Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Biograđani i gosti uživali u 300 porcija rižota od plodova mora

Autor: Siniša Klarica

05.08.2012. 22:00
Biograđani i gosti uživali u 300 porcija rižota od plodova mora

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Vrhunac večeri bio je defile 75 brodova ispred Biogradske rive koje su uz zvuke Vangelisovih “Vatrenih kočija” upalile svoje lampione i bengalke


Zašto je Biograd na moru prvo turističko odredište u Zadarskoj županiji, pokazala je i 7. Biogradska noć koju tradicionalno organiziraju Turistička zajednica i Grad Biograd uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. U subotu je u Biogradu registrirano 12.500 gostiju, a tom broju priključilo se još nekoliko tisuća posjetitelja koji su, posebno za ovu priliku došli iz mnogih dijelova svijeta. Još od popodneva kolone automobila zakrčile su ulaza u Biograd koji počinje brati plodove destinacije br. 1 ne samo u Zadarskoj županiji, nego i šire. Kako je rekao direktor Turističke zajednice Biograda na Moru Ivo Eškinja, ove godine naglasak je stavljen na dalmatinski štih cijele manifestacije. Tako su na dvije strane rive u Biogradu, kod parapeta i ispred gradske vijećnice, posjetitelji mogli uživati u nastupu klapa: Moreta, Roko, trio Fešta, trio Nandino, Romansa, Donat, Lanterna, Mirakul, Kontrada, Puntamika Line i Biograd.
KUD-ovi s područja Grada Biograda, ali i susjednih mjesta pripremili su gastronomsku ponudu, a hotelska kuća Ilirija pripremila je više od 300 porcija rižota od plodova mora. Podijeljeno je više 500 kilograma kruha i isto toliko litara vina. Na drugu stranu, prodavali su se autohtoni dalmatinski proizvodi, kao što su Novakovićeve slastice od smokve ili poljički soparnik.
No vrhunac večeri bio je defile 75 brodova ispred Biogradske rive koje su uz zvuke Vangelisovih “Vatrenih kočija”, upalile svoje lampione i bengalke stvorivši uvertiru u izvrstan glazbeni vatromet. Pirotehnika Mirnovec pokazala je zašto je br. 1. u poslu pirotehnike u Hrvatskoj komponirajući zajedno naoko nespojivo, rakete i nadaleko poznatu Beatlesovu elegiju “Let It Be”. No da dalmatinski ugođaj ne bude do kraja prevladavajući pobrinuli su se bubnjari iz Sambe, koji su na biogradske ulice prenijeli dio ritma Rio De Janeira. Riječ je o poznatoj bubnjarskoj skupini iz Senja poznatoj po atraktivnom nastupu na ljetnom karnevalu u svom gradu.
– Nakon što smo se zvali jedno 2-3 godine, konačno evo i nas u Biogradu. Biograd i Senj su povezani preko ljetnih igara, a ako poziv uslijedi i sljedeće godine, u Biograd dovodimo i ekipu s perjem, dakle plesačice sambe baš kao i u Riju, rekao je u šali voditelj Sambe Petar Tomljanović.
Nije nevažno spomenuti da se sve to odigravalo pod budnim okom punog mjeseca čiji su utjecaj Biograđani, za razliku od nekih drugih, znali bolje iskoristiti.