Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dilber potvrdio: Gotovini na Dugi otok i Ugljan donosio hranu i odjeću!

05.09.2016. 22:00
Dilber potvrdio: Gotovini na Dugi otok i Ugljan donosio hranu i odjeću!


U filmu redatelja Antuna Vrdoljaka o generalu Anti Gotovini prikazat će se detalji njegova života u bijegu nakon raspisivanja Interpolove tjeralice. No, mnogi detalji njegova spektakularnog bijega i četverogodišnjeg skrivanja po Hrvatskoj i inozemstvu javnosti ni danas nisu poznati, a o nekima od njih ekskluzivno za naš list progovara jedini čovjek koji je s njim svih tih godina bio u kontaktu – njegov prijatelj, kum i suborac Željko Dilber.
Kroz Vrdoljakov film će se konačno doznati nešto više i o Dilberovoj ulozi, ali i o ulozi tadašnje HDZ-ove vlade pod vodstvom Ive Sanadera koja je policiji i obavještajnim službama naredila uhićenje generala Gotovine. Detalji Gotovinina bijega od 7. srpnja 2001. godine do uhićenja 7. prosinca 2005. na Tenerifima detaljno će se obraditi u Vrdoljakovu filmu, a na pitanje je li poznati redatelj njega ili Gotovinu uopće konzultirao oko iznošenja detalja, Dilber kaže:
– Vrdoljak se nekoliko puta sastao s Antom koji nije imao nikakvih intervencija na sadržaj filma, samo mu je rekao da ga pozove na promociju. Ipak, vjerujem da će Anti i meni biti dana prilika uoči promocije pogledati film kako bismo utvrdili odgovara li radnja činjenicama. Ne mislimo intervenirati u sadržaj osim, naravno, ako je riječ o nekim neistinama. Jer, kada se već snima film o Gotovini, zaista bih volio da prije svega bude temeljen na činjenicama – kaže Dilber.
Kao Gotovinin kum i prijatelj od najvećeg povjerenja četiri je godine bio jedina osoba koja je znala gdje se skriva Gotovina.
– Istina je da sam jedini znao gdje je Ante i da radi njegove sigurnosti to nije znala ni njegova supruga. Kako je Dunja svo to vrijeme bila pod nadzorom, morali smo paziti da sastanak s obitelji ne bi otkrio Antin položaj, te sam ja jedini kontaktirao s njim. Što se tiče mjesta njegova skrivanja, evo prvi puta ću reći gdje se nalazio i kako sam odlazio tamo. Skrivao se u ribarskim kućicama i na brodovima po Kornatima, na Dugom otoku i Ugljanu. Nikad tamo nisam odlazio svojim brodom jer sam znao da me prate. Svaki put bih unajmio drugi brod i otišao do otoka na kojemu se Ante trenutno nalazio, odnoseći mu hranu i čistu odjeću. Skrivanje po ovim otocima trajalo je dva mjeseca, a onda je prešao granicu i sklonio se u inozemstvu – otkriva nam Dilber.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA