Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Od Zadra snova do istinske stvarnosti

Autor: Valentina Mlađen

05.08.2012. 22:00
Od Zadra snova do istinske stvarnosti

Foto: Adam VIDAS



Druga predstava na programu Zadra snova je Medejin krik, monoperformans u režiji Saše Jurcera (Inner World Theatre, Maribor) koji je 2007. godine krenuo iz Zadra da bi se nakon pet godina uspješne turneje po svjetskim festivalima vratio na svoje odredište. Predstava neverbalnog teatra nastala je u koprodukciji Zadra snova, Ex Ponto Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija) & Festival Teuta Kotor (Crna Gora) te je ime zadarskog festivala vrlo uspješno pronijela po svijetu


Autor Bernard  Marie Koltes i Zadarsnova  već su dobro uhodana kombinacija, nije stoga ni čudno  da je za otvorenje 16. Zadra  snova, u režiji Ivice Buljana   postavljena predstava “U samoći pamučnih polja” po  tekstu ovoga dramatičara,  kako kažu, jednoga od najboljih 20. stoljeća.
– Po peti put na Zadru  snova izvodit će se Bernard  Marie Koltes. U tih šesnaest  godina divno je da zadarska  publika ima priliku vidjeti, a  i mi pokazati Koltesa koji je  jedan od ključnih autora 20.  stoljeća i njegova vrijednost,  na žalost, tek nakon njegove  smrti počinje rasti te danas  možete vidjeti njegova djela  na repertoarima najvažnijih  svjetskih kazališnih kuća,  kazao je jučer tijekom medijske konferencije  Robert  Waltl, suosnivač Miniteatra  Ljubljane i jedan od glavnih  protagonista predstave “U  samoći pamučnih polja”. Uz  njega dio programa jednog  od najvažnijih zadarskih kazališnih festivala predstavljali su i Sašo Jurcer, redatelj predstave “Medejin  krik” koja je na programu  večeras i Mehdi Farajpour,  redatelj predstave “etc., etc.”  i voditelj radionice “Meditative dance”.
Kidrič i Kidričevo
Predstava “U samoći pamučnih polja” koja je ove  godine otvorila festival nastala je u okviru europske prijestolnice kulture Maribor  2012. u koprodukciji Gradskog teatra Ptuj, Miniteatra  iz Ljubljane i Novog kazališta iz Zagreba, a premijera  je održana u lipnju u industrijskom kompleksu tvornice  aluminija Kidričevo. Sasvim  slučajno dogodila se jedinstvena koincidencija te je i  zadarska predstava locirana  u napuštenu zgradu “Borisa  Kidriča, nekadašnju Tvornicu tekstila Zadar.  U predstavi su glavne uloge Dilera i  Kupca odigrali Marko Mandić  i Robert Waltl, autorsku   glazbu izvode Alen i Nenad   Sinkauz, a u Zadar ju je  doveo Ivica Buljan, redatelj  koji je do sada režirao najviše Koltesovih djela. Ipak,  zbog skorašnje premijere  predstave “Adio kauboju” na  Splitskom kazališnom ljetu  Buljan ovoga puta nije uspio  doći u Zadar.
Druga predstava na programu Zadra snova je Medejin krik, monoperformans  u režiji Saše Jurcera (Inner  World Theatre, Maribor) koji  je 2007. godine krenuo iz  Zadra da bi se nakon pet  godina uspješne turneje po  svjetskim festivalima vratio  na svoje odredište. Predstava neverbalnog teatra nastala je u koprodukciji Zadra  snova, Ex Ponto Ljubljana,  Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija) &  Festival Teuta Kotor (Crna  Gora) te je ime zadarskog  festivala vrlo uspješno pronijela po svijetu.
– Nakon pet godina  vraćamo se u Zadar gdje smo  počeli s pričom koja se poslije nastavljala koprodukcijama u Sloveniji i Crnoj Gori, kazao je Jurcer istaknuvši  kako je suradnja sa Zadrom  snova počela 2006. s predstavom Hamlet u sv. Donatu  koja je nakon toga igrala na  dva velika svjetska festivala  u Armeniji i Americi.
Poslije 2007. godine nakon Zadra predstava “Medejin krik” 2009. odlazi na  Mittlfest koji svake godine  sakuplja najbolje umjetnike  s prostora srednje Europe, a  zatim u Grčku na Festival  novih teatarskih formi.  Prošle godine predstava je  bila na programu moskovskog festivala SOLO, a nakon Zadra nastavlja svoje  uspješno festivalsko putovanje i to s prvom stanicom u  Rimu, a zatim u Kini.
– Ovu godinu Europska komisija proglasila je godinom  međukulturnog dijaloga s  Kinom, a u isto vrijeme predstava je dobila poziv na šangajski festival globalnog  značaja koji će se održati u  studenom čime cijela ova  priča dobiva puno šire  značenje. Mislim da nema  nijedne organizacije iz Hrvatske koja sudjeluje u ovom  projektu, a  radi se o multilateralnom projektu što znači da moraju sudjelovati najmanje tri europske  zemlje u suradnji,  najavio je Jurcer  spomenuvši kako će  se dosadašnjim koprodukcijama pridružiti i Talijani.
Tijekom posljednjeg dijela medijske  konferencije predstavu “etc., etc.” u  kojoj će priliku za  sudjelovanje dobiti i  hrvatski plesači  predstavio je iranski  redatelj i koreograf s  pariškom adresom  Mehdi Farajpour.  Farajpour je umjetnički ravnatelj  Oriantheatre Company iz Pariza,  međunarodne  mreže umjetnika u  kojoj sudjeluju umjetnici iz raznih zemalja koji objedinjuju različite plesne  izričaje. U Zadru će  raditi na zajedničkoj  koprodukciji Oriantheatre Companyja,  Zadra snova i  Escola  de dansa de Celrà i  Teatar Ateneu iz Španjolske.
Umjetnik i  publika
– Radimo performans koji će sadržavati razne plesne  žanrove, a zove se  “etc., etc.” Za projekt  me inspiriralo likovno djelo dramatičara  i režisera Antonina  Artauda, no ne toliko  njegov koncept kazališta okrutnosti koliko njegovi crteži i pjesme. Od njegovog umjetničkog stvaralaštva zanimljiviji mi je bio  njegov tragični život tijekom  kojeg je boravio u azilu i  mentalnim ustanovama samo stoga jer je bio avangardni umjetnik kojeg  društvo nije moglo razumjeti. To mi je nametnulo brojna pitanja o odnosu umjetnika i društva te pitanja umjetnika u društvu, a glavno je  pitanje ako umjetnikova umjetnost nije prihvaćena od  strane publike što se događa  s umjetnikom, prezentirao je  glavnu potku predstave “etc.,  etc” Farajpour.
U predstavi će sudjelovati  šest plesača, uz likovne projekcije crtača, a u Zadar danas stižu troje španjolskih  plesača, jedan glazbenik iz  Francuske te tri plesača/ice  iz Hrvatske koji će biti izabrani tijekom trajanja radionice “Meditative dance” u  sklopu festivala Zadar snova. Farajpour je tijekom  konferencije pojasnio i metodu Meditativnog plesa  kod kojeg je glavni cilj dosegnuti stanje praznog tijela, odnosno tijela bez ikakvih karakteristika, ispražnjeno od vlastite osobnosti. Svi plesači u Zadru i  Hrvatskj pozvani su u idućh  nekoliko dana da se pridruže radionici i okušaju  svoju sreću u ovoj međunarodnoj produkciji.