Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Održan koncert Hrvatske komorne filharmonije

05.08.2011. 22:00
Održan koncert Hrvatske komorne filharmonije


Na 51. Glazbenim večerima u Sv. Donatu, pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, u četvrtak je nastupila Hrvatska komorna filharmonija.
Godine 1830. osnovano je Hrvatsko filharmonijsko društvo – glazbena organizacija na čiju se tradiciju oslanja 2006. godine osnovana Hrvatska komorna filharmonija. Prekinutu tradiciju obnovile su nove generacije koje danas djeluju s podjednakom, možda i većom strašću. Njihovi ciljevi su isti: promicanje hrvatske glazbene baštine te razvitak i afirmacija muziciranja u Hrvatskoj.
Svoje ideje čuvari ilirske baštine komornog muziciranja ovoga ljeta ostvaruju i u Zadru s pažljivo promišljenim programom. Orkestar je u četvrtak izveo Passacagliu Krste Odaka i Suitu Sv. Pavla Gustava Holsta. U djelu Joaquina Rodriga Fantasia para Gentilhombre solist je bio mladi slovenski gitarist Mak Grgić, a u djelu The Hall of Hocrum Jamesa Williamsona, hrvatski harmonikaš Franko Božac. Solisti su muzicirati zajedno i to u djelu Adios Nonino – Ástora Piazzolle, skladatelja čiji 100. rođendan je proslavljen upravo izvedbom ove skladbe.