Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatski film od početaka do danas

Autor: Valentina Mlađen

05.08.2012. 22:00
Hrvatski film od početaka do danas

Foto: Filip BRALA



Lucija Dovranić, koordinatorica na Avvantura Festival Film Forum Zadru održala je polaznicima Međunarodne ljetne škole hrvatskog jezika, književnosti i kulture “Zoranićeva arkadija” zanimljivu radionicu o hrvatskoj kinematografiji. Cilj škole je polaznicima, osim jezičnih vještina, pružiti i sveobuhvatni prikaz Hrvatske zbog čega su u sklopu škole organizirane radionice, izleti i slično.
Tijekom radio nice o Hrvatskoj kinematografiji Dovranić je dvadesetak zainteresiranih posjetitelja predstavila hrvatsku kinematografiju kroz povijest krenuvši od samih početaka, odnosno prvog hrvatskog filma “Brcko” Antuna Mazovčića iz 1917., pa do najsuvremenijih filmskih ostvarenja i hrvatskog filma danas. Predavačica nije propustila spomenuti, uz filmove, redatelje i glumce i naše najznačajnije filmske festivale, među kojima je svakako i nedavno završeni 59. Pula film festival pokrenut davne 1954. godine. Predavanje je obuhvatilo i kontekst vremena u kojem su filmovi nastajali pa je tako spomenut utjecaj države i korištenje filmova u propagandne svrhe što se događalo za vrijeme gotovo svih vlasti, ali su prezentirani i hrvatski filmovi koji predstavljaju najveće umjetničke dosege naše kinematografije.
Uz predavanje održano je i prikazivanje filmova, a prvi prikazan bio je zanimljiv i umjetnički vrijedan kratki film “Šešir”, prvi hrvatski zvučni igrani film snimljen nijemom tehnologijom (nema dijaloga, samo zvučna podloga). Svi filmovi o kojima je bilo riječi ušli su u izbor polaznika škole za zajedničko gledanje filma koje je na rasporedu u danas.