Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Smiju li “obični građani” na sjednicu? (FOTOGALERIJA)

Autor: Siniša Klarica

05.09.2013. 22:00
Smiju li “obični građani” na sjednicu? (FOTOGALERIJA)

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Vi ste rekli da gradska vijećnica nema tehničkih uvjeta, ali ja sam nabrojao 40 slobodnih mjesta, kazivao je Pupić-Bakrač
Druga, zapravo prva prava radna sjednica Gradskog vijeća Zadra u ovom sazivu, počela je stankom. Naime, čim je otvorio sjednicu GV-a, predsjednik Živko Kolega odredio je stanku kako bi se predstavnici klubova i nezavisnih lista dogovorili tko će gdje sjesti u gradskoj vijećnici. Za to im je trebalo dobrih 40 minuta, a nakon pledoajea Živka Kolege o tome kako bi pozicija trebala sjediti s njegove lijeve, a opozicija s desne strane, uslijedila je dopuna reda koju inicirao vijećnik Akcije mladih Marko Pupić-Bakrač. Naime Pupić-Bakrač je zatražio raspravu zbog čega je predsjednik GV-a Kolega zabranio petorici mještana Smiljevca prisustvo na sjednici GV-a.
– Vi ste rekli da gradska vijećnica nema tehničkih uvjeta, ali ja sam nabrojio 40 slobodnih mjesta, kazivao je Pupić-Bakrač.
Predsjednika Kolegu, nakon potankog objašnjenja što je mislio pod “tehničkim uvjetima”, inzistiranje razljutilo kao i dobacivanja Pupić-Bakračeva kolege Ante Rubeše iz klupe, koji je inzistirao na tome da je Kolega zapravo zabranio građanima nazočnost sjednici. Kolega je rekao da građani neće ostati uskraćeni za informaciju, jer je u vijećnici bilo jako puno medija te da će, najvjerojatnije već sljedeća sjednica biti prenošena uživo i to u cijelosti. No kad je na Bakračevo daljnje inzistiranje Kolega rekao da mu ovaj zahtjev za dopunom dnevnog reda  preda u pismenom obliku, bio je upozoren od strane vijećnika HDZ-a Rade Šimičevića da loše vodi sjednicu, jer dopušta dobacivanja iz klupe te da zahtjev nije pravilno uručen, pa se za to ne može tražiti dopuna dnevnog reda.
Kolega je kritiku “prihvatio” ali da je Pupić-Bakrač polučio politički poen i da ga je javnost čula, poručila mu je i vijećnica SDP-a Omerka Šarić Frantin. Ona je zapravo prva upozorila Kolegu kako krši statut i poslovnik. Nezavisni Reno Sinovčić je čak bio za to da se prijedlog Pupić-Bakrača dade na glasovanje. No rekao je da je i on na svoju listu mogao staviti nekad jednu poznatu zadarsku osobu s mentalnim poteškoćama, ali da ona sigurno ne bi prošla psiho-test za koji se on zalaže da se uvede prije polaganja prisege za gradsko vijeće. Shvaćajući da je to adresirano upravo njemu, Marko Pupić-Bakrač je Sinovčiću odgovorio: “Ja sam kao inspektor morao položiti psiho-test, a vama želim svaku sreću u polaganju”.
Usput budi rečeno, o prijedlogu Pupić-Bakrača se nije glasovalo, ali je jasno da će ovaj veterinar i ribarski inspektor, “diktirati” tempo u Gradskom vijeću Zadra.