Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sjećanje na Alfreda Lisicu

Autor: Velimir Brkić

05.08.2012. 22:00
Sjećanje na Alfreda Lisicu

Foto: Velimir BRKIĆ



Ratovao je od Maslenice i Svilaje do južnoga bojišta. Isticao se junaštvom i vedrinom duha. Svojim primjerom suborcima je davao poticaj za izdržljivost i svladavanje najvećih borbenih napora. Oni su ga od dragosti zvali Bibinjac, a on se tim imenom ponosio


Svetom misom, prisjećanjem na hrvatskog viteza, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na posljednjem počivalištu na Novom groblju u Bibinjma na dostojanstven način je obilježena 20. obljetnica pogibije Afreda Lisice.
Istinski junak Domovinskog rata, hrvatski vitez i časnik HV poginuo je prije 20. godina, 4. kolovoza 1992., u Osojniku u dubrovačkom primorju. On je na oltar domovine nesebično položio svoj mladi život jer Alfredo je tada imao tek 21 godinu.
Ratovao je od Maslenice i Svilaje do južnoga bojišta. Isticao se junaštvom i vedrinom duha. Svojim primjerom suborcima je davao poticaj za izdržljivost i svladavanje najvećih borbenih napora. Oni su ga od dragosti zvali Bibinjac, a on se tim imenom ponosio. Njegov lik simbol je borbe za slobodu domovine i ljudsko dostojanstvo. Bio je natporučnik Hrvatske vojske.
Alfredo je posmrtno odlikovan Ordenom kneza Domagoja sa zlatnom ogrlicom i lentom, Ordenom Zrinski i Frankopan, Medaljom zahvalnosti MORH-a, Medaljom zahvalnosti 4. gardijske brigade, a od OK Goran, čijim je članom bio u svim dobnim skupinama do odlaska na školovanje u Zagreb, posmrtno je dobio Zlatni medaljon s likom Stjepana Radića.
U Domovinskom ratu je sudjelovalo ukupno oko 800 Bibinjaca. Svoj su život u temelje slobodne domovine Hrvatske osim Alfreda Lisice ugradili i hrvatski vitezovi Franko Lisica, Dragan Lisica Taka, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki.