Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ozljede zasjenile dobre rezultate

Autor:

05.10.2009. 22:00
Ozljede zasjenile dobre rezultate

Foto: Filip BRALA



Igrači su odlično odgovorili na sve moje zahtjeve za čvrstom obranom – kaže Plantak


Osvajanje Libertas Kupa, u kojem je Borik-Puntamika doslovno pomela s parketa dva ovosezonska konkurenta u A-1 ligi, Dubrovnik i Kaštela, ozarila je lice Nevena Plantaka, trenera. Uz odličan rezultat, sigurno veseli i odlična igra puna raznovrsnosti i učinkovitosti. Statistički podaci kažu da su Zadrani u prvom poluvremenu protiv Dubrovnika primili tek 25 koševa i imali čak 37 skokova, a u finalu protiv Kaštela pored odlične obrane uspjeli su ubaciti čak 15 trica. Borik-Puntamika definitivno poprima prepoznatljive obrise pred skori početak sezone u kojoj će svaki bod biti zlata vrijedan, a Plantak je uspio stvoriti jedan homogeni kolektiv u kojem je naglasak stavljen na agresivnu obranu te razoran napad.
Obrana najveći dobitak
– Zadovoljan sam kako trenutačno djelujemo i igramo sve bolje. Uzeli smo dugo pripremno razdoblje kako bismo uspjeli što efektnije ukomponirati sve ove mlade i relativno neiskusne igrače koje očekuje zaista naporna sezona. Pokazalo se da imamo 11 igrača koje možemo upotrijebiti u rotaciji, a i ova trojica najmlađih (Hoti, Mrkić i Marin) odlično su iskoristili svoje minute na parketu. Cilj mi je bio uklopiti sve igrače u jedan sustav gdje svaki od njih može igrati na dvije do tri pozicije – kaže Plantak koji je naveo čvrstinu u obrambenim zadacima kao najveći dobitak.
– Igrači su odlično odgovorili na sve moje zahtjeve za čvrstom obranom što smo najvjernije prikazali na Libertas kupu gdje nam oba protivnika nisu prešla granicu od 60 koševa, a uzrok tome treba tražiti i u odličnom skoku te zatvaranju reketa. Iako moram napomenuti da su ove prijateljske utakmice vrlo nezahvalne za dati neku pravu procjenu stanja. Dubrovnik je najkasnije počeo s pripremama, a Kaštela su bila nekompletna što nam ne može dati pravu sliku odnosa snaga – primjećuje Plantak koji je percipirao i one stvari koje još ne štimaju kao npr. slobodna bacanja.
– Taj segment kolektivne obrane na vrlo je zadovoljavajućoj razini, a to isto mogu konstatirati za protok lopte u napadu koji djeluje vrlo tečno što nam olakšava situaciju kod selekcije šuta i samog poentiranja. Ipak primijeti se taj nedostatak iskustva pogotovo u onim napadačkim akcijama koje izvedemo savršeno, osim te završnice gdje ne uspijemo poentirati nego promašimo zicer, što dovodi do nervoze. Također nam nedostaje rutine u izvođenju slobodnih bacanja što u natjecateljskim utakmicama uvijek ima krucijalno značenje. Primjećuje se veliki individualni napredak kod većine igrača, ali još uvijek ima dosta rezerve u tehničkom i taktičkom smislu. Imamo nekih deset dana da dotjeramo te elemente kako bismo dočekali spremno tu prvu utakmicu sa Splitom u Jazinama.
Ivanov i Mrva
Da ne bi bilo sve savršeno, pobrinule su se ozljede. Prvo je Ivanov, koji je kao povratnik iz Zaboka smatran za najjače pojačanje “zelenih”, ispao iz stroja na početku priprema i još se čeka njegov povratak na parket. Manje probleme imali su Čakarun, Pavić i Dražović, dok je povratak iz Dubrovnika protekao u tmurnom raspoloženju zbog ozljede leđa kapetana Mrve.
– Sve dobro učinjeno u Dubrovniku palo je u drugi plan zbog ozljede Mrve koji se u 5. minuti finala s Kaštelima, ničim izazvan bez kontakta, uhvatio za leđa i nije više mogao nastaviti igru. Izgleda da mu se nešto dogodilo na leđnom mišiću i čekamo rezultate pregleda nakon kojih ćemo znati je li ozljeda teže ili lakše naravi. Odsustvo Mrve s parketa bi za nas bilo vrlo loše, jer u situaciji kad smo bez Ivanova, bez kapetana bismo bili u velikim problemima pred početak sezone. Od svih igrača najveći napredak se osjetio upravo kod Mrve koji je briljirao u ovom pripremnom razdoblju i raspoloženje nam je vidno palo nakon sad već serije takvih pehova s ozljedama.
Plantak se tješi da naporan intenzitet pripreme nije kriv za te ozljede.
– Sve ozljede koje nas prate mehaničke su prirode i nismo mogli utjecati na njih, što je odraz čiste nesreće. Da je nekome otišla loža ili prepone, onda bih znao da sam pretjerao s opterećenjem na pripremama pa bi se automatski i intenzitet treninga smanjio. Ovako smo u velikoj neizvjesnosti ako budemo krenuli u sezonu bez dvojice naših stožernih igrača. Nadam se da ćemo bar jednog uspjeti osposobiti do početka prvenstva.


 POSUŠJE GENERALKA PRED POČETAK




Do prvog kola sa Splitom (17. listopada) odigrat ćete još jedan pripremni susret koji će biti zadnja generalka. U subotu s Posušjem u Jazinama.
– Imat ćemo još taj dvoboj s Posušjem i pokušat ćemo iskoristiti tu utakmicu na najbolji mogući način. Iako smo igrali s njima i lako ih pobijedili već kod njih u Hercegovini ovaj put će biti puno jači jer su se pojačali s nekoliko kvalitetnih pojedinaca. Opet sve će biti u znaku iščekivanja što ranijeg saniranja ozljeda ovog dvojca, Ivanova i Mrve – za kraj će Plantak.