Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ugrizla ga zmija za kažiprst dok je brao bajame

Autor: Suzana Bandić

05.09.2009. 22:00
Ugrizla ga zmija za kažiprst dok je brao bajame


Šezdesetosmogodišnjak je shvativši da je riječ o ugrizu poskoka najprije sam prema starinskom receptu sanirao ranu, a potom se s rašljama popeo na stablo i ubio ga
Drago Relja (68) iz Žegara kod Obrovca prva je ovogodišnja žrtva ugriza poskoka na zadarskom  području. Njega je ova, najotrovnija zmija koja živi na našem podneblju, ugrizla za kažiprst lijeve ruke dok je brao bajame sa stabla na udaljenosti od svega stotinjak metara od njegove obiteljske kuće. Odmah je shvatio što mu se dogodilo pa je najprije sam pokušao sanirati mjesto ugriza primjenivši stari narodni  lijek, potom se vratio ubiti otrovnicu i obaviti započeti posao. Tek nakon šest sati Drago se javio liječnicima u zadarskoj Općoj bolnici gdje je odmah primio protuotrov te je zbog promatranja zadržan na Zaraznom odjelu.
Unatoč svemu, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i kreće se k uspješnom oporavku, a kako sam iz bolničkog kreveta kaže, dobro se i osjeća.
– Pružio sam ruku i krenuo dohvatiti bajame koji su bili u pukotini grane ispod nakupine lišća kad odjednom samo osjetim ujed. Najprije sam pomislio da je kakva glista, a tek kad sam malo bolje pogledao shvatio sam da je zmija, žuta kao vosak, a na glavi joj rog. Pomislih  odmah da nema što drugo biti nego poskok jer jedini on ima rog,  pa onda odem kući, podvežem ranu i vratim se na stablo s rašljama ubiti ga, prisjećao se Drago svog “bliskog susreta” s otrovnicom napominjući usput kako mu to nije prvi. Ubio ih je, kaže, već nekoliko. Nije gabilo strah ni malo, a u početku nije osjećao nikakvu bol.
– Tek nakon dva sata počeo mi prst oticati i trnuti pa sam pozvao mog susjeda. On me je odvezao u obrovački Dom zdravlja gdje sam primio infuziju i injekciju.Sada se dobro osjećam i ništa me ne boli – ističe 68-godišnjak  pojašnjavajući kako je znao da se poskoci zbog slabog sunca u vremenu   od 1. do 21. rujna penju na stabla.  
– Znao sam ja to ali ga tu među  lišćem nisam vidio. Srećom, nema neke veće štete i ja se osjećam dobro  – zaključuje Drago.
A da je to tako potvrdio je i dr. Boris Dželalija, voditelj Zaraznog odjela zadarske Opće bolnice koji je kazao kako je nakon ugriza poskoka najbolje doći što prije u bolnicu kako bi pacijent dobio svu  potrebnu pomoć i kako bi pravovremeno dobio serum protiv ugriza ove opasne otrovnice. Potvrdio je kako se 68-godišnji muškarac, iako je serum primio tek šest sati nakon ugriza, osjeća sasvim dobro, ali je pojasnio kako će ipak ostati hospitaliziran nekoliko dana radi promatranja kako ne bi što krenulo po zlu. Baš kao i ugrizi crnih udovica kojih je od početka ove godine zabilježeno šest, ni ugrizi poskoka nisu rijetkost te ih se prosječno bilježi dva do tri godišnje. Najčešće obitavaju u kršu, no početkom  rujna penju se na drveće.
Kako je upravo to vrijeme poljoprivrednih radova, tada se bilježi i najveći broj ugriza poskoka koji ponekad nažalost, završavaju i smrću. Posljednji smrtni slučaj u zadarskoj  bolnici zabilježen je prije tri godine kada je od posljedica ugriza umrla 69-godišnja mještanka Kruševa kod Obrovca. Nju je zmija ugrizla dok je brala travu, a svoj joj je smrtonosni otrov ubrizgala ugrizom  izravno u venu na desnom skočnom zglobu. Iako je prevezena u obrovački Dom zdravlja gdje je dobila protuotrov, a odmah nakon toga na Odjel intenzivne njege u Opću bolnicu Zadar z nesretnu staricu nije bilo pomoći.
Jednako kao i za zaštitu od crnih udovica, liječnici preporučuju svima onima koji bi zbog radova u prirodi mogli doći u kontakt s ovom vrlo opasnom zmijom, zaštititi se adekvatnom odjećom i obućom, a ukoliko dođe do ugriza, što prije se obratiti liječniku za pomoć.