Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Dovest ćemo i našu djecu pred Galićevu kuću”

Autor: Suzana Bandić

05.08.2012. 22:00
“Dovest ćemo i našu djecu  pred Galićevu kuću”

Foto: Vedran SITNICA



Radnici Gortan građenja nastavljaju s mirnim prosvjedom sve do isplate svih potraživanja sukladno potpisanom sporazumu, a ukoliko danas do 12 Uprava ne ispuni obaveze prema njima, najavljuju nastavak prosvjeda u Arbanasima ispred obiteljske kuće Zdravka Galića
Usprkos potpisanom sporazumu do danas nam na račune nije niti lipa uplaćena. Gladni smo, računi nam se gomilaju, stižu nam ovrhe na dospjele nepodmirene rate kredita… Zbog svega toga mi ne možemo, ali i ne želimo odustati od naših zahtjeva – kažu bivši radnici Gortan građenja, koji su se jučer ponovno okupili ispred sjedišta tvrtke u Ulici Andrije Hebranga.Tridesetak od ukupno 60 nedavno otpuštenih radnika, pod izlikom da su tehnološki višak, nastavilo je miran prosvjed, a ujedno su najavili i radikalnije sindikalne aktivnosti sve dok Uprava ne ispuni obaveze prema njima.
Novi rok danas u 12 sati
Prema potpisanom sporazumu koji su s jedne strane potpisali Zoran Anić i Zdravko Galić, a s druge sindikalni povjerenik SSSH-a Vedran Uranija, radnicima je još u petak, 3. kolovoza na račun trebalo “sjesti” ukupno pet zaostalih plaća i otpremnine, sve umanjeno za deset posto. No iako su sporazum potpisali u dobroj vjeri te se, suočeni s egzistencijalnim problemima, čak i odrekli deset posto od iznosa koji su odavno zaradili, radnici strahuju da su još jednom izigrani. Nešto optimističniji je sindikalac Uranija koji je jučer ponovno razgovarao s predstavnicima Uprave.
– Uprava nas je molila za još malo vremena, odnosno zatražili su rok do utorka u 12 sati. Imam i određena uvjeravanja da će do tada doći do isplate, ali to ostaje za vidjeti. Nažalost, ovo izigravanje i odugovlačenje samo je dodatno poljuljalo povjerenje radnika koji su se našli u teškoj situaciji, kaže Uranija dodajući kako će radnici, ukoliko se i ovo posljednje obećanje članova Uprave Gortana pokaže samo kao kupovanje vremena i prodavanje magle, ponovno vratiti sindikalnim akcijama i to radikalnijim nego do sada.
– Mi ćemo se pridržavati zakona, ali možemo odmah najaviti radikalizaciju prosvjeda ukoliko isplate ne bude. Također, pokrenut ćemo i kaznene prijave i zatražiti raščišćavanje privatizacije tvrtke upravo kako smo to na početku prosvjeda i najavili, kaže Uranija, a prevareni radnici najavljuju kako će prosvjed, miran naravno, danas iza 12 sati nastaviti pred obiteljskom kućom Zdravka Galića u Arbanasima.
“Neka svojoj djeci objasni zašto smo tu”
– Dosta nam je više svega. Tražimo samo ono što je naše i što smo pošteno zaradili. Sutra ćemo Galiću doći pred kuću pa neka onda svojoj djeci objasni što mi hoćemo i što tražimo, poručuju radnici napominjući kako će ponovno izvući i transparente te prozvati osobe koje smatraju sukrivcima za nastalu situaciju, a po njima su to bivši ministar Božidar Kalmeta, dožupan Stanko Zrilić, bivši državni tajnik Zdravko Livaković te poduzetnik Zdenko Zrilić. Svi oni, kažu ogorčeni radnici, žive dobro i ne misle se što će svojoj djeci dati za jesti, niti hoće li im doći djelatnici iz Elektre i Vodovoda isključiti struju i vodu.
– Danas u 12 sati znat ćemo konkretno na čemu smo, a ako isplate budu realizirane, u što želimo i dalje vjerovati, to ne znači i kraj naših sindikalnih akcija. Mi ćemo nastaviti pregovarati s Upravom vezano uz poslove koje trenutačno obavljaju kooperanti. Tražit ćemo da se za te poslove angažiraju otpušteni radnici, te da se neke od njih, kad i ukoliko se ukažu uvjeti, ponovno vrati na posao u tvrtku – najavljuje Uranija. Današnjem prosvjedu “gortanovcima” će podršku dati i njihove obitelji, odnosno supružnici i djeca.