Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rezultat ispred igre

Autor: Šime Ćurko

05.10.2009. 22:00
Rezultat ispred igre

Foto: Vedran SITNICA



To što Zadar od drugog mjesta dijeli nevelikih šest bodova, koliko momčad sa Stanove bježi 14. Interu dokaz je da Zadrani čvrsto drže situaciju pod kontrolom


Racionalan je taj Zadar ove sezone. Sedam postignutih golova momčadi Dalibora Zebića donijelo je nakon deset kola 14 bodova, praktički jedini gol koji nije izravno donio bodove je onaj kojeg je Goran Jozinović zabio Croatiji u 7. kolu za pobjedu 2:0 na Stanovima. Da je izostao bilo koji od preostalih pet golova, ne računajući utakmicu s Croatijom, (Hajduk 1:0, Šibenik 2:1, Istra 1961 1:1, Slaven 1:0) Zadar bi imao poneki bod manje. Jasno, s tako skromnom napadačkom realizacijom obrana mora odraditi svoj dio posla. Tako je i bilo, premda je na nekim gostovanjima (Karlovac 0:2, Međimurje 0:3) i na domaćem otvaranju sezone protiv Cibalije (0:3) u obrani bilo mnogo problema. Kad se sve zbroji mali odmor od 13 dana, koliko će proći između dvoboja sa Slaven Belupom i gostovanja u Zaprešiću, Zadrani mogu mirno čekati. Ne toliko zbog atraktivne igre koju prezentiraju već zbog igre s kojom ostvaruju temeljnu svrhu – osvajaju bodove. To što Zadar od drugog mjesta dijeli nevelikih šest bodova, koliko momčad sa Stanove bježi 14. Interu dokaz je da Zadrani čvrsto drže situaciju pod kontrolom.
Čvrsto u sredini
Na terenu se često i ne čini da je tako jer Zadar ne igra toliko lijepo, Zadar sa svojim minimalnim pobjedama (1:0, 2:1) kida živce navijačima koji su zaboravili kada je njihova momčad nekoga uspjela uvjerljivije pobijediti, ali u končanici se zbrajaju – bodovi. Hajduk, čija dva igrača koštaju koliko i cijeli proračun Zadra, ima samo bod više, a Zadranima trenutačno u leđa gleda sedam klubova. Dakle, Zebić ima svoje adute koji može staviti na stol svakome tko mu dođe s primjedbama da Zadra igra ovako ili onako.
Utakmica sa Slaven Belupom bila je jedna od mudrijih koju je Zadar odigrao u posljednje vrijeme. Zlobnici će reći da za to kriv i Slaven, ali istina je da svatko igra koliko mu protivnik dopusti. Zadar je Podravcima štošta dopustio ostavljajući im sredinu terena, ali je zato Zebićeva momčad znala ostaviti u raskoraku posljednju liniju Slavena, koja je očito i najlošiji dio te momčadi. Da je Zadar bio samo malo brži u iznošenju lopte mogao je znatno ranije riješiti sve dvojbe, iako su i ovako Terkeš i društvo uspjeli promašiti nekoliko sjajnih prilika. Istina, sve je moglo otići u drugom smjeru da je Maras u 8. minuti umjesto vratnice pogodio mrežu, ali ne treba zaboraviti ni da je u 46. Zadar imao gredu kada je Nynkeu zamalo svladao svog vratara Rodića. Tako kako je Zadar igrao s Koprivničanima je taktika kojom su mnogi odnosili bodove sa Stanova. I očito je da su Zadrani iz svega (konačno) i nešto naučili. Kad smo već kod pluseva koji bi Zebić i društvo mogli dobiti onda u tu kategoriju ide i podatak je Zadar jedina momčad u ligi koju Dinamo nije uspio pobijediti ove sezone.
Igra mora biti bolja
Opći je dojam da su rezultati Zadra u ovom trenutku ispred igre, a to nije nešto što može dugo potrajati. Prije ili kasnije, lošija igra može (mora) doći na naplatu, a za Zadar je dobro što ima dovoljno vremena (i bodova) za sređivanje relacije igra – bodovi. Bez ozbiljnog rada na igri Zebić ne može očekivati da će mu momčad bodove i dalje skupljati s jedinim ili maksimalno dva postignuta gola i to na svakoj drugoj ili čak trećoj utakmici. Doći će utakmica kada ni dva gola neće biti dovoljna možda ni za bod. Za sad ide kako ide i nije loše. Naprotiv.


 ĆURJURIĆU MALO TREBA




Najsvjetlija točka u prvih deset kola u zadarskim redovima svakako je Ivan Ćurjurić, igrač koji je za tek nešto više od 400 minuta provedenih na terenu zabio tri gola, odnosno 43 posto od ukupnog broja postignutih golova zadarske momčadi. Zanimljivo je da nijednom Ćurjurić nije bio na terenu svih 90 minuta. Njegov primjer najbolja je potvrda da mladim igračima treba pružiti priliku, ali ne tek toliko da ulaze u igru kada imaju malo vremena za nešto ozbiljnije napraviti. Ćurjurić lani nije ostavio osobit dojam, ali nije ni uspio spojiti nekoliko utakmica u nizu. Sada jest i vidjelo se koliko je Zadar, ali i sam Ćurjurić, od toga imao koristi.