Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najveći gubitaši Višnjik i Zadar-šport

Autor: Suzana Bandić

05.09.2013. 22:00
Najveći gubitaši Višnjik i Zadar-šport

Foto: Zvonko KUCELIN



Vijećnici novog saziva Gradskog vijeća, bez obzira na svoju stranačku pripadnost, zaista mogu reći kako su pošteno zaradili svoj prvi honorar. Odradili su jučer, naime, jednu vrlo opsežnu sjednicu kojoj nije nedostajalo ni žustrih rasprava, a ni pomirbenih tonova kod kojih su jednoglasno prolazili prijedlozi.
Najveći dio vremena uzela su izvješća direktora trgovačkih društava u vlasništvu Grada za prošlu godinu koja su izazvala i burnu raspravu pa je ta točka dnevnog reda trajala punih pet sati.
Servis građanstvu, a ne dobit
Na početku sjednice Gradskog vijeća izneseni su podaci po kojima proizlazi kako Grad u svom vlasništvu, odnosno suvlasništvu ima 13 trgovačkih društava. Od tog broja, Grad je u cijelosti vlasnik Odvodnje, Nasada, Tržnice, Vodovoda, Obala i lučica, Doma hrvatske mladeži, Zadar športa i Višnjika te Poduzetničkog inkubatora, dok u Čistoći i Liburniji ima udio kapitala od po 59 posto, Vodovodu 71 posto ZADRA razvojnoj agenciji Zadarske županije 36 posto i u tvrtki Eko Zadar 51 posto.
O tome kako su poslovali moglo zaključiti iz ukupnih prihoda i rashoda za svih 13 poduzeća koji iznosi 273,4 milijuna kuna, što je u usporedbi s 2011. godinom za šest posto više. Zanimljivo je kako četiri tvrtke: Vodovod, Liburnija, Odvodnja i Čistoća imaju udio u ukupnim primanjima od 77 posto a u rashodima, također šest posto od ukupnih 272,2 milijuna kuna. Dom hrvatske mladeži ostvario je dobit od 68 tisuća kuna što se odnosi na najam prostora, Tržnica 318 tisuća kuna, Vodovod 32 tisuće kuna, Liburnija 47 tisuća kuna Obala i lučice 1,48 milijuna kuna, Nasadi 45,8 tisuća kuna, Odvodnja 92,7 tisuća kuna, Čistoća 323,7 tisuća kuna ZADRA razvojna agencija 497,6 tisuća kuna i Eko Zadar 23 tisuće kuna.
– Ukupna dobit iznosi 2.618.850,00 kuna što je u odnosu na godinu ranije manje za 39 posto. Treba kazati da trgovačkim društvima kao javnim poduzećima svrha nije ostvarivanje dobiti već da budu servis građanstvu te da građanstvo bude zadovoljno njihovim uslugama – rekao je pročelnik Jure Zekanović iznoseći izvješće o poslovanju gradskih tvrtki od kojih je najveći gubitaš Sportski centar Višnjik. Gubitak od dva milijuna kuna opravdan je visokim troškovima održavanja, skupljim energentima te manjim zahtjevima za uslugama sportskog centra kao posljedicom krize, no najavljena je ušteda. Ugrađene su solarne ploče prije nekoliko dana, kazao je Zekanović, najavivši od 1. studenoga ove godine plinofikaciju Višnjika, čime bi troškovi trebali biti znatno manji.
Oporbene pohvale Grdoviću
U nastavku sjednice Klub vijećnika SDP-a poveo je polemiku vezanu uz broj zaposlenika počevši od Vodovoda pa nadalje.
– U mnogim gradskim tvrtkama postoji višak radnika, ali manjak kvalificiranih stručnjaka – istaknula je Irena Dragić, osvrnuvši se i na rad tvrtke Nasadi kao i na najavu odlaska direktora Hrvoja Grdovića za kojeg je istaknula da je šteta što odlazi, jer da će ta tvrtka teško dobiti boljeg direktora. 
– Ima li to veze s dogovorom HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera?, pitao je vijećnik Josip Vlahović, na što je dogradonačelnik Zvonimir Vrančić odgovorio kazavši kako iza njegove ostavke nema politikanske pozadine, a sam Grdović koji je dan ranije u Splitu primio nagradu na sajmu cvijeća za najbolji aranžman od rezanog cvijeća, istaknuo je da je njegov odlazak privatna stvar. Nije spominjao špekulacije kako je već dogovoren njegov odlazak u JK Uskok i pod kojim uvjetima.
Direktor Eko Zadra, tvrtke za uspostavu županijskog centra za gospodarenje otpadom, Dino Perović bio je prozvan zbog iznimnog troška za intelektualne usluge i edukativnu kampanju, za koju je izdvojeno ukupno 180 tisuća kuna.
No Perović se pohvalio uspjesima, najavivši već idući tjedan potpisivanje ugovora teškog 2,5 milijuna kuna za izradu zadnjih dokumenata s Fondom i to za projektiranje četiri pretovarne stanice.
– Sredinom iduće godine objavljujemo natječaje za izvođače radova. Planirali smo s gradnjom započeti 2015., a do konca 2018. godine otvoriti Centar za otpad, čime bi odlagalište Diklo konačno bilo zatvoreno – najavio je Perović.