Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Don Kaćunko pozvao na olimpijadu u pravljenju djece (FOTOGALERIJA)

Autor:

05.09.2009. 22:00
Don Kaćunko pozvao na olimpijadu u pravljenju djece (FOTOGALERIJA)

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ja se nadam, mi svećenici i cijela Crkva se nada da će netko sjetiti pokrenuti obnovu još jednoga starog običaja, a to je da naše ličke obitelji imaju brojnu djecu. Takvu olimpijadu još nitko nije pokrenuo, a nadamo se da će doći vrijeme i za to, rekao je don Kaćunko nakon čega se iz publike moglo čuti kako neki već odlaze vježbati za novu olimpijadu
Veliki broj posjetitelja je ove subote imao priliku pogledati prvu olimpijadu starih sportova Marijan Matijević koja je održana na borilištu u Sv. Roku. Natjecatelji u pet starih disciplina: konopaši, skakači u dalj, bacači kamena s ramena, potezači klička i borci na brvnu nisu bili samo kršni Ličani, već su ekipe konopaša stigle iz Ploča, Pridrage, Stankovaca, Karlobaga, Privlake kod Vinkovaca, Dubrave kod Šibenika i mnogih drugih mjesta iz cijele Hrvatske. Posebnost ove olimpijade je i to što nisu bile potrebne sportske pripreme, tako da su se neki od natjecatelja pripremali za šankom. Olimpijada je održana u spomen na Marijana Matijevića, Ličanina poznatog kao i najjačeg čovjeka na svijetu, a o njemu postoje mnoge legende koje se pričaju još od početka stoljeća. Rođen je u Gračacu, a snagom se proslavio u Americi gdje još postoje zapisi o Ličaninu koji je nosio 1200 kilograma na sebi i 450 u zubima. Među posjetiteljima bili su i brojni načelnici općina Ličko-senjske i Zadarske županije, kao i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković. Ipak zvijezda cijelog događaja bio je don Anđelko Kaćunko koji je blagoslovio olimpijadu.
– Ovo je doista povijesni događaj, prva olimpijada posvećena našem snagatoru Matijeviću. Čestitam na ideji da se pokrene ova olimpijada. Znamo da se u posljednje vrijeme obnavljaju mnogi stari događaji i stare tradicije i to je za svaku pohvalu. Ja se nadam, mi svećenici i cijela crkva se nada da će netko sjetiti pokrenuti obnovu još jednoga starog običaja, a to je da naše ličke obitelji imaju brojnu djecu. Takvu olimpijadu još nitko nije pokrenuo, a nadamo se da će doći vrijeme i za to, rekao je don Kaćunko nakon čega se iz publike moglo čuti kako neki već odlaze vježbati za novu olimpijadu. Danijel Jurjević, načelnik Općine Lovinac, iskazao je zadovoljstvo jer je načelnik u vrijeme kada se održava prva olimpijada starih sportova u njegovoj općini. Za kulturno-umjetnički dio programa pobrinuli su se članovi KUD Vrilo Lovinac-Sv.Rok, a sam događaj svečano je otvorio državni tajnik ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković.
– Obzirom da svi iščekujete da počne olimpijada, zahvaljujem organizatorima i svima vama na svemu što ste učinili i to ne samo za olimpijadu već i za ono što ste učinili za vrijeme i nakon rata. Želim natjecateljima da se dobro natječu i pronesu onu ličku hrabrost i ličko srce, jer Marijan Matijević je uz snagu pronosio i veliko ličko srce, veliku ličku hrabrost, a onda i moral i poštenje, rekao je Jurković dodajući kako želi da pobjeda ipak ostane u Lici.


 LIČKI SAMSON


Jedan od organizatora Petar Denac rekao je kako je došlo do organizacije, kao i o životu i legendama o Marijanu Matijeviću.
– Do ideje je došlo nakon razgovora o tome što Lovinac i Sv.Rok mogu ponuditi turizmu. Tako je došla ideja o Marijanu Matijeviću, koji je rođen ovdje u blizini i u svoje vrijeme je bio najpoznatiji i najači čovjek na svijetu, rekao je Denac objašnjavajući tko je bio Matijević.
– Za one koji ne znaju, Matijević je bio najači čovjek na svijetu. Nakon njegove smrti napravljena je obdukcija u kojoj je ustanovljeno kako ima tri sloja mišića. Neke od demonstracija snage koje je redovito prikazivao bile su: savijanje debele željezne šipke, razbijanje kamena od 150 kilograma na prsima, dizanje teške bačve zubima i još mnoštvo nevjerojatnih stvari koje su tog “Ličkkog Herkula” proslavile u svijetu. Od mnogih priča koje i dan danas kruže posebno su fascinantne dvije. Ona kada je u New Yorku, u luci rukama povukao dva trgovačka broda povezana konopom i kada je golim rukama je držao zrakoplov u polijetanju. Za zrakoplov je bio privezan konopac, pilot je pritiskao papučicu gasa, a Marijan, primivši konop rukama, nije mu dopustio da se mrdne s mjesta.




 SVI POBJEDNICI – REKORDERI


Prva olimpijada starih ličkih sportova donijela je i prve rekorde. U disciplinama su slavili kršni Ličani pa je tako u skoku u dalj s mjesta pobjedu odnio Marinko Pivač s 295 cm, dok je kamen težak oko 8,5 kg Kolaković Mirko bacio 14,14 metara u daljinu. Najjači konopaši također su bili iz Udruge konopaša Sveto Brdo Lovinac-Sv.Rok, dok je njihov član bio najbolji i u disciplini povlačenja Klička.