Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predstavljen program ruralnog razvoja Zadarske županije od 2012. Do 2014.

Autor: Ante Vidović

05.09.2012. 22:00
Predstavljen program ruralnog razvoja Zadarske županije od 2012. Do 2014.

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Program ruralnog razvoja za razdoblje od 2012. do 2014. predstavljen je danas u Zadarskoj županiji. Riječ je o prvom planskom dokumentu koji se bavi razvojem ruralnog prostora usklađenom sa strategijama višeg reda i politikama EU. Njegova najveća vrijednost što je napravljena temeljita analiza ruralnog prostora, popisani su resursi i definirani ključni problemi koje treba rješiti.
Program se počeo raditi prije godinu dana nakon sklopljenog sporazuma između UNDP-a i Zadarske županije, nositelj je Odjel za poljoprivredu Zadarske županije, a izrađivač Razvojna agencija Zadarske županije. Prugram da bi postao važeći treba usvojiti skupština Zadarske županije
– Ovo je naš novi planski dokument kroz koji želimo upravljati razvojem ruralnog područja koje obuhvaća 92,8 posto teritorija Zadarske županije na kojem živi 48 posto stanovnika. Bez obzira  što je naša težnja ravnomjerni razvoj cijele županije ovo područje je slabije razvijenog od urbanog. Slabije je razvijene komunalna i druga socijalna infrastruktura, manja je gospodarska aktivnosti i ekonomski rast. Sve to rezultiralo je depopulacijom ovog prostora. Zbog toga ovaj plan ne smije ostati mrtvo slovo na papiru već treba iskoristiti potencijal koji imamo u ovom prostoru, rekao je župan Stipe Zrilić.
Pročelnik Odjela za poljoprivredu Danijel Segarić naglasio je kako je osnovni cilj ovog programa prilagodba politici EU vezanoj uz ruralni razvoj.
– Analiza stanja pokazala je naše stare boljke ruralnog prostora. Visoka prosječna starost stanovništva i niža prosječna razina obrazovanja u odnosu na urbani dio. Problem su nerješeni imovinsko-pravni odnosi i usitnjenost zemljišta što koči razvoj poljoprivrede. Uočena je slaba umreženost proizvođača i problem plasmana poljoprivrednih proizvoda, kaže Sgeraić.
Bez obzira na spomenuto činjenica ostaje da ruralni prostor ima svoju šansu za razvoj, a dokaz za to jest da najveći izvoznici Zadarske županije dolaze upravo iz ovog područja. Program bi trebao pokrenuti ostale.
– Ovo je strateški dokument te sredstvo za učinkovito i uspješno urpavljanje razvojem ruralnog prostora Zadarske županije. Naša vizija je “u ruralnom prostoru Zadarske županije je pokrenut veći broj razvojnih inicijativa koje su oživjele gospodarsku aktivnost te unaprijedila kvalitetu života”. Strateški ciljevi koje terba ostvariti su osposobljavanje lokalne zajednice za ruralni razvoj, unaprjeđenje konkurentnosti poljoprivrede, ribarstva i akavkulture izgradnjom sustava navodnjavanja i ribarske infrastrukture, razvoj lokalne infrastrukture, dviersifikacija gospodarske djelatnosti te očuvanje okoliša i kulturne baštine, kaže Segarić.