Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obnova biogradskog gata 14 milijuna kuna

05.10.2011. 22:00
Obnova biogradskog gata 14 milijuna kuna


Glavni gat na biogradskoj rivi već je godinama rak-rana biogradskog turizma, svojevrsni biogradski trn u oku. Narušeni i oronuli izgled zaista nije lijepa slika grada u srcu Jadrana s milijun turističkih noćenja. Štoviše, zbog svakodnevnog propadanja i urušavanja, gat u staroj luci neposredna je opasnost i za građane i za turiste, upozorava Knez


Projekt sveobuhvatne sanacije glavnog gata na biogradskoj rivi kojem opasno prijeti potpuno urušavanje, dobio je zeleno svjetlo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Za biogradski projekt odobreno je 14 milijuna kuna.
Zabranjen pristup kamionima
Biograd na Moru je sanaciju glavnog gata nominirao za projekt “Integralni razvoj lokalne zajednice” – EIB III, novi projekt namijenjen za razvoj infrastrukture na otocima i u priobalju vrijedan 50 milijuna eura.
– Rezultat je to plodonosne suradnje sa Zadarskom županijom te posebice s Ministarstvom mora, kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez, dodajući da uskoro slijedi potpis ugovora u Biogradu na Moru s resornim ministarstvom te objava javne nabave za izvođača radova.
Zadnji znatniji radovi na produženom glavnom gatu s odgovarajućim gazom bili su još za vrijeme Austro-Ugarske, 1913. godine od kada parobrodi redovitih pruga pristaju u Biogradu na Moru. Prvi parobrod pristao je uz gat 1881. na lokalnoj liniji za prijevoz pošte, putnika i robe na relaciji Zadar – Tisno. Od 1892. godine uspostavljena je redovita pruga Zadar – Biograd – Tisno – Vodice – Šibenik. Posljednja znatna rekonstrukcija gata je bila prije gotovo sto godina, 1913. godine.
– Glavni gat na biogradskoj rivi već je godinama rak-rana biogradskog turizma, svojevrsni biogradski trn u oku. Narušeni i oronuli izgled zaista nije lijepa slika grada u srcu Jadrana s milijun turističkih noćenja. Štoviše, zbog svakodnevnog propadanja i urušavanja, gat u staroj luci neposredna je opasnost i za građane i za turiste, upozorava Knez.
Nakon odluke gradonačelnika Kneza i gradske vlasti o nužnosti temeljite rekonstrukcije glavnog gata za izradu projektne dokumentacije, točnije građevinske i lokacijske dozvole iz biogradskog proračuna je potrošeno pola milijuna kuna.
– Svjesni lošeg stanja gata i moguće opasnosti od urušavanja prije nekoliko godina inspekcija sigurnosti pomorske i unutarnje plovidbe Ministarstva mora i Lučke kapetanije u inspekcijskom nadzoru zabranila je pristup kamionima. Stoga su Grad i Županija poduzeli korake te se za pomoć obratili nadležnim ministarstvima kako bi se taj problem konačno kvalitetno riješio za dobrobit svih.
Srce i duša biogradske rive
 Projekt je blagovremeno nominiran u EIB III, odobren je i nećemo još puno čekati da započne sveobuhvatna rekonstrukcija gata, srca i duše biogradske rive, kazao je Knez.
Posljednje dvije godine programom EIB II u Zadarsku županiju je investirano 246 milijuna kuna. Nastavak je novi program EIB III kroz koji će se financirati projekti na otocima i u priobalju. Usvojila ga je prije dva-tri mjeseca Vlada RH.
– Skorašnjim radovima na golfskom igralištu Baštijunski brig vrijednom 80 milijuna eura, izgradnja kanalizacijske mreže istočnog dijela grada ‘teška’ milijun eura i rekonstrukcije gata s gotovo dva milijuna eura, Biograd na Moru postat će veliko gradilište na dobrobit svih građana, kaže Knez.
Pritom se ostvaruje multinacionalni projekt “Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman”, druga faza izgradnje sekundarne kanalizacije za gradske predjele Bošana i Torovi, program betterment EIB-a i Hrvatskih cesta za izgradnju dva kružna toka, pothodnika i raskrižja na dva nivoa na Jadranskoj magistrali, zabavni centar i noćni klub, proširena industrijska zona, alternativna energija, turistički info centar…
– Znatnim zahvatima u komunalnoj infrastrukturi, turističkim kapacitetima, društvenim događanjima, ali i onim gospodarskim i kulturnim, budućnost je Biograda na Moru kao izuzetno poželjnog grada za stanovanje, rad i cjelogodišnji turistički odmor, zaključuje Knez.