Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dječji vrtić u Bibinjama dobio igralište

05.10.2011. 22:00
Dječji vrtić u Bibinjama dobio igralište


Manfred Nürnberger ističe da ovim mjerama oni žele učvrstiti prijateljstvo i dobre veze između Bavarske, Njemačke i Hrvatske pri čemu je pomoć Dječjem vrtiću u Bibinjama samo jedan u nizu projekata koji se odvijaju korak po korak


Dječji vrtić časnih sestara karmelićanki u Bibinjama dobio je dječje igralište za čiju su izgradnju sredstva osigurali donatori iz Njemačke. Svotu od deset tisuća eura osiguralo je Veleposlanstvo Njemačke, a čitavu akciju je pokrenuo dobrotvor Manfred Nürnberger, koji nam je kazao:
– Sve je počelo lani s našim posjetom kad smo pitali kako bismo mogli pomoći ovom vrtiću. Tada je trebala garderoba i ja sam kod jedne bavarske udruge u Münchenu dobio dvije tisuće eura s kojima smo kupili garderobu za ovaj dječji vrtić. Kad nas je časna sestra Paulina vodila kroz kuću rekla nam je da nema novaca da se plati vani igralište za djecu. Tad je s nama bio i njemački vojni ataše u Zagrebu i ja sam mu ukazao na to i on je kazao da će probati ako se može pomoći preko Veleposlanstva i tako je priča otpočela, ispričao nam je Nürnberger koji kaže da je dalje trebalo dosta pisama i telefonskih razgovora, no nakon određenog vremena stiglo je odobrenje za svotu od deset tisuća eura za ovu svrhu. Za ove će potrebe jedna udruga iz Münchena još dati dvije tisuće eura, a donijet će se i velika drvena kuća za igranje djeci.
Bunar za Jankolovicu
Manfred Nürnberger ističe da ovim mjerama oni žele učvrstiti prijateljstvo i dobre veze između Bavarske, Njemačke i Hrvatske pri čemu je pomoć Dječjem vrtiću u Bibinjama samo jedan u nizu projekata koji se odvijaju korak po korak.
– Sad kad je ovaj objekt gotov ići ćemo dalje. Danas smo tako bili u komuni u Jankolovici, posjetili te mlade ljude koji rade i na uzgoju voća i povrća ali nemaju vode te smo došli na ideju da im se iskopa bunar za vodu. To nam je sljedeći projekt, najavio je Nürnberger s kojim je u posjet Zadarskoj županiji došao i župan Hofa, Bernd Hering s kojim su posjetili Ortopedsku bolnicu u Biogradu na Moru za koju se namjerava osigurati namještaj i drugi potrebni materijal iz tamošnjih bolnica. Predviđeni su također razgovori i na Sveučilištu u Zadru radi uspostavljanja suradnje sa Sveučilištem u Hofu, a posebice između Forum film festivala i Dana filma iz Hofa. Manfred Nürnberger posjetio je i vatrogasce na Pašmanu za koje će se potražiti oprema za njihov Vatrogasni dom.
Izaslanstvo u kojem su osim Manfreda Nürnbergera sa suprugom Marion i župana Bernda Heiringa i poslovni čovjek Klaus Poehland, posjetili su i Zračnu luku Zadar jer žele pokrenuti čarter letove između Hofa i Zadra i tako još unaprijediti suradnju između toga dijela Bavarske i Zadarske županije. Također postoji inicijativa da se pokrenu prijateljski odnosi između Općina Bibinje i Töpen kojemu je Nürneberger nekad bio načelnik. Domaćim poduzetnicima bi svakako trebala biti zanimljiva i inicijativa za organizirani izvoz zdravog i ekološki uzgojenog domaćeg voća i povrća na njemačko tržište, samo što se za njeno ostvarivanje, kao i mnoge druge projekte u poljoprivredi, nužno okrupnjivanje proizvodnje, odnosno povezivanje proizvođača.
Uza sve ove projekte, Manfred Nürnberger je aktivan i u prikupljanju pomoći za pokret Pro Vita što smatra svojom temeljnom zadaćom i želio bi da narod u ovim krajevima sazna koliko ljudi iz Bavarske čine i žele nam pomoći.
Poziv županu Zriliću
Župan Okruga Hof, Bernd Hering upoznao se već prije s ljepotama Zadarske županije u koju je dolazio na jedrenje, a ovaj put je zajedno sa svojim prijateljima želio vidjeti kakve su mogućnosti za suradnju i u humanitarnom radu, ali i različitim vidovima poslovne suradnje. Hering nam je kazao da su s jednom poljskom jedinicom lokalne samouprave uspostavili veoma dobar vid suradnje koji se očituje posebice u kulturnom i sportskom području rada s mladima, ali i drugim oblicima zajedničkih projekata te da bi takav oblik partnerstva rado uspostavili i sa Zadarskom županijom. Stoga mu je bilo žao što se ovom prigodom u Bibinjama nije susreo sa zadarskim županom Stipom Zrilićem jer, kako nam je kazao, osnovni preduvjet realizacije ovakvih projekata je međusobno upoznavanje i razgovor, nakon čega slijede i konkretne akcije, kao što se moglo vidjeti i u Bibinjama. Bernd Hering je stoga pozvao zadarskog župana da posjeti Hof i uvjeri se u ozbiljnost njihovih namjera i želju za suradnjom.
U izaslanstvu je sudjelovao i Klaus Poehland, voditelj poslova istoimene tvrtke koja se bavi kontejnerskim prometom između sjevernonjemačkih luka i Bavarske, koji je obišao zadarsku luku i izrazio zanimanje za mogućnosti poslovne suradnje u izgradnji terminala za kontejnerski promet.


 ZAHVALA DOBROČINITELJIMA




– Mi ovim zahvaljujemo našim dobročiniteljima koji su nam učinili tu doista veliku stvar, koja ne bi bila realizirana da oni nisu učinili i dali. Oni su dali cijelo igralište osim poda. Pod, odnosno podloga je još na dugu, to jest račun je stigao ali mi ga nemamo čime platiti, a što se tiče samih igračaka, to je sve isplaćeno, kazala nam je sestra Paulina, a igralište je blagoslovio don Rade Pinčić, bibinjski župnik, u nazočnosti pročelnika za društvene djelatnosti Zadarske županije, Ivana Šimunića, predstavnika Općine Bibinje te roditelja i djece koja su okupljene razveselila zbornim pjevanjem.