Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U četiri godine upriličili 89 izložbi, ali i radionice, promocije…

05.09.2016. 22:00
U četiri godine upriličili 89 izložbi, ali i radionice, promocije…


Sve je bliži 30. rujna, rok dovršetka obnove Kneževe palače. I sreća da postoji nekakav rok, jer nam je to više manje garancija kako ćemo u ovim prostorima uskoro opet gledati zanimljive izložbe, kao i brojna druga događanja. Krajnji korisnik Kneževe palače bit će Narodni muzej Zadar, institucija koja je, na čelu s ravnateljicom mr. sc. Renatom Peroš, u razdoblju od 2011. do 2014. pokazala kako itekako zna upravljati jednim ovakvim prostorom.
Izlagali i hrvatski likovni velikani
Uz to što je privremeno poslužio kao izložbeni prostor, Kneževa palača bila je mjesto okupljanja raznih profila ljudi, mjesto organiziranja raznovrsnih događanja. Kroz gotovo četverogodišnje razdoblje rada te palače kao izložbenog prostora NMZ-a, održano je 89 izložbi u organizaciji ovog muzeja i njegovih vanjskih suradnika. Uz to što smo imali priliku vidjeti izložbe hrvatskih velikana poput Igora Rončevića, Ede Murtića ili Hrvoja Šercara, u prostoru Kneževe palače gostovao je Teatro dell’opera Roma s izložbom Hommage Giuseppe Verdi i to povodom 200. godišnjice rođenja zog umjetnika. Nadalje, imali smo priliku vidjeti i izložbu Mario Giacomelli: Sotto la pelle del relae/ Pod kožom stvarnosti. Izložba je organizirana u okviru kulturne razmjene između Regije Marche u Italiji i Zadarske županije, a postavljena je u povodu obilježavanja Županijskih dana 2014. Izložbom su prezentirana tri ciklusa s ukupno 20 fotografija, nastala tijekom posljednja tri desetljeća Giacomellijeva života: ‘Osvještavanje prirode’ (devedesete godine XX. st.), ‘Bajke, k mogućim unutarnjim značenjima’ (1983.-84.) i dosad neobjavljene oniričke i autobiografske fotografije iz serije ’31. prosinca’. Potonji ciklus zanimljiv je i po činjenici da u scenu ulazi sam autor putem svoje sjene, ili montaže lika, pridodajući stvarnost stvarnosti, kako je to rekao sam Giacomelli. Organizirana je i velika izložba Piri Reis – kartograf sultana Sulejmana Veličanstvenog. Izložba je organizirana u povodu proglašenja UNESCO-a 2013., godinom Piri Reisa, i to prigodom 500. godišnjice njegove Karte svijeta 1513.
„Pomorsko nasljeđe” kao stalni postav
U Kneževoj palači su se održavale i godišnje izložbe HDLU-a, Hrvatske novinske fotografije, izložbe koje predstavljaju najbolje radove pristigle na brojne natječaje fotografije, slika i drugih oblika umjetnosti. Redoviti gosti u prostoru Kneževe palače su uvijek bili i afirmirani arhitekti s područja grada Zadra i iz drugih gradova u Hrvatskoj, ali i studenti arhitekture Sveučilišta u Splitu i u Zagrebu. Između ostalog, mogu se izdvojiti i izložbe humanitarnog karaktera, na kojima se prodajom izloženih eksponata prikupljala financijska pomoć za osobe kojima je bila potrebna. Također, u prostoru Kneževe palače posjetitelji su imali prilike po prvi puta vidjeti neke od velikih umjetnika, kao što su Mirko Marušić i Nives Čičin- Šain. Kneževa palača je upotpunjena i zbirkom „Pomorsko nasljeđe”, koja je privremeno smještena u tom prostoru kao stalni izložbeni postav.
Treba reći kako su posjetitelji imali prilike sudjelovati u brojnim radionicama održanim u prostoru Kneževe palače, kao što su „Valentinovo u Kneževoj”, ljetne radionice „Umjetnik na jedan dan”, radionice uz izložbu Igora Rončevića, radionice o osnovama fotografije „Putevi fotografije” i brojne druge.
S druge strane, prostor Kneževe palače je prepoznat i kao idealan prostor za održavanje promocija knjiga, press konferencija, nastupa klapa i drugih izvođača, koji su upriličili brojna otvorenja i događanja. Kneževu palaču su posjetila i brojna veleposlanstva koja su, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar sudjelovala u organiziranju izložbi, a neki od njih su Veleposlanstvo Australije, Italije, Njemačke, Velike Britanije, Izraela, Bugarske i brojni drugi. Suradnja muzeja s odgojno-obrazovnim institucijama je rezultirala izložbama radova učenika i djece u dječjim vrtićima, obilježeni su i važni datumi u hrvatskoj povijesti važni za grad Zadar i Zadarsku županiju, kao što su obljetnice VRO Maslenica, VRO Oluja, Dan obrane grada Zadra, Dan grada Zadra i Dani Zadarske županije.
Svake godine Kneževa palača je bilježila više od 15.000 posjetitelja, stranih i domaćih, koji su prepoznali važnost tog prostora, kao kulturnog, povijesnog i turističkog dijela ponude grada Zadra i Zadarske županije. Upravo stoga je javnosti prijeko potreban ovaj prostor, a iskreno se nadamo i skoroj obnovi Providurove palače.