentalista i jednog od najpoznatijih izraelskih jazz umjetnika. Gwirtzman svira na više od 20 instrumenata kao što su drveni puhački instrumenti, svirala od trstike, rog, gajde, udaraljke i mnoge druge. Osim Gwirtzmana, posljednji srpanjski dani bili su rezervirani za tri najpoznatija izraelska DJ-a: DJ Astral Projection, DJ Infected Mushroom i DJ Yahel Sherman. Majstori izraelske elektronske glazbe nastupali su u najpopularnijim klubovima na Zrću i glavnom stadionu.
Potpuno drugačiju vrstu glazbe nešto starijim posjetiteljima, prvog kolovoškog dana predstavila je skupina “Magic violins” koju čine mladi talentirani izraelski violinisti.
Na središnjem trgu u Novalji, Ruži vjetrova 3. kolovoza održan je veliki modni spektakl, revija nakita najuspješnije izraelske dizajnerice Michal Negrin. Negrin je poznati izraelski brend koji uključuje nakit ukrašen Swarovski kristalima, unikatnu odjeću s detaljima kristala te nakit i za najzahtjevnije dame, skulpture anđela, razne slike, okvire za slike, ogledala, kutije za nakit… Osim ove modne revije, u klubu Papaya na Zrću svoju ljetnu kolekciju za mlade predstavila je i izraelska modna kuća Fox.
U raznolikom programu nastupio je i Hanoch Rosenn, renomirani izraelski pantomimičar, a svi zaninteresirani mogli su se proteklih dana u Novalji upoznati i s izraelskom kinematografijom u ljetnom kinu. Mirise Izraela posjetiteljima je približio kulinarska legenda Ran Shmueli, koji je u Novalji pripremao jela tradicionalne izraleske kuhinje.
Program festivala završava večeras, koncertom Infected Mushrooms-a, Moon & Rocs Festivalom, na stadionu u Novalji. Bogat festivalski program donio je i više nego dašak Izraela u Novalju koja je u proteklih nekoliko dana bila Izrael u malom.


Izraelska kultura puna je raznolikosti


Talya G. A. Solan, pjevačica poznatog Israeli Ethnic Ensemble-a, koji su u petak na središnjem trgu Ruža vjetrova u Novalji predstavili bogat glazbeni kulturni mozaik Izraela, iznimno je zadovoljna onim što je doživjela u Novalji.
– U Novalju smo došli iz Poljske gdje smo bili na turneji, a nakon ovog
koncerta se vraćamo kući. Izuzetno smo zadovoljni gostoprimstvom naših domaćina i organizacijom ovog festivala. U Izrael se vraćamo prepuni pozitivnih dojmova i zadivljeni ljepotama Hrvatske, a posebice otoka Paga, kazala je Solan.
Israel Ethnic Ensamble sastoji se od pet glazbenika koji su se okupili prije sedam godina. U njihovu se glazbu stapaju utjecaji istočnoeuropskih, balkanskih, romskih, sefardskih i jemenitskih melodija.
– Svatko od nas ima drugačiju etničku i kulturalnu pozadinu, a zajedničko nam je svima što Izrael smatramo domom. U našoj glazbi želimo prenijeti publici bogatu kulturnu raznolikost Izraela u kojem živi toliko različitih naroda, a svatko od njih nosi dašak kulture svojih korijena, naglasila je Solan.
Nakon izvrsne glazbe Israel Ethnic Ensamble-a, nastupili su Halleluja Dance Company, plesna skupina koja je osvojila Izrael i svijet svojom savršenom izvedbom i raznolikim repertoarom.
Mnogobrojna publika u Novalji, s oduševljenjem je pratila i nastup skupine Halleluja, njihove plesne interpretacije modernog foklora u šarenilu boja izraelskih narodnih nošnji.




Izložbe slika i fotografija


U sklopu festivalskog programa otvorene su slikarske izložbe poznatih izraelskih umjetnika. Zagrebački akademski slikar Toni Franović na izložbi “Izraelski krajolik” uz pomoć svojih izraelskih prijatelja umjetnika predstavio je u Gradskom muzeju Novalja krajolik ove mistične zemlje. Osim izložbe slika, izložena je i izložba fotografija pod nazivom “Horizonti” na kojoj su predstavljene fotografije Izraela iz zraka.