Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar ni najskuplji ni najjeftiniji

Autor:

05.09.2009. 22:00
Zadar ni najskuplji ni najjeftiniji

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Prilikom izrade prosječne visine potrošačke košarice obilazimo veće trgovačke centre, pri čemu gledamo da cijene proizvoda ne budu one najskuplje, kao ni najniže. Također, na isti način snimamo cijene voća, povrća i ribe, što redovito činimo na zadarskoj tržnici, kaže Šarić


Prema izračunima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske visina prosječne potrošačke košarice za četveročlanu obitelj u kolovozu je iznosila oko 6.300 kuna. S obzirom da se prosječna plaća u Hrvatskoj kreće oko 5.300 kuna, vidljivo je da se njome moglo pokriti 85 posto ukupnih potreba.
Za troškove umirovljeničke košarice navodi se pak, da su iznosili oko 3.600 kuna, što znači da se s prosječnom mirovinom koja je u srpnju iznosila 2.148 kuna moglo pokriti svega 59,75 posto troškova.
No, sindikalne košarice čije troškove posljednjih godina sustavno prate Savez samostalnih sindikata Hrvatske kao i Nezavisni hrvatski sindikati, nisu najniži mjesečni izdaci prosječne hrvatske obitelji. Jer, ako se uz one najosnovnije troškove koji obično ulaze u proračun košarice – prehrana, higijena, odijevanje, prijevoz, pridodaju još i troškovi koji se izdvajaju za plaćanje stanarine ili školovanja djece, mjesečni iznosi dodatno se povećavaju.
Kako nam, naime, pojašnjava Zdravko Šarić, županijski povjerenik SSSH, uz ukupni iznos košarice, obitelj koja je u podstanarstvu mora izdvojiti još 1.800 kuna, a tu su i drugi dodatni izdaci. Ovih su dana to ponajviše nemali iznosi koje je potrebno izdvojiti za udžbenike i školski pribor.
– Prilikom izrade prosječne visine potrošačke košarice obilazimo veće trgovačke centre, pri čemu gledamo da cijene proizvoda ne budu one najskuplje, kao ni najniže. Ne uključujemo proizvode na akciji, koji danas jesu, a već drugi mjesec ih nema, već tražimo srednje cijene. Također, na isti način snimamo cijene voća, povrća i ribe, što redovito činimo na zadarskoj tržnici, kaže Šarić, pojašnjavajući da se svakog 20. u mjesecu dobiveni podaci šalju u središnju službu SSSH u Zagrebu, gdje se obrađuju. Dobiveni rezultati pokazuju kako se Zadar po visini potrošačke košarice, u usporedbi s drugim hrvatskim gradovima, nalazi u državnome prosjeku.
– Nismo među najskupljim gradovima kada je visina košarice u pitanju. Ima puno skupljih sredina, ali s druge strane nismo ni najjeftiniji te se uglavnom zadržavamo u prosjeku, kaže Šarić, upozoravajući pritom kako će se s obzirom na početak školske godine i troškovi bez sumnje povećati. Kratkoročna gotovinska zaduživanja, minusi na tekućim računima ili obveze plaćanja kreditnih kartica za većinu građana i dalje su stoga neizbježni.