Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Turizam cvjeta u cvjetnoj oazi Zadarske županije

Autor: Valentina Mlađen

05.09.2012. 22:00
Turizam cvjeta u cvjetnoj oazi Zadarske županije

Foto: Adam VIDAS



TZ Sv. Filip i Jakov bilježi 5 posto više dolazaka i 3,5 posto više noćenja. Ove je godina kriza utjecala i na strukturu gostiju pa su u TZ-u zabilježili pad dolazaka domaćih turista, ali i porast u dolascima stranih gostiju od čak 9 posto
Lošem vremenu usprkos  strani jezici na ulicama Sv.  Filipa i Jakova još uvijek se  čuju na svakom koraku. Turisti strpljivo čekaju s ručnicima da se sunce pokaže između oblaka kako bi iskoristili svaki trenutak odmora  za kupanje u još uvijek toplom moru.
Sadržajno bogato ljeto
Cvjetna oaza Zadarske  županije titula je koju je ovo  malo mediteransko mjesto  itekako zaslužilo, ne samo  zbog 12-godišnje tradicije  održavanja jednog od najpoznatijih sajmova cvijeća,  već i zbog svoje brige za  okoliš i ekologiju od samih  početaka i osnivanja turističke zajednice u poslijeratnim vremenima. I turističku  patrolu mjesta započeli smo  upravo od Turističkog ureda  ispred kojeg, naravno, ne nedostaje prigodno cvjetno  uređenje, te od marljive direktorice TZ-a Sv. Filipa i  Jakova Klare Eškinje Glavan.
– Kad se govori o sezoni i  turizmu u Sv. Filipu i Jakovu  onda se svakako mora krenuti već od travnja i festivala  ‘Dani cvijeća’ koji je ove godine privukao rekordni broj  izlagača i posjetitelja. Imali  smo sreće pa nas je poslužilo  i vrijeme, a unatoč krizi uspjeli smo sadržajno ispuniti  festival što se vidi na rezultatima, kaže Eškinja Glavan. A osim odličnih rezultata sa sajma cvijeća već pri  kraju još jedne turističke sezone zbrajaju se pozitivni  rezultati i bilježi se porast.  TZ Sv. Filip i Jakov bilježi 5  posto više dolazaka i 3,5 posto više noćenja. Ove je godina kriza utjecala i na strukturu gostiju pa su u TZ-u  zabilježili pad dolazaka domaćih turista, ali i porast u  dolascima stranih gostiju od  čak devet posto. Ipak, ukupne brojke govore o dragocjenom porastu i odličnim rezultatima.
Osim Festivala cvijeća ova  turistička zajednica može se  pohvaliti i bogatim i sadržajnim ljetom s brojnim događanjima, u čemu zasigurno prednjači na ovim prostorima. Ove godine izuzetno bogat bio je folklorni program u organizaciji lokalnog  KUD-a “Roko”. Ljeto je bilo  bogato i brojnim sportskim  događanjima – od prvenstva  Hrvatske u odbojci na pijesku, preko vaterpola,  košarke – zatim koncertima,  radionicama, predstavama,  nastupima klapa i slično. Na  rivi je u srpnju prvi put vrlo  uspješno održan sajam “Domaće je najbolje” koji prezentira hrvatske proizvode.  Program se održava i u susjednim mjestima Turnju i Sv.  Petru.
Plava zastava i ove godine
Direktorica TZ-a Eškinja  Glavan ističe kako su za velik broj manifestacija i projekata zaslužne lokalne  udruge i društva koje se javljaju na natječaj turističke  zajednice te pod njihovim  pokroviteljstvom nastaju  tradicionalne manifestacije.
Osim uživanja u sadržajno  bogatom ljetu gosti Sv. Filipa  i Jakova uživaju i u duhu  Mediterana koji odiše uskim  kaletama s tradicionalnim  zelenim škurama i nasmiješenim domaćinima. Šetnica bogata cvijećem i zelenilom vrvi turistima za  lošijeg vremena i uvečer.  Kratka šetnja rivom i stiže se  do mjesne plaže koja je već  niz godina ponosna vlasnica  Plave zastave, nije ni čudo s  obzirom na opremljenost.  Plaža ima sve, od koševa za  smeće, tuševa, kabina za  presvlačenje, tornjeva za  spasioce, a riješen je i sanitarni čvor.
Uz izvornu gastroponudu  ovo mediteransko mjesto  ima sve što se od odmora  može poželjeti.