Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Optuženi je u vrijeme požara bio smanjeno ubrojiv?

05.10.2010. 22:00
Optuženi je u vrijeme požara bio smanjeno ubrojiv?


Iako je u istrazi djelomično priznao potpaljivanje požara kazavši da je to učinio da bi se na tom nepreglednom terenu zaštitio od krivolovaca da ga ne ubiju dok čuva ovce, Brkić je nakon čitanja optužnice kazao da se ne osjeća krivim


Zbog podmetanja dva požara nedaleko od Poličnika u srpnju 2007. godine, čime je prouzročena šteta veća od 300 tisuća kuna, jučer je na Županijskom sudu u Zadru započelo suđenje Zoranu Brkiću (37) iz Poličnika.
Sumnjiči ga se da je, iako je bio svjestan da postoji mogućnost od izazivanja i širenja požara s obzirom na visoku temperaturu i jak vjetar, u blizini mjesta Poličnik, najprije 26. srpnja 2007. godine u poslijepodnevnim satima u suhu travu nedaleko od hrastove šume odbacio opušak cigarete, a potom da je još i sutradan, 27. srpnja, zapalio grmlje što je prouzročilo dva velika požara. Prema navodima optužnice Županijskog državnog odvjetništva u prvom je požaru, nedaleko od poljoprivrednog dobra “Lugovi”, izgorjelo oko 25.000 metara četvornih šume hrasta crnike, nešto šmrike, graba, niskog raslinja i suhe trave te je za njegovo gašenje uz vatrogasce Javne vatrogasne postrojbe angažiran i protupožarni zrakoplov-kanader. Brkiću se također, na teret stavlja da je sutradan na istom području i to na najmanje četiri različita mjesta šibicama potpalio hrastovo grmlje čime je ponovno aktiviran požar koji su potom ponovno gasili zadarski vatrogasci uz pomoć zračnih snaga.
Iako je u istrazi djelomično priznao potpaljivanje požara kazavši da je to učinio da bi se na tom nepreglednom terenu zaštitio od krivolovaca da ga ne ubiju dok čuva ovce, Brkić je jučer nakon čitanja optužnice Sudskom vijeću, kojim predsjeda sudac Boris Radman, kazao da se ne osjeća krivim. Odlučio se braniti šutnjom, nakon čega je njegov branitelj Filip Brdar sudu dostavio mišljenje stalne sudske vještakinje psihijatrijske struke dr. Elizabete Dadić-Hero u kojemu stoji da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela on bio “smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri”.
Na jučerašnjoj glavnoj raspravi potom je saslušan Igor Gulan, inspektor zaštite od požara i eksploziva u PU zadarskoj, koji je bio zadužen za očevid na požarištu od 26. srpnja.
– Nismo pronašli opuške, a niti šibice ili upaljač jer je to zapravo nemoguće na tako velikom i otvorenom području. Međutim, utvrdili smo da je požar nastao paljenjem suhe trave otvorenim plamenom ili dijelovima gorivih tvari što može uključivati prije navedeno – rekao je Gulan dodavši da o požaru koji je na istom tom području planuo sutradan ne zna ništa jer nije bio dežuran pa tako nije niti sudjelovao u očevidu ukoliko je i obavljen. U svojstvu svjedoka na jučerašnju je raspravu bila pozvana i majka optuženika, no ona je iskoristila zakonsku blagodat nesvjedočenja kazavši tek kratko da nema što reći, jer da je njezin sin pravedan.
Glavna rasprava odgođena je za početak studenog kada će se u svojstvu svjedoka, a na prijedlog tužiteljstva, saslušati lugar Željko Knežević, Krešo Surać, Elvis Starčević, Zdenko Kovačević, Boško Matak i to na okolnosti kretanja optuženika u vrijeme izbijanja požara. Osim njih, na sljedeću je raspravu pozvan i šumarski vještak Slaven Bačić.