Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Osim Cara javili se Gambiraža, Kardum i Paškvalin

Autor: Suzana Bandić

05.08.2012. 22:00
Osim Cara javili se Gambiraža, Kardum i Paškvalin


Onaj koji bude imenovan za načelnika PU zadarske odlučivat će potom o imenovanju načelnika u još 11 policijskih postaja
Tko će biti načelnik Policijske uprave zadarske narednih pet godina znat će se uskoro, a svi zainteresirani za tu vruću fotelju životopise i zamolbe mogu dostaviti Ministarstvu unutarnjih poslova još danas. Kako neslužbeno doznajemo, to su do danas učinila četvorica kandidata. Među njma su aktualni načelnik PU zadarske Darko Car, šef OKC-a Ivan Gambiraža te Ive Kardum i Neven Paškvalin.
Car je na čelo PU zadarske došao odlukom bivšeg ministra Tomislava Karamarka i to kao privremeno rješenje, gdje je zamijenio, također, privremeno postavljenog Zlatka Sokolara. Do dolaska u Zadar radio je na mjestu načelnika aerodromske policije Pleso, a neko vrijeme bio je i načelnikom PU zagorske.
Šef “92 službe”, Ivan Gambiraža, Zadranima je poznatiji kao dugogodišnji zamjenik načelnika PU, najprije Antuna Dražine, a potom i Zlatka Sokolara. S tog je mjesta smijenjen u jednoj od Sokolarovih kadrovskih križaljki, no na isto mjesto “papirnato” je vraćen nakon što je njegova žalba na neopravdanu smjenu usvojena. Gambiraža iza sebe ima brojne “utakmice u nogama”, a radio je na gotovo svim važnijim policijskim poslovima u Policijskoj upravi zadarskoj.
Manje poznati od Cara i Gambiraže su Ive Kardum, voditelj Odsjeka za terorizam i ratni zločin PU zadarske, a javnosti je postao poznat nakon što je kao bivši ratni zapovjednik kriminalističke policije svjedočio u Haagu. Neven Paškvalin također je dugogodišnji zaposlenik u zadarskoj policiji, a trenutačno obavlja poslove u Odjelu policije po pitanjima prometa. Spekulira se s još nekoliko imena, no s obzirom na to da je riječ o internom natječaju, rezultati će biti neizvjesni sve do imenovanja.
Svi spomenuti udovoljavaju strogim uvjetima natječaja prema kojemu kandidat za “kormilo plavaca” mora imati višu ili visoku stručnu spremu, 15 godina radnog iskustva, od čega deset na nekom od rukovodećih mjesta te položeno ili stečeno zvanje policijskog savjetnika.
Interni natječaj MUP je raspisao još 28. srpnja, a traže se dva zamjenika glavnog ravnatelja policije, tri pomoćnika i 20 načelnika. Zbog njegova raspisivanja ministar Ranko Ostojić našao se u nemilosti oporbe koja tvrdi kako je riječ o političkim smjenama i revanšizmu nove vlasti. No Ostojić je takve tvrdnje oštro demantirao navodeći da je riječ o njegovoj obvezi koja proizlazi iz odredbi Zakona o policiji, podsjećajući kako je taj zakon donijela upravo HDZ-ova vlast u travnju prošle godine. A na tom se zakonu temeljio takozvani “Karamarkov natječaj” koji je raspisan svega nekoliko dana prije parlamentarnih izbora i kojim se na pet godina trebalo “zacementirati” podobne kadrove.
Onaj koji bude imenovan za načelnika PU zadarske odlučivat će potom o imenovanju načelnika u još 11 policijskih postaja i to u I. i II. policijskoj postaji Zadar, zatim u postajama Biograd, Benkovac, Gračac, Obrovac, Pag i Donji Srb, ali i u Postaji prometne i pomorske policije te aerodromske u Zemuniku.