Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Večeras u zgradi TIZ-a počinje 16. Zadar snova

Autor: Valentina Mlađen

05.08.2012. 22:00
Večeras u zgradi TIZ-a počinje 16. Zadar snova


Po peti put na Zadru snova izvodit će se Bernard Marie Koltes. U tih šesnaest godina divno je da zadarska publika ima priliku vidjeti, a i mi pokazati Koltesa koji je jedan od ključnih autora 20. stoljeća, rečeno je na konferenciji za medije
Autor Bernard Marie Koltes i Zadarsnova već su dobro uhodana kombinacija, nije stoga ni čudno da će za otvorenje 16. Zadra snova, u režiji Ivice Buljana  biti postavljena predstava “U samoći pamučnih polja” po tekstu ovoga dramatičara, kako kažu, jednoga od najboljih 20. stoljeća.
Kotles peti put na Zadru snova
– Po peti put na Zadru snova izvodit će se Bernard Marie Koltes. U tih šesnaest godina divno je da zadarska publika ima priliku vidjeti, a i mi pokazati Koltesa koji je jedan od ključnih autora 20. stoljeća i njegova vrijednost, na žalost, tek nakon njegove smrti počinje rasti te danas možete vidjeti njegova djela na repertoarima najvažnijih svjetskih kazališnih kuća, kazao je jučer tijekom medijske konferencije  Robert Waltl, suosnivač Miniteatra Ljubljane i jedan od glavnih protagonista predstave “U samoći pamučnih polja”. Uz njega dio programa jednog od najvažnijih zadarskih kazališnih festivala predstavljali su i Sašo Jurcer, redatelj predstave “Medejin krik” koja je na programu sutra i Mehdi Farajpour, redatelj predstave “etc., etc.” i voditelj radionice “Meditative dance”.
Predstava “U samoći pamučnih polja” koja večeras otvara festival nastala je u okviru europske prijestolnice kulture Maribor 2012. u koprodukciji Gradskog teatra Ptuj, Miniteatra iz Ljubljane i Novog kazališta iz Zagreba, a premijera je održana u lipnju u industrijskom kompleksu tvornice aluminija Kidričevo. Sasvim slučajno dogodila se jedinstvena koincidencija te je i zadarska predstava locirana u napuštenu zgradu “Borisa Kidriča, nekadašnju Tvornicu tekstila Zadar.  U predstavi su glavne uloge Dilera i Kupca odigrali Marko Mandić  i Robert Waltl, autorsku  glazbu izvode Alen i Nenad  Sinkauz, a u Zadar ju dovodi Ivica Buljan, redatelj koji je do sada režirao najviše Koltesovih djela. Ipak, zbog skorašnje premijere predstave “Adio kauboju” na Splitskom kazališnom ljetu Buljan ovoga puta nije uspio doći u Zadar.
Povratak uspješnog projekta u Zadar
Druga predstava na programu Zadra snova je Medejin krik, monoperformans u režiji Saše Jurcera (Inner World Theatre, Maribor) koji je 2007. godine krenuo iz Zadra da bi se nakon pet godina uspješne turneje po svjetskim festivalima vratio na svoje odredište. Predstava neverbalnog tetara nastala je u koprodukciji Zadra snova, Ex Ponto Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija) & Festival Teuta Kotor (Crna Gora) te je ime zadarskog festivala vrlo uspješno pronijela po svijetu.
– Nakon pet godina vraćamo se u Zadar gdje smo počeli s pričom koja se poslije nastavljala koprodukcijama u Sloveniji i Crnoj Gori, kazao je Jurcer istaknuvši kako je suradnja sa Zadrom snova počela 2006. s predstavom Hamlet u sv. Donatu koja je nakon toga igrala na dva velika svjetska festivala u Armeniji i Americi.
Poslije 2007. godine nakon Zadra predstava “Medejin krik” 2009. odlazi na Mittlfest koji svake godine sakuplja najbolje umjetnike s prostora srednje Europe, a zatim u Grčku na Festival novih teatarskih formi. Prošle godine predstava je bila na programu moskovskog festivala SOLO, a nakon Zadra nastavlja svoje uspješno festivalsko putovanje i to s prvom stanicom u Rimu, a zatim u Kini.
– Ovu godinu Europska komisija proglasila je godinom međukulturnog dijaloga s Kinom, a u isto vrijeme predstava je dobila poziv na šangajski festival globalnog značaja koji će se održati u studenom čime cijela ova priča dobiva puno šire značenje. Mislim da nema nijedne organizacije iz Hrvatske koja sudjeluje u ovom projektu, a  radi se o multilateralnom projektu što znači da moraju sudjelovati najmanje tri europske zemlje u suradnji, najavio je Jurcer spomenuvši kako će se dosadašnjim koprodukcijama pridružiti i Talijani.
Troje hrvatskih plesača u međunarodnom projektu
Tijekom posljednjeg dijela medijske konferencije predstavu “etc., etc.” u kojoj će priliku za sudjelovanje dobiti i hrvatski plesači predstavio je iranski redatelj i koreograf s pariškom adresom Mehdi Farajpour. Farajpour je umjetnički ravnatelj Oriantheatre Company iz Pariza, međunarodne mreže umjetnika u kojoj sudjeluju umjetnici iz raznih zemalja koji objedinjuju različite plesne izričaje. U Zadru će raditi na zajedničkoj koprodukciji  Oriantheatre Companyja, Zadra snova i  Escola de dansa de Celrà i Teatar Ateneu iz Španjolske.
– Radimo performans koji će sadržavati razne plesne žanrove, a zove se “etc., etc.” Za projekt me inspiriralo likovno djelo dramatičara i režisera Antonina Artauda, no ne toliko njegov koncept kazališta okrutnosti koliko njegovi crteži i pjesme. Od njegovog umjetničkog stvaralaštva zanimljiviji mi je bio njegov tragični život tijekom kojeg je boravio u azilu i mentalnim ustanovama samo stoga jer je bio avangardni umjetnik kojeg društvo nije moglo razumjeti. To mi je nametnulo brojna pitanja o odnosu umjetnika i društva te pitanja umjetnika u društvu, a glavno je pitanje ako umjetnikova umjetnost nije prihvaćena od strane publike što se događa s umjetnikom, prezentirao je glavnu potku predstave “etc., etc” Farajpour.
U predstavi će sudjelovati šest plesača, uz likovne projekcije crtača, a u Zadar sutra stižu troje španjolskih plesača, jedan glazbenik iz Francuske te tri plesača/ice iz Hrvatske koji će biti izabrani tijekom trajanja radionice “Meditative dance” u sklopu festivala Zadar snova. Farajpour je tijekom konferencije pojasnio i metodu Meditativnog plesa kod kojeg je glavni cilj dosegnuti stanje praznog tijela, odnosno tijela bez ikakvih karakteristika, ispražnjeno od vlastite osobnosti. Svi plesači u Zadru i Hrvatskj pozvani su danas i u idućih nekoliko dana da se pridruže radionici i okušaju svoju sreću u ovoj međunarodnoj produkciji.


Radionica Meditative dance


Pozivaju se plesači i izvođači u sferi fizičkog kazališta na radionicu Meditative Dance koju će voditi koreograf, kazališni redatelj i umjetnički direktor francuskog izvedbenog kolektiva Oriantheatre Company, Mehdi Farajpour.Program je počinje danas u 15 sati i završava odabirom izvođača koji rad nastavljaju na predstavi etc, etc. (Are you mad, Mr. Artaud?), međunarodnoj koprodukciji pariškog Oriantheatre Company (Francuska), Zadar snova (Hrvatska), Escola de dansa de Celrà i Teatar Ateneu (Španjolska). Radionice se svakoga dana održđavaju od 15 sati u trajanju od otprilike četiri sata.Predbilježbe i dodatne informacije putem info(a)zadarsnova.hr i na: 091 8985 798 i 098 933 8252.