Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Josipović: Na ovoj smo pobjedi izgradili europsku budućnost (FOTOGALERIJA)

Autor: Siniša Klarica

05.08.2013. 22:00
Josipović: Na ovoj smo pobjedi izgradili europsku budućnost (FOTOGALERIJA)

Foto: Marin GOSPIĆ



Ovogodišnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnica operacije Oluja proslavljena je ove godine u posebnom ozračju. Nakon toliko godina, prvi put su joj uz predstavnike hrvatskog državnog vrha nazočili donedavni haški uznici generali Markač, Gotovina i Čermak. Tako je obilježavanje konačno prošlo bez one gorčine i druge bitke kojom su posebice Markač i Gotovina cijelom svijetu morali dokazivati da je Hrvatska imala pravo na slobodu na cijelom svom teritoriju, koju kasnije nisu mogli zatamniti niti pojedinačni zločini.
Za tu priliku, sva su crkvena zvona zazvonila kad je na kninskoj tvrđavi počela svečanost podizanja hrvatske zastave. Bila je to još jedna podsjetnica na događaja kad su to prije 18 godina učinili pripadnici 7. i 4. gardijske brigade, kad su generali Korade i Krstičević cijelom svijetu pokazali odlučnost Hrvata da oslobode svoju zemlju. Hrvatsku trobojnicu podignuli su zajedno hrvatski branitelji: pukovnik Ante Došen, pripadnik 9. gardijske brigade i 118. brigade, Janko Lisac, roditelj poginulog hrvatskog branitelja Darka Lisca pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi, Nikola Vrban, dijete poginulog hrvatskog branitelja Ivana Vrbana pripadnika 111. brigade i 118. domobranske pukovnije Gospić, Ivica Rupčić, pripadnik 3. i 5. gardijske brigade, Šime Grcić, pripadnik 113. brigade Šibenik i 142. domobranske pukovnije Drniš, Ivica Kapetanović pripadnik postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik te specijalne jedinice MUP-a Poskok i Miroslav Marjanović pripadnik MUP-a. Vijorenje hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi popratilo je 18 plotuna te prelet zrakoplova MiG 21 Bis.
Potom su kninskim ulicama prodefilirali pripadnici Oružanih snaga RH, policije i braniteljskih udruga koji su se uputili do trga Ante Starčevića i spomenika Hrvatske pobjede Oluja ’95. Nakon polaganja vijenaca u zrak je poletjelo 18 golubica u znak sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO Oluja. Na prepunom gradskom trgu nazočnima se potom obratio ratni zapovjednik 4. GBR general bojnik u mirovini Damir Krstičević.
– Mnogi naši suborci i heroji nisu među nama i naša je obveza čuvati uspomenu na njih. Danas posebno zahvaljujemo obiteljima poginulih junaka i poručujemo im da su oni temelj hrvatskog društva, kazao je general Krstičević dodavši kako je naša trajna obveza pomagati im.
Kao i prošle godine, ispraćen koncertom zvižduka, okupljenima se obratio i premijer Zoran Milanović. Milanović je rekao da je prije dvadesetak godina Hrvatska bila primorano ono što joj pripada braniti životima svojih ljudi.
– No to vrijeme je prošlo. Hrvatski put bio najteži koji je prošla neka od članica Europske unije, ali, kako je kazao, on nije imao alternative. Tako smo kroz tu kušnju postali bolji ljudi, građani, susjedi i jedan prema dugome. Naš je put bio pravi put koji nije imao alternative. Odavde je nakon rata otišlo puno hrvatskih građana. Kad gledam ovu regiju koja je uništena ratom i nepovjerenjem, mogu reći da se jedino u Hrvatsku, jedino u Knin, jedino u Vukovar ljudi vraćaju da bi živjeli. To se ne događa niti u Bosni, niti u Srbiji, niti na Kosovu. Vraćaju se jedino u Hrvatsku jer imaju povjerenja da je ovo zemlja normalnih, običnih i poštenih građana koji samo žele živjeti od svog rada. Hrvatska nije utemeljena na zločinačkom pothvatu. Hrvatska je obranjena po svim pravilima vođenja rata. S malo oružja i streljiva, ali s puno želje i prije svega znanja. Zato dragi branitelji i prijatelji, s mržnjom i zloćom ni prema kome! Činimo sve da izgradimo temelje mira barem za nekoliko generacija, poručio je hrvatski premijer, pozvavši sve da se prema svakom hrvatskom građaninu ponašaju s dobrom voljom i vjerom u bolje sutra.
Za vrhovnog zapovjednika predsjednika RH Ivu Josipovića nema dileme da je Oluja u vojničkom smislu bila vrhunski provedena. Na tome je posebno čestitao generalu Anti Gotovini i svim zapovjednicima koji su je vodili i njome zapovijedali.
– Hrvatska danas pobjeđuje i u miru, a to znači graditi njezinu europsku budućnost, graditi zemlju pravde i pravednosti”, rekao je predsjednik Josipović.
No kad su govori utihnuli i fanfare ušutjele, skupina građana Knina tek je prokomentirala da se Hrvatska sjeti Knina isto kako se sjeti Sinja za Sinjske alke – jednom godišnje. Zbog nesnosne vrućine, hrvatski vojnici su podijelili na stotine bočica s vodom, ali ni jedna nije ostala na trgu dr. Ante Starčevića. Sve bočice pokupila je grupa građana kojima je to jedini izvor prihoda u gradu kojeg se Hrvati sjete samo po Oluji.


Zadrani došli biciklima i motorima


 Svečano obilježavanje Operacije “Oluja” tijekom dana upotpunili su i motoristi među kojima je bio i veliki broj veterana Domovinskog rata. Zadrane su predvodile „Beštije” koje su u grad ušle zajedno sa sudionicima biciklijade Zadar – Knin. Počasno zaštitna bojna OSRH pokazala je na središnjem trgu svoje vještine, dok su nebom u formaciji preletjeli školski zrakoplovi Zlin 242 L i helikopteri Bell 205. B i Mi8.