Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Biškupić čestitao Zvonku Festiniju 50. obljetnicu umjetničkog rada

05.10.2010. 22:00
Biškupić čestitao Zvonku Festiniju 50. obljetnicu umjetničkog rada


Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je istaknutome hrvatskom redatelju Zvonku Festiniju 50. obljetnicu umjetničkog rada.
“Od svojih početaka u zadarskome Kazalištu lutaka do danas, inovativnim i kreativnim redateljskim pristupom, promišljajući i pomičući granice lutkarstva, ostavili ste trajan trag u dugom razdoblju razvoja hrvatskoga lutkarskoga stvaralaštva”, napominje ministar na početku čestitke.
Navodi kako su godinama, u suradnji s hrvatskim kazalištima i najistaknutijim hrvatskim lutkarima, nastajala Festinijeva mnoga redateljska ostvarenja koja su potaknula kreativan razvoj repertoara, ansambala i predstava zadivljujućih dometa lutkarske umjetnosti.
Iz bogatoga umjetničkog korpusa izdvojile su se nagrađivane predstave koje će ostati trajna stvaralačka vrijednost – “Trnoružica” (ZKL), “Čarobna kaljača” (Kazalište lutaka Zadar), “Vojnik koji je dobro išao” (GKL Rijeka), “Vuk i sedam kozlića” (Dječje kazalište u Osijeku), “Bajka o zlatnoj ribici” (Lutkarska scena IBM), “Tigrić” (Kazalište lutaka u Mostaru) i druge, podsjeća ministar.
“Svojim važnim društvenim angažmanom, osobito nakon Domovinskog rata, koji obuhvaća i predsjedanje udrugom UNIMA, sudjelovanje u radu lutkarskih i dječjih festivala i najvažnijim projektima posvećenim lutkarstvu dali ste velik doprinos promicanju hrvatskoga lutkarskog stvaralaštva i hrvatske kulturi u cjelini”, stoji, uz ino, u Biškupićevoj čestitki.