Foto: Adam VIDAS
I prošlih godina smo ranije započeli s berbom merlota. Sunce i toplina su glavni razlog, a oni su i tajna kvalitete poljoprivrednih proizvoda iz Ravnih kotara. Mali broj ljudi zna da Ravni kotari imaju više sunčanih dana nego Hvar, kaže Šime Škaulj iz Nadina
Praktično svakodnevne terenske kontrole količine sladora i kiselina u grožđu vinogradarima Zadarske županije i ove godine bile su signal da ranije započnu s berbom nekih vinskih sorti, prvo onih koje svoje korijene vuku iz Francuske. Nije to ništa novo za domaće vinogradare jer raniji početak berbe zadnjih godina postaje pravilo, a ne izuzetak, a svemu je razlog povećani broj sunčanih i toplih dana, što uzrokuje bujanje vegetacije, kako kaže struka. Ovi utjecaji posebno su izraženi na kamenim terenima pa je i to razlog što je upravo na njima ranije počela berba nego na zemljanim drugima.
Počelo na Korlatu
Prvi su s berbom započeli u vinariji Benkovac koja se nalazi u vlasništvu tvrtke Badel 1862. i to s crnom sortom merlotom. Berba na njihovu golemom vinogradu na Korlatu na površini od 100 hektara započela je još 27. kolovoza. Korlat je golem prostor, vinograd s oko pola milijuna čokota i posla ima puno, kao što ima prostora i za uklanjanje nekih nedostataka. Ipak najvažnija ja kvaliteta ploda, s kojom su u benkovačkoj vinariji i više nego zadovoljni.
– Koliko je nama poznato, mi smo prvi u Hrvatskoj počeli s berbom. Razlog su sama lokacija, tereni i sortiment. Na temelju iskustva iz prethodnih godina znamo da nama berba započinje u razdoblju od polovine kolovoza do početka rujna. Ove godine je započela ranije nego lani zbog vremenskih prilika, kaže Božo Škara, tehnolog na imanju Korlat i nastavlja:
– Kvaliteta grožđa je više nego zadovoljavajuća. Merlot ima oko 21 do 22 gradi i od njega očekujemo vrhunsko vino. Uz mertlot ovdje imamo syrah i cabernet sauvignon te neka manje površine pod cabernet frankom i mourverde sortom.
Inače Korlat je jedan od najvećih vinograda u Dalmaciji. U planu je njegovo širenje za dodatnih 120 hektara, nakon čega bi definitivno bio najveći vinograd u vlasništvu jedne osobe. Trenutačno na njemu svakodnevno radi šezdeset ljudi. U Vinariji očekuju berbu do 30 vagona grožđa, što je tri puta više u odnosu na lanjsku berbu. Njen kraj očekuje se sredinom rujna. Vinograd još uvijek nije u punom rodu, a kada dođe na njega očekuje se urod oko 45 do 50 vagona grožđa.
Kameni teren uzrokuje raniji početak berbe što može biti i neka prednost, ali i uzrokuje probleme. Iskustvo pokazuje da je navodnjavanje nešto što će u budućnosti biti neizbježno.
– Navodnjavanje je lako rješiv problem, ali je financijski zahtjevno. Ono je potrebno naročito u ovakvim toplim i sušnim godinama. Navodnjavanje u vinogradu kao što je ovaj ne ide na natapanje što praktično i nije dopušteno kada se radi o vrhunskom sortimentu, nego je ono u funkciji gašenja, odnosno ublažavanja posljedica suše, kaže Škara.
Škaulj traži eko markicu
S berbom merlota završio je i Šime Škaulj iz Nadina. Neće biti na odmet spomenuti da je on vlasnik prvog vrhunskog vina u Zadarskoj županiji napravljenog od cabernet sauvignona.
– Početkom tjedna završili smo s berbom merlota. Bilo ga je oko 4,5 tone. Kakvoća je iznimna s količinom sladora od 24 gradi. To je iznimna berba, grožđe je kvalitetnije nego lani kada je imalo 22 grada. Ja se nadam da će i merlot biti vrhunsko vino. Za sada su svi parametri zadovoljeni, kaže Škaulj i nastavlja:
– I prošlih godina smo ranije započeli s berbom merlota. Sunce i toplina su glavni razlog, a oni su i tajna kvalitete poljoprivrednih proizvoda iz Ravnih kotara. Mali broj ljudi zna da Ravni kotari imaju više sunčanih dana nego Hvar.
Nakon merlota slijedi berba cabernet sauvignona, a zadnje na red doći će domaće sorte. Ove godine očekuje urod od tri vagona grožđa i proizvodnju od 15.000 litara vina. Impresivna količina koju treba i utržiti.
– Popit će se vino, samo da se spasi, u šali Škaulj odgovara na pitanje gdje će s tom količinom vina pa nastavlja:
– Ovo je prva godina da imam veće količine. 15.000 litara vina je velika količina, ali ići će. Kvalitetno vino se da prepoznati i ono će ići. I prije nego što sam dobio markice za vrhunsko vino svi su ga najradije kupovali.
Inače Škaulj je u ekološkom uzgoju i planira već ove godine tražiti eko markicu za svoje proizvode. Vrhunsko vino s eko markicom lako će naći svoj put do kupaca. Škaulj trenutačno uređuje svoju vinariju. Skupa je to investicija. Preša za grožđe stoji 90.000 kuna, vinifikator 45.000 kuna. Za sada još nije napravio vinariju već se koristi dijelom kuće, ali već od sljedeće godine očekuje otvaranje svoje mini vinariju.
ROKOVI BERBE POMAKNUTI ZA 10 DO 15 DANA
Klimatske promjene uzrokovane čovjekovim djelovanjima imaju utjecaje na sva područja ljudskog života pa tako i na poljoprivredu, u ovom konkretnom slučaju na početak ranije berbe grožđa.
– Ulazeći u razdoblje sve toplijih godina rokovi berbe su se pomaknuli za 10 do 15 dana. Razlog je sve veći broj sunčanih i toplijih dana što rezultira ranijim dozrijevanjem. Kod terena na kamenom tlu to je još izraženije jer kamen bolje privlači sunčevu toplinu. Na našem području već iza 15. kolovoza počinje berba chardonnaya i sauvignona kod bijelih sorti, a kod crnih sorti berba merlota počinje oko 23. i 24. kolovoza. I berba naših domaćih sorti koje inače dozrijevaju kasnije, pomaknula se za desetak dana, kaže Nikolina Paleka, stručna savjetnica za hortikulturu pri HZPSS-u Zadarske županije.
Paleka ističe važnost navodnjavanja u bavljenju intenzivnom poljoprivredom, a kao najbolji način predlaže kap na kap kada biljka ravnomjerno može primati vodu.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Reakcije trenera
Kvar semafora i ziceri odnijeli priliku za majstoricom
Hrvatska
SDP
Siniša Hajdaš Dončić nezadovoljan rezultatom SDP-a na nacionalnoj razini
Županija
radionica
U ponedjeljak se održava ekološka radionica Čistog otoka namijenjena virskim mališanima i svim građanima otoka Vira
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
KK Zadar
ABA liga, doigravanje
Budućnost poslala regionalnu sezonu Zadra u prošlost
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Županija
velika stvar