Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Mrzim istinu” Olivera Frljića najbolja predstava Kazališnog ljeta

Autor: Valentina Mlađen

05.08.2013. 22:00
“Mrzim istinu” Olivera Frljića najbolja predstava Kazališnog ljeta


Usprkos problemima s Ministarstvom kulture koje je za jednomjesečnu zadarsku manifestaciju odredilo dvadeset tisuća kuna, uz podršku Turističke zajednice, Grada, Županije i sponzora Ljeto se održalo, štoviše i završilo s prošlim vikendom, a sveukupna ocjena bila bi solidna plus trojka


Kako je krenulo činilo se da se ove godine Zadarsko kazališno ljeto neće niti održati jer je Ministarstvo kulture odlučilo kako je za jednomjesečnu zadarsku manifestaciju dvadeset tisuća kuna, koliko dobije i jedan domjenak Dubrovačkih ljetnih igara, sasvim dovoljno čime su samo pokazali kako je govor o decentralizaciji kulture puko naklapanje. Ipak, uz podršku Turističke zajednice, Grada, Županije i sponzora Ljeto se održalo, štoviše i završilo s prošlim vikendom, a sveukupa ocjena bila bi solidna trojka plus.
Otvaranje prekinula kiša
Samo otvaranje krenulo je s kiksom. Najava spektakularnog otvaranja s koncertom Salsa filarmonica i nastupom Zagrebačke filharmonije, Ricarda Luquea i Olvide Ruiz Castellanos mogla bi se opisati pod kategorijom “bilo je dobro dok je trajalo”. Organizatori su išli na svjesni rizik da ih s Poljane Šime Budinića potjera kiša koja se navlačila čitavoga dana što se na koncu i dogodilo pa je koncert prekinut na pola, publika se razbježala nakon što su ih poslali na pauzu od deset minuta. Nakon toga su bez riječi, ili isprike, počeli kupiti opremu i stolice. Ipak, čini se da je publika odlučila prijeći preko te manje neugodnosti pa su se nastavili vraćati na programe, a na nekoliko izvedbi za koje se tražila karta više, pokazali su da su željni dobrog programa i da Zadar zaslužuje biti u tokovima kazališne i koncertne umjetnosti u Hrvatskoj, da zaslužuje pogledati hit predstavu bez da Zadrani moraju u Zagreb i da zaslužuje da Ministarstvo kulture prestane biti nekulturno prema njima.
Terapija potpuno razočarala
Nakon solidne izvedbe zadarske satirične komedije Kokoš, publika je konačno došla na svoje. Dvije izvedbe predstave Mrzim istinu Olivera Frljića rasprodane su do posljednje sjedalice, i tražila se karta više. Bila je to najbolja predstava Kazališnog ljeta i jedna od boljih koja je ove godine stigla u Zadar, predstava zbog kakvih smo zahvalni na postojanju ove manifestacije. Za one željne klasike na repertoaru je bila predstava Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića na način Ecije Ojdanić, a na žalost i ZKLJ je imalo ovo ljeto jednu predstavu bez koje se moglo. Bila je to Terapija Teatra Rugantino koja je u potpunosti razočarala. Rasprodana predstava U zajedničkom stanu prava je ljetna komedija koja nema preveliku umjetničku vrijednost, ali je zato izvedba vrhunskih glumaca na čelu s Ksenijom Pajić i Zijadom Gračićem nešto što se isplati vidjeti. Odlična obrada Begovićeva Bez trećega u izvedbi Vinka Radovčića i Žane Bumber te zadarska Stoše od Foše, uspješna prva polovica koja ima i neuspješni nastavak koji se više i ne spominje, odlično su zaokružili Ljeto. Što se koncerata tiče tu je odabir svake godine vrlo dobar, a iako pretendira na određenu vrstu publike pokazalo se već do sad da je to gotovo jedina prilika kada i ljubitelji dobrog bluesa, džeza, bossa nove i sličnih žanrova mogu doći na svoje. Popunjena mjesta dovoljno su govorila, a funky party Dino Dvornik tribute banda rasplesao je inače rezerviranu zadarsku publiku čime je završilo Ljeto.
Spreman program za novu sezonu
Program za novu sezonu, koja počinje u drugoj polovici listopada već je spreman. Ja, kao i vjerojatno većina ljubitelja kazališta koji žalimo što nemamo priliku i češće od jednom, do dvaput mjesečno otići u kazalište, jedva čekamo. Do tada ćemo pauzu kratiti Zadrom snova koji bi trebao uskoro početi. Koje su želje nas ljubitelja kazališta? Više prilika mladima koji su pokazali da znaju, mogu i žele. Skupa premijera ne pokaže se uvijek najboljim izborom, a ona koja je gotovo pa besplatno napravljena postane hit predstava. Želja nam je da Ministarstvo prestane smanjivati sredstva koja se dodjeljuju i da ih bude dovoljno da najgledanije hrvatske predstave u Zadru gledamo iste godine kada su hit, a ne s godinu ili dvije zakašnjenja.