Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Festival suvremenog kazališnog izričaja

Autor: Hina (H)

05.08.2013. 22:00
Festival suvremenog kazališnog izričaja


Zadar snova otvara autorski projekt Senke Bulić, Ivane Jozić i Damira Martinovića – Mrleta “Rekvijem za organe – pokora” u Kazalištu lutaka Zadar, koji utjelovljuje kazalište okrutnosti, a inspiriran je filozofijom i tekstovima Antonina Artauda


“Zadar snova”, festival posvećen suvremenom kazališnom izričaju, koji će se održati od 7. do 14. kolovoza u Zadru, donosi devet izvedbi u međunarodnom kazališnom programu, multimedijalne performanse, izložbe i filmski program s 48 naslova. Festival otvara autorski projekt Senke Bulić, Ivane Jozić i Damira Martinovića – Mrleta “Rekvijem za organe – pokora” u Kazalištu lutaka Zadar, koji utjelovljuje kazalište okrutnosti, a inspiriran je filozofijom i tekstovima Antonina Artauda.
Predstavi prethodi izložba “Traces” Nataše Kadin u Sv. Donatu i performans “In Times Like These” međunarodne grupe autora u Sv. Dominiku, a nakon nje počinje kasnonoćni filmski program u Sv. Donatu, u okviru kojega će se do 13. kolovoza prikazati kratki filmovi s ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli i s Filmskog festivala Tabor.
Festival je koproducent dviju međunarodnih premijera koje su na rasporedu 10. i 14. kolovoza – prva je “Stop Spot”, međunarodna koprodukcija suvremenog kazališno-plesnog koncepta u kojoj nastupa 15 plesača iz Finske, Španjolske, Njemačke i Hrvatske, a druga predstava “Zatvaranje ljubavi” koja je nastala prema djelu Pascala Ramberta. U režiji Ivice Buljana, ta predstava govori o paru koji raskida. Praizvedba je na Silbi 13. kolovoza, a premijera u Zadru dan kasnije.
Na festivalu će se izvesti, među ostalim, predstava splitskog Fraktal Falus Teatra “Victimize” redatelja Hrvoja Cokarića; nagrađivani projekt grupe autora “ROOM100”; performans “Fight Fight – That’s all we can do” poljskog kolektiva “Ja Ja Ja Ne Ne Ne Ne”. Vezu suvremenog plesa i specifičnog žanra istraživat će grupa “Defacto” kroz nagrađivani solo “Love Will Tear Us Apart” i “Boys Don’t Cry” autora Saše Božiće i Petre Hrašćanec, a “Šuma, drvo, skoro, skroz” predstava je Nore Krstulović i Vedrana Peternela nastala prema kultnoj knjizi Nin Andrews “The Book of Orgasms”.
Festival će službeno zatvoriti performans “You” Christiana Petera i Borisa Kadina.