Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Noću se skrivaju, danju napadaju

Autor: Suzana Bandić

05.08.2012. 22:00
Noću se skrivaju, danju napadaju


Populacija komaraca se izmjenila. Tigrasti komarac se ne može suzbiti. Problem je što se on noću skriva, dok je danju aktivan. Nama je nemoguće danju intervenirati jer bi tako mogli naštetiti ljudima, leptirima, pticama, kućnim ljubimcima, ističe dr. Ribić


Posljednjih desetak dana učestale su pritužbe Zadrana na tzv. tigraste komarace koji bodu i danju i noću. Ne zuje, ali agresivno napadaju i bodu svugdje i u svako doba, bilo da ste kući, na poslu, na plaži, u vrtu, kafiću… Ne može im se pobjeći, a čini se kako im pretjerano ne smetaju ni aparati s tabletama i slična sredstva koja su, kad su u pitanju njihovi “domaći srodnici”, učinkovita.
Propusti građana
Kod nekih osoba javljaju se i ružne alergijske reakcije na koži, koje danima ne prolaze, ali u svakom slučaju njihovi su ubodi vidljivi na koži, svrbe i iritiraju.
Epidemiologinja dr. Jagoda Šarunić Gulan, voditeljica Odjela dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije pojasnila je kako je riječ o izvorno tropskoj i subtropskoj vrsti jugoistočne Azije, koja se na našem području udomaćila.
– Prvi nalazi tigrastog komarca (Aedesa albopictusa) u Zadru datiraju od rujna 2005. godine i od tada se ta vrsta insekata prati na našem području. Važno je znati da se ovi komarci razmnožavaju svojim biološkim ritmom i to je obično u ciklusu od sedam do deset dana. Građani čine propuste jer svaka posuda u kojoj ima vode, pa čak i kada je riječ o podlošku za posudu s cvijećem ako u njemu voda ostane danima čini ekološku nišu za rast i razmnožavanje komaraca. Dakle, svako kućanstvo bi moglo poraditi na prevenciji da broj komaraca u okolini bude što manji, poručuje Šarunić Gulan te dodaje da se uobičajenom dezinsekcijom uništavaju sve vrste komaraca. Provodi je Dezinsekcija Rijeka.
S dr. Šarunić Gulan potpuno se slaže dr. Krešimir Ribić iz riječke Dezinsekcije koja s Gradom Zadrom ima ugovor za provođenje dezinsekcije.
U bačvu uliti ulje
– Radimo sve po našem programu pa čak i pojačano jer na teren izlazimo i na dojave građana. Međutim, populacija komaraca se izmjenila. Tigrasti komarac se ne može suzbiti. Problem je što se on noću skriva, dok je danju aktivan. Nama je nemoguće danju intervenirati jer bi tako mogli naštetiti ljudima, leptirima, pticama, kućnim ljubimcima, ističe dr. Ribić dodajući kako ovom problemu puno može doprinjeti ponašanje građana i veća odgovornost. Jednako kao i dr. Šarunić Gulan, on ističe kako leglo tigrastih komaraca može biti i začepljeni oluk, bilo koja posuda s vodom ostavljena više dana i slično. Stoga predleže, ukoliko ljudi u bačvama drže vodu za zalijevanje, da u tu posudu uliju malo ulja i tako preventivno djeluju da to ne postane ekološka niša za tigraste komarce.
– Građani svojim neodgovornim ponašanjem zapravo pomažu razmnožavanju komaraca, a onda bi da im taj problem netko riješi preko noći, što je zapravo nemoguća misija. To je kao da gasite požar koji netko stalno nanovo potpaljuje, upozorava dr. Ribić.
Kako je pojasnila dr. Šarunić Gulan, na zadarskom području, protiv komaraca koriste se dvije lovke – tzv. sentinel i CDC lovka, a obje djeluju po sistemu ispuštanja određenih atraktanata – mamaca za komarce, kako za one domaće, tako i za tigraste.


Grad plaća 1,2 milijuna kuna godišnje




Za poslove deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije Grad Zadar riječkoj tvrtci Dezinsekcija d.o.o. godišnje plaća 1,2 milijuna kuna. Koliko se od toga izdvaja za zaprašivanje i uništavanje “ljetne pošasti”, nije poznato. U svakom slučaju, radi se o značajnim novčanim sredstvima, pa građani smatraju da ipak imaju pravo prigovarati na ovu trenutačnu situaciju.