Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prokockali Mandžukićev gol

Autor: Hina (H)

05.09.2013. 22:00
Prokockali Mandžukićev gol

Foto: PIXSELL



Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je u Beogradu 1-1 protiv Srbije i dva kola prije kraja kvalifikacija sve je dalje od prvog mjesta u skupini i direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.
Međutim, ovim rezultatom Hrvatska je osigurala drugo mjesto u skupini i ulazak u dodatne kvalifikacije. Hrvatska je povela golom Maria Mandžukića u 53. minuti, a izjednačio je Aleksandar Mitrović u 66. minuti. Obje momčadi završile su utakmicu s igračem manje. Kod domaćina je u 75. minuti pocrvenio Nemanja Matić, a u hrvatskim redovima Josip Šimunić u 80. minuti.
Belgija je u Glasgowu pobijedila Škotsku 2-0 golovima Defoura (38) i Mirallasa (89), dok je Makedonija u Skoplju pobijedila Wales 2-1. Golove za domaćine postigli su Ivan Tričkovski (21) i Aleksandar Trajkovski (80), dok je strijelac za Wales bio Aaron Ramsey (39-11m).
Na ljestvici vodi Belgija sa 22 boda, Hrvatska ima pet bodova manje, a Srbija je treća s osam bodova. slijede Makedonija (7), Wales (6) i Škotska (5). U idućem susretu Hrvatska će 11. listopada ugostiti Belgiju, a potom u zadnjem kolu 15. listopada putuje u Škotsku.
Susret je otvoren očekivanim pritiskom Srbije koja je već u šestoj minuti mogla do vodstva. Nakon ubačaja iz kornera Mitrović je s pet metara pogodio vratnicu. Deset minuta kasnije Tošić je s desne strane opasno pucao, no lopta je prošla tik uz vratnicu. U 19. minuti zaprijetio je i Ivanović, no srećom preko gola. Hrvatskoj je trebalo čak 30 minuta kako bi se približila suparničkim vratima, no Olić je nakon Srnina ubačaja pucao loše. Nažalost, bila je to jedina ozbiljnija akcija ‘kockastih’ u prvih 45 minuta. Koliko smo bili nemoćni pokazuje i podatak kako tijekom prvih 45 minuta nismo uputili niti jedan udarac prema vratima Vladimira Stojkovića premda smo u sastavu imali tri napadača (Mandžukić, Olić, Eduardo). Olako smo gubili posjed lopte i u potpunosti se okrenuli obrani.
Nakon bezidejnih i loših 45 minuta bilo je očekivati promjene u hrvatskom sastavu, no Igor Štimac je poslao na teren isti sastav i pogodio. U 53. minuti ‘Vatreni’ su poveli nakon sjajne akcije Darija Srne i Maria Mandžukića. Hrvatski kapetan je ukrao loptu i sjajno uposlio Mandžukića koji je izbio ispred Stojkovića i zabio za vodstvo. Štimac je potom povukao s terena Olića i Eduarda i ubacio dva veznjaka, Perišića i Kovačića kako bi dobio kontrolu na sredini terena. Njegov kolega na suparničkoj strani Siniša Mihajlovića sve je karte bacio na napad i u 66. minuti domaćin je nakon prekida izjednačio. Sulejmanio je ubacio, a Mitrović udarcem glavom svladao Pletikosu. Petnaest minuta prije kraja utakmice Srbija je ostala s igračem manje nakon što je večeras ponajbolji srpski igrač Matić dobio crveni karton. Svjestan kako je igrač više prilika za pobjedu u Beogradu Štimac je u ‘vatru’ gurnuo Nikicu Jelavića. No, pet minuta kasnije pocrvenio je i Josip Šimunić nakon što je Sulejmani pobjegao nakon loše izvedenog kornera hrvatske reprezentacije. S jednakim brojem igrača Srbija je bila konkretnija, no rezultat se više nije mijenjao.


 SRBIJA – HRVATSKA 1:1


BEOGRAD. Stadion Crvene zvezde – 30.000 gledatelja; Sudac: Felix Brych (Njemačka)
Strijelci: 0-1 Mandžukić (53), 1-1 Mitrović (66)
Žuti kartoni: Mitrović, Tošić, Fejsa, Matić / Eduardo, Vukojević, Srna
Crveni kartoni: Matić (75) / Šimunić (80)
SRBIJA: Stojković – Ivanović, Nastasić, Subotić, Kolarov – Matić, Fejsa – Tošić (od 57. Sulejmani), Đuričić (od 57. Tadić), Marković (od 79. Petrović) – Mitrović. Izbornik: Siniša Mihajlović
HRVATSKA: Pletikosa – Srna, Ćorluka, Šimunić, Lovren – Vukojević, Modrić – Rakitić (od 75. Jelavić), Eduardo (od 63. Kovačić), Olić (od 57. Perišić) – Mandžukić. Izbornik: Igor Štimac