Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Srbi se žele u koloni pokloniti škabrnjskim žrtvama

Autor: Dražen Ciglenečki

05.08.2012. 22:00
Srbi se žele u koloni pokloniti škabrnjskim žrtvama

Foto: Zvonko KUCELIN



Želim se 18. studenog, zajedno s kolegama i srpskim građanima s područja Vukovara, priključiti koloni sjećanja na žrtve Hrvata. Kolonu sličnu Vukovarskoj želim inicirati i u Škabrnji u uspomenu na tamošnje hrvatske žrtve


Prerano je za  konačnu procjenu učinaka  dolaska Veljka Džakule u  Knin, ali već se sada može  zaključiti da je ta gesta  zaoštrila sukobe među političarima koji pretendiraju  predstavljati srpsku manjinu  u Hrvatskoj. Džakulin  politički suparnik Milorad  Pupovac uvjeren je da je  njegov boravak u Kninu  bio posve promašen.
– Nije to bio nikakav važan  događaj nego samo loše  režirana, neuspješna predstava u kojoj se Džakulu krivo  predstavljalo kao predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj. Nije to trebalo Kninu,  pogotovo ne na taj dan.  Nažalost, to je zasjenilo važne  poruke predsjednika Josipovića i premijera Milanovića  koje mi apsolutno pozdravljamo i koje su već 20 godina  temelj našeg političkog djelovanja. Srbi su integrirani u  Hrvatsku i njezine institucije,  od lokalne do državne razine,  zastupamo zemlju i u  međunarodnim institucijama. Nije stoga jasno zašto se  nekoga tko nije ni u kakvim  hrvatskim institucijama, koga  Srbi nisu izabrali, sada  određuje kao pravog predstavnika srpske zajednice,  kritizirao je jučer predsjednik  SNV-a  Milorad Pupovac  “smišljenu medijsku kampanju” oko Džakule “kojeg nisu  slijedili ni lokalni predstavnici  Srba ni srpski građani”. Budući je Džakulu pozvao Josipović, nameće se pitanje  aludira li zastupnik SDSS-a  na predsjednika Republike  kad govori o režiranoj predstavi u Kninu. Pupovac to negira, ali ističe da on nije prihvatio poziv s Pantovčaka.
– Nekoliko dana prije obilježavanja Oluje, jedan predsjednikov savjetnik nazvao je  mojeg zamjenika Sašu Miloševića i predložio da  dođemo u Knin. Ali, nismo to  mogli shvatiti kao službeni  poziv SDSS-u ili SNV-u.  Osim toga, radi se o krupnoj  stvari o kojoj se ne može ad  hoc odlučivati. Morali bismo  ozbiljno razgovarati unutar  naših institucija, predsjednik  Josipović sigurno zna da se  ovako nešto treba prethodno  dobro pripremiti, rekao nam  je Pupovac. Kao primjer “prirodnog reda stvari”, on navodi  razgovore s ministrom Predragom Matićem koji bi trebali rezultirati sudjelovanjem  srpskih predstavnika u obilježavanju pada Vukovara.
– Mi već tri mjeseca radimo  na tome, želim se 18. studenog, zajedno s kolegama i  srpskim građanima s područja Vukovara, priključiti  koloni sjećanja na žrtve Hrvata. Sanjam tu priliku. Ne  želimo više da Vukovar u tom  smislu bude podijeljen grad,  da 18. studenog jedni dolaze u  njega, a drugi se zatvaraju u  svoje domove, naglašava Pupovac koji vjeruje da Hrvati i  Srbi u Vukovaru trebaju imati  zajedničko sjećanje na  strašna stradanja oba naroda 1991. godine.
Kolonu sličnu Vukovarskoj, Pupovac, kaže, želi  inicirati i u Škabrnji u uspomenu na tamošnje hrvatske žrtve.