Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zatvorena škola na Olibu

Autor: Elza Radulić-Toman

05.09.2009. 22:00
Zatvorena škola na Olibu

Foto: Zvonko KUCELIN



Dakle, nakon Oliba, čija je škola ostala bez ijednoga učenika, na otocima koji administrativno spadaju u Grad Zadar, podjednak je broj otoka sa školom i bez nje


U školama na svim otocima koji pripadaju Gradu Zadru ove će školske godine biti ukupno 25 učenika. To je manje nego proteklih godina, a broj otočnih učenika pokazuje uporno smanjujući trend. Upisan je tek jedan učenik u prvi razred. Ovih se dana zatvorila još jedna otočna škola, ona na Olibu, iz koje je iselio i posljednji učenik. Bio je to učenik sedmoga razreda, koji će, kako smo saznali, osmi razred završiti u Zadru.
Dakle, nakon Oliba čija je škola ostala bez ijednoga učenika, na otocima koji administrativno spadaju u Grad Zadar, podjednak je broj otoka sa školom i bez nje. Škola će, prema tome u novoj školskoj godini djelovati na Velom Ižu, na Silbi, Premudi i na Molatu, a nema je na Malom Ižu, Ravi, Istu i Olibu. Na Velom Ižu i dalje je najviše učenika, ali, nažalost, i tamo manje svake godine. Ove godine ih je točno 20, a jedini ovogodišnji otočni prvašić je upisan upravo u toj školi. U silbljanskoj školi će biti dva učenika, koliko i na Molatu, dok Premudu i dalje čini javnosti poznati učenik, Armando Smirčić, koji je kao jedini učenik u ovoj školi stigao do šestoga razreda. Još dvije godine i on će završiti osnovnu školu pa će se najvjerojatnije zatvoriti i njegova škola, jer na vidiku nema učenika koji bi je držali otvorenom. Ove otočne škole, koje su donedavno činile Školu “Zadarski otoci” otvaranjem škole na Bilom brigu, koja im je preuzela i ime, pripadaju toj novoj, najvećoj zadarskoj osnovnoj školi. Iz škole na Bilom brigu će im se u nastupajućoj školskoj godini “slati” nastava na daljinu. Zasad u Veli Iž i na Silbu, gdje su montirani potrebni uređaji.
Depopulacijski trend na zadarskim otocima, koji je započeo još pedesetih godina prošloga stoljeća nikada nije zaustavljen, dapače traje još i danas. Mladih nema pa tako ni djece, a na otocima nema ničega što bi mlade privuklo da tamo žive. Ne samo da na svim zadarskim otocima, osim Ugljana i tek donekle dijela Dugog otoka nema nikakve egzistencije, nego nema ni najosnovnijih uvjeta za život. Među ostalim, ni danas u 21. stoljeću zadarski otoci nemaju vode.