Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poslanje znanstvenika i istraživača u službi čovjeka, dobra i istine

05.10.2010. 22:00
Poslanje znanstvenika i istraživača u službi čovjeka, dobra i istine


Neka vaše poslanje znanstvenika i istraživača bude uvijek u službi čovjeka, dobra i istine, a vaše bavljenje znanošću, kao što stoji u tekstu prisege, na dobrobit Domovine, našega naroda i cijelog čovječanstva, kazao je rektor Uglešić


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je svečana promocija doktora znanosti. Svečanost promocije novih doktora znanosti vodio je rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić, a uz njega su bili prorektori dr. sc. Ana Proroković i dr. sc. Srećko Jelušić. Promotori su bili prof. dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić, prof. dr. sc. Josip Lisac.
Rektor Uglešić na samom početku nazvao je promociju trenutkom za pamćenje istaknuvši kako taj čin za akademsku zajednicu znači prijeko potrebni kvalitativni rast, a za društvo u cjelini ostvarenje jedne od osnovnih pretpostavki izgrađivanja konkurentnog gospodarstva i društva u cjelini, koje nije moguće bez vrhunskih visokoobrazovanih ljudskih potencijala.
– Vjerujem da ćete se složiti sa mnom da su svečanosti poput ove prigoda za prisjećanja na dičnu Universitas Iadertina, generalno učilište Dominikanskog reda Studium Generale S. Diminici Iadrae koje je osnovano u Zadru još davne godine 1396. i koje je u razdoblju od 1553. do 1807. imalo status povlaštenog europskog sveučilišta, tzv. universitas privilegiata, s pravom dodjeljivanja najviših akademskih naslova. To su povijesne činjenice kojima se treba ponositi, međutim, mi živimo u sadašnjosti i zato želim istaknuti nekoliko suvremenih statističkih podataka. U Hrvatskoj broj novih doktora znanosti svake godine postupno raste, a u tekućoj godini očekuje se oko 400 novih doktora znanosti, ali ta brojka ne zadovoljava ni približno trenutne potrebe sustava visokog obrazovanja, niti razvitka znanosti i tehnologije. Stoga je nužno broj osoba kvalificiranih za provođenje istraživanja podići na barem dva posto radno aktivnog stanovništva, a to znači za 15-ak godina gotovo udeseterostručiti broj doktora znanosti. Tim više sam sretan i ponosan na vas šesnaestero novih doktora znanosti, jer se vašim osposobljavanjem za samostalno vođenje znanstvenog istraživanja, ostvaruje primarni preduvjet razvitka znanstvenih disciplina, a to su kvalificirani istraživači. Svaki pojedinac, pa tako i svatko od vas, dužan je djelatno se angažirati u rješavanju gorućih društvenih pitanja i aktivno sudjelovati u stvaranju uvjeta za gospodarski i socijalni napredak te sveopće dobro cijele zajednice, istaknuo je Uglešić izrazivši uvjerenje da je to moguće ostvariti samo daljnim neumornim radom i stvaralaštvom. Napomenuo je kako će novi doktori znanosti uskoro kao kvalificirani istraživači, biti osposobljeni za samostalno vođenje znanstvenog istraživanja, ostvariti svoju ulogu i dati značajan društveni doprinos upravo svojim pozitivnim primjerom, stremljenjem prema vrhunskim rezultatima te nadasve ispunjavanjem njihove primarne zadaće, a to je razvitak njihovih znanstvenih disciplina.
– Dragi promoventi, želim vam hrabrosti i odvažnosti u brojnim izazovima koji se iz dana u dan rađaju u sve kompleksnijim i ubrzanijim društvenim i kulturnim okolnostima. Neka vaše poslanje znanstvenika i istraživača bude uvijek u službi čovjeka, dobra i istine, a vaše bavljenje znanošću, kao što stoji u tekstu prisege, na dobrobit Domovine, našega naroda i cijelog čovječanstva.
Vi ste, kako će to sada za svakog od vas pojedinačno obrazložiti kolege promotori, pokazali da ste sposobni doći do same srži relevantnih tema, te znanstveno utemeljeno i argumentirano braniti vaše teze. Na tome vam od srca čestitam u ime Sveučilišta u Zadru i svoje osobno.
Siguran u vaš daljnji uspjeh, zajedno sa svima ovdje okupljenima i ubuduće očekujem od vas sjajne rezultate, poručio je promoventima rektor Uglešić.
U akademski stupanj doktora znanosti promovirani su: Ante Batović, Snježana Bralić, Mateo Bratanić, Nada Bulić, Zlatko Đukić, Ivo Fabijanić, Karla Gusar, Suzana Jurin, Maja Krtalić, Robert Lončarić, Mislav Elvis Lukšić, Ante Matan, Zrinka Perković Dodig, Ilija Protuđer, Lucijana Šešelj, Lidija Štrmelj.