Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Fassa zapletena u hrvatsku birokraciju

05.10.2010. 22:00
Fassa zapletena u hrvatsku birokraciju


Mi još od siječnja čekamo da se riješi studija procjene utjecaja na okoliš za eksploatacijsko polje s kamenolom. Zadnjih devet mjeseci praktično nismo dobili nijedan papir, nismo se pomaknuli ni za jedan korak, kaže direktor buduće tvornice Marin Gligora


Još uvijek se ne zna kada će talijanski investitori započeti s gradnjom tvornice žbuke, vapna i cementa u Kruševu koja bi u konačnici trebala zaposliti 240 ljudi. Razlog zbog kojih talijanska tvrtka Fassa Bortolo ne nastavlja s već započetim projektom sporost ja državne administracije, u prvom redu.
– Mi još od siječnja čekamo da se riješi studija procjene utjecaja na okoliš za eksploatacijsko polje s kamenolom. Zadnjih devet mjeseci praktično nismo dobili nijedan papir, nismo se pomaknuli ni za jedan korak, kaže direktor buduće tvornice Marin Gligora.
Talijani su već 2003. godine kupili Dalmatinske rudnike boksita od Hrvatskog fonda za privatizaciju i zemljište na kojem bi se trebala graditi tvornica. Na izgradnju tvornice u Obrovcu odlučili su se zbog dostupnosti sirovine i razvojnog potencijala Zadarske županije. Buduća tvornica proizvodila bi godišnje 70.000 tona vapna, 300.000 žbuke i milijun tona cementa. Nakon 7,5 godina još uvijek nisu stvoreni preduvjeti da se tvornici osigura normalna opskrba potrebnom sirovinom i time nesmetan rad, i danas je jedino sigurno da se ne zna kada će nova tvornica konačno početi s radom.
– Sada se mijenjao i zakon o rudarstvu. Za nas ne predstavlja problem poštovati sve zakone i propise, jedino što je pitanje dokle ćemo moći gubiti vrijeme, kaže Gligora.
I tako dok u Hrvatskoj svaki dan raste broj nezaposlenih osoba, spora birokracija spriječila je otvaranje novih radnih mjesta na obrovačkom području koje doslovce vapi za novim investicijama.
Podsjetimo, već su dva izaslanstva, jedno Grada Obrovca, drugo Zadarske županije, bila u Italiji kako bi vidjeli kako rade tvornice talijanskog investitora, kao i okruženje u kojem one djeluju. Fassine tvornice u atmosferu ispuštaju manju količinu stakleničkih plinova od europskog prosjeka, a u radu nekih koristi se biomasa kao izvor energije.