Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Josipović: Hrvatska nije izašla iz krize

05.09.2011. 22:00
Josipović: Hrvatska nije izašla iz krize


Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je jučer kako je očito da Hrvatska nije izašla iz krize te da ga ne ohrabruje gospodarski rast od 0,8 posto.
“Hrvatska je još u krizi i onome kome to nije jasno vjerojatno nije mjesto u gospodarstvu i u politici. Suočimo se s tim, to je notorna činjenica i radimo da se to promijeni”, rekao je predsjednik Josipović u intervjuu za Media servis. Za rast od 0,8 posto rekao je da je “to daleko premalo”, podsjetivši kako je “baza za gospodarski rast bio jedan vrlo ozbiljni pad hrvatske ekonomije”.
Smatra kako u idućem periodu, koja god vlada bila, mora sve svoje snage koncentrirati na gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. “Mislim da to mora biti suština predizborne kampanje”, rekao je Josipović dodavši kako su neimaština, slaba ekonomija i moguća stagnacija sada glavne opasnosti za hrvatsko društvo.
Na pitanje zašto ga se gura u predizbornu kampanju Josipović je rekao kako se radi o “unikatnoj strategiji koja će vjerojatno ući u antologiju političkog marketinga – da polemizirate, ne sa svojim suparnikom na izborima, nego s nekim tko ne ide na izbore i u ustavnom smislu je ustavni partner u obnašanju vlasti”. Drži kako je to odabir premijerke Jadranke Kosor i njezinih savjetnika te da će se na kraju vidjeti što će biti rezultat svega toga.
U šali je rekao kako predstojeće izbore dočekuje, i želio bi ih promatrati “kao gledatelj na nogometnoj utakmici”. “A što se onda događa, jedan od glavnih igrača utrčava i mene, koji bi htio gledati utakmicu i grickati kikiriki, uvlači na teren da igram – i to još za suprotnu ekipu”, rekao je Josipović ocijenivši to vrlo egzotičnim.
“To je stvar odabira i političke procjene, a za jedno tri mjeseca će se vidjeti koliko je to dobro, korisno i koliko to građani honoriraju”, kazao je.
Upitan misli li kako sa svoje strane čini apsolutno sve kako bi imao jednak odnos prema HDZ-u, SDP-u i drugim strankama predsjednik Josipović rekao je kako se, ako se u posljednjih nekoliko mjeseci pogleda tko se sve javljao kao njegov izaslanik i sudionik delegacija, vidi da je u njima bilo najviše HDZ-ovaca, nakon toga SDP-ovaca, pa iz vladajuće koalicije npr. Đurđa Adlešić koja najčešće želi sudjelovati u njegovim aktivnostima te malih stranaka. “Ja tu nastojim držati ravnotežu”, kazao je Josipović dodavši kako u želji za ravnopravnim sudjelovanjem redovito piše saborskim klubovima o svom rasporedu i tko želi u njemu sudjelovati, ali kako se do sada na to HDZ nije previše odazivao te kako onda nije korektno da prigovara.
Josipović smatra kako građani u predizbornoj kampanji očekuju da svi sudionici ponude odgovor na tešku krizu u kojoj se nalazimo.
Upitan o pozdravima nepravomoćno osuđenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, hrvatski predsjednik ocijenio je kako to šteti Hrvatskoj, ali i generalima. Podsjetio je kako je hrvatska Vlada, što misli da je u redu, sukladno međunarodnom pravu i međunarodnim obavezama učinila sve da se generali izruče te mu se sada “zaista čini licemjernim ih onda koristiti za prilično jeftine političke bodove”. Predsjednik Josipović drži kako treba držati do dostojanstva i generala i države te međunarodnog pravosuđa.