Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Kraju konačni kraj “bodulske škrtosti”!

05.08.2011. 22:00
U Kraju konačni kraj “bodulske škrtosti”!


U predivnom ljetnom ambijentu, u atmosferi prepunoj zabave i veselja, u kojoj su se ispreplitali mirisi janjaca s ražnja, ribe s gradela i ostalih domaćih delicija, u večernjim i noćnim satima na Fratarskom mulu održana je tradicionalna, urnebesna fešta jedinstvena na Pašmanu i šire
Već je nadaleko poznato da se u Kraju na otoku Pašmanu organiziraju dobre fešte. Stara franjevačka svetkovina, Gospa od Anđela (Porcijunkula), u jutarnjim je satima proslavljena euharistijskim slavljem i procesijom s kipom Gospe. Blagdan je ovdje povod za druženje mještana, njihovih gostiju i prijatelja iz čitavog svijeta, tako da se slavlje nastavilo uz bogate stolove svih 300-tinjak mještana.
U predivnom ljetnom ambijentu, u atmosferi prepunoj zabave i veselja, u kojoj su se ispreplitali mirisi janjaca s ražnja, ribe s gradela i ostalih domaćih delicija, u večernjim i noćnim satima na Fratarskom mulu održana je tradicionalna, urnebesna fešta jedinstvena na Pašmanu i šire. Pod pokroviteljstvom Općine Pašman, Turističke zajednice i brojnih dobronamjernih sponzora organizirao ju je Mjesni odbor Kraj. Spektakularna fešta u ovo slikovito otočko mještance pored gostoljubivih i druželjubivih mještana dovela je stotine i stotine, otočana i “fureštih”, naročito Slovenaca.
Uz zanosne, oskudno odjevene plesačice i “mačo” plesače na Fratarskom mulu zamano se dimilo na sve strane. Bogata lutrija s glavnim nagradama podlanicom od 6,2 kilograma, izletima na Kornate s “Tri Marije” i večerama u pašmanskom restoranu “Deloro”, miris lignje, srdele, čaša domaćeg vina, žestica i piva uzburkali su bonacu na moru, dok se uokolo pjeva, pleše i veseli, na osebujan “bodulski” način začinjeno stotinama turista. Za dobru zabavu i podizanje atmosfere bio je zadužen sastav Romantika koji je odsvira brojne domaće hitove i zadarska pjevačica Marina Tomašević, vladarica pozornica diljem Hrvatske i svijeta.
Bačinići, Mišulići i Kraj, nekad izraziti poljoprivredni zaseoci “poviše ceste” koji su uzgajali na daleko poznat krumpir, “brosku”, zelje i duhan sasvim su se okrenuli prema moru i turizmu. A priča o škrtosti otočana, bodula, ovdje u Kraju je doživjela je svoj konačni kraj. Svi vas vuku za rukav, svi vam nude piće ili iće, teško je bilo odoljeti.
Točno u ponoć po satu alfe i omege urnebesne fešte Mladena Lukačića, predsjednika MO Kraj, započeo je impozantni vatromet, čijim je raskošnim svjetlom i pucnjavom desetak minuta, na opće zadovoljstvo i oduševljenje svih nazočnih, parano mirno i zvijezdama obasjano ljetno nebo. Rastali smo se u srijedu ujutro u četiri sata i otišli prezadovoljni. I to ne automobilom Pašmanskim mostom već morem u Mladenovom brodu.