Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Alen Filipović Grčić slavodobitnik 297. alke

Autor: Hina (H)

05.08.2012. 22:00
Alen Filipović Grčić slavodobitnik 297. alke

Foto: PIXELL



Prvi put u 300 godina među uzvanicima je bio predstavnik Turske, protiv koje su se Sinjani tada borili


Alen Filipović Grčić slavodobitnik je ovogodišnje 297. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno 10 punata nakon pripetavanja s Dušanom Ivandićem. Tridesetšestogodišnjem Alenu Filipoviću Grčiću, koji potječe iz stare sinjske alkarske obitelji, ovo je prva pobjeda na Alci. Uz jučerašnju alku ima još jedan alkarski trofej – čoju koju je osvojio 2009.
Za slavodobitnika 97. Alke natjecalo se 16 kopljanika, a utrku su, uz druge uglednike i goste, pratili brojni uzvanici. Uz trkalište, kojim alkari na konju u punom galopu, oko tri metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu, jučer su bili predsjednik Republike Ivo Josipović, Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, ministri u vladi, predstavnici Crkve, vojske, lokalnih vlasti te drugi brojni uzvanici, među kojima je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, te po prvi put turski veleposlanik Burak Ozugergin.
Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić novinarima je kazao da su u Hrvatskoj simboli borbe za slobodu Knin i Alka.
– Ne znam je li se ikada dogodilo da su se ova dva događaja poklopila i hoće li opet. Alka je nešto što plijeni svojom ljepotom i poviješću, dok me Knin nostalgično veže sa 7. gardijskom varaždinskom brigadom, rekao je Čačić. Kako je ocijenio, atmosfera u Sinju nikada nije bila opuštenija.
Svake je godine na Sinjskoj alci i sadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je rekao da je posljednjih pet godina u Sinju ugodna atmosfera.
– Nadam se da će tako i ostati. Meni je ovdje super i na Alci i na Veloj Gospi. Sinjani, samo tako nastavite, i bez politike, rekao je Ostojić.
Turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak Ozugergin rekao je kako je zadovoljan što je nazočan na ovogodišnjoj Sinjskoj alci.
– Prošlost je prošlost. U današnje vrijeme smo vrlo bliski. Danas nisam tu zbog rata i vojske već zbog kulture. Zadovoljan sam što sam tu, kazao je turski veleposlanik nakon upita novinara kako se osjeća u Sinju s obzirom na daleku 1715. kad je bitka za grad Sinj završila porazom turske vojske.
U pozdravnoj riječi alkarskog vojvode Ante Vučića na početku današnje Alke okupljeni su najvećim pljeskom pozdravili upravo turskog veleposlanika. Vučić je istaknuo kako je to prvi put u 300 godina da je predstavnik Turske među Sinjanima. Pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke, predsjednik Ivo Josipović izjavio je novinarima kako dolazak turskog veleposlanika pokazuje da imamo dobre odnose s Turskom.
Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu.