Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ročište Draženu Slavici 19., 20. i 21. rujna

05.09.2016. 22:00
Ročište Draženu Slavici 19., 20. i 21. rujna


Dražen Slavica, bivši šibenski glavni vatrogasni zapovjednik, sjest će na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru 19. rujna u deset sati. Ponovljeni postupak za kornatsku tragediju održat će se pred sucem Borisom Radmanom koji je, osim za 19. rujan, ročište zakazao i 20. te 21. rujna.  
Prije devet godina u požaru na Kornatima smrtno je stradalo 12 vatrogasaca, a jedan je teško ozlijeđen. Prvu, nepravomoćnu oslobađajuću presudu donio je sudac Boris Babić, no nju je ukinuo Vrhovni sud pa je spis, koji sadrži oko šest tisuća stranica, od čega sama optužnica 60-ak, dodijeljen sucu Radmanu.
Razlog ukidanja i vraćanja na ponovno postupanje bio je previd suca Babića koji je Slavici sudio po Kaznenom zakonu iz 1997., odnosno pred tročlanim, a ne peteročlanim Sudskim vijećem. No sama činjenica da je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo žalbu na oslobađajuću presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te bitnih povreda odredaba kaznenog postupka navodeći ukupno 41 razlog, kao i da Slavicu zastupa zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović, daje naslutiti da slijedi još jedna mučna sudska trakavica. Tome u prilog ide i činjenica da se ponovljeni sudski postupak vodi pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem što umanjuje mogućnost čitanja većeg dijela dokaznog postupka.
Prvo suđenje Draženu Slavici počelo je u studenom 2010. godine nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskoga prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tužiteljstvo koje je zastupao Zvonko Ivić iz šibenskog ŽDO-a Draženu Slavici na teret je stavljalo kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnog ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskog desantiranja. Na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Postupak je trajao tri godine, održano je više od 60 rasprava, a saslušana su 164 svjedoka i vještaka. Oslobađajuća presuda utemeljena je na zaključku da nije utvrđena Slavičina izravna odgovornost za tragediju i postupke koji su joj prethodili.