Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Umro Steve Jobs, osnivač Applea i otac iPhonea, iPada…

05.10.2011. 22:00
Umro Steve Jobs, osnivač Applea i otac iPhonea, iPada…


Steve Jobs, osnivač Applea i jedan od najvećih informatičkih genija svih vremena, preminuo je u 56. godini života nakon dugotrajne borbe s rakom jetre, obznanila je uprava Applea.
Glavni pokretač stvaranja Appleovog iPhonea, iPada, iPoda, iMaca i iTunesa, preminuo je samo dva dana nakon premijere novog modela iPhonea.
“S dubokom žalošću objavljujemo da je Steve Jobs danas preminuo”, stoji u priopćenju Upravnog odbora Apple-a, koje prenosi CNN.
“Stevova briljantnost, sjaj i energija izvor su nebrojenih inovacija koje su obogatile i poboljšale živote svih nas. Svijet je neizmjerno bolji zbog Stevea. Njegova najveća ljubav bila je njegova žena Laurene i njegova obitelj. Naše srca su s njima i svima koji su bili dirnuti njegovim izvanrednim talentima”, ističe se u priopćenju.
Preko cijele naslovnice Appleove web stranice od srijede navečer stoji fotografija radnih mjesta i tekst “Steve Jobs 1955-2011”.
Jobs je 1976. osnovao tvrtku Apple Computer sa svojim prijateljem iz djetinjstva Stevom Wozniakom, a prodavali su ono što se smatra prvim svjetskim osobnim računalom – Apple II.
Analitičari industrije nazvali su ga majstorskim inovatorom, možda u rangu s Thomasom Edisonom, jer je izmijenio svijet računarstva, snimljene glazbe i komunikacija.
U 2004. godini Steve Jobs je pobijedio neobičan oblik raka gušterače, a 2009. bio je prisiljen na transplantaciju jetre. Nakon nekoliko godina pogoršanja zdravstvenog stanja, 24. kolovoza ove godine odstupio je s mjesta izvršnog direktora Applea. Iza Stevea Jobsa ostala je supruga Laureen, sin i tri kćerke, ali i mnogobrojni poštovatelji širom svijeta koji su ga smatrali najvećim inovatorom današnjice.


 GATES: BILI SMO I SUPARNICI I PRIJATELJI


 Svi oni koji su imali veliku sreću poznavati ga, a kamoli još i raditi s njim, znaju koliko je ovo veliki gubitak za čovječanstvo, kazao je Bill Gates nakon vijesti o smrti Steve Jobsa.
 
Osnivač i predsjednik Microsofta bio je vrlo tužan nakon vijesti o smrti Stevea Jobsa, a kazao je kako je njegovo poznanstvo s Jobsom trajalo više od 30 godina.
 
“Bili smo kolege, na neki način i suparnici, ali i vrlo dobri prijatelji i to više od polovice naših života. Mogu reći da ne znam nikoga tko je imao takav enorman utjecaj na naš svijet i na generacije koje dolaze, kao što je to imao Steve Jobs”, kazao je Gates, koji je s Microsoftom krenuo gotovo istodobno kao i Jobs s Appleom.




 “PC ERA DANAS JE ZAVRŠILA”


Barack Obama, predsjednik SAD-a:
“Steve je bio jedan od najvećih američkih inovatora, dovoljno hrabar da misli drugačije od drugih, neustrašiv u namjeri da promijeni svijet i dovoljno talentiran da to i učini. Svijet je izgubio velikog vizionara, a možda je i njegova najveća pobjeda što je cijeli svijet za njegovu smrt saznao putem uređaja koji je on izumio”.
 
RUPERT MURDOCH, Predsjednik NEWS CORP-a
“Danas smo izgubili jednog od najvećih mislilaca, kreatora i poduzetnika. Steve Jobs je bio najveći vođa jedne tvrtke u našoj generaciji, a revolucija koju je napravio utjecala je na praktički cijeli svijet”.
 
MARK ZUCKERBERG, osnivač Facebooka
“Steve, hvala što si mi bio mentor i prijatelj. Hvala ti i što si nam pokazao kako promijeniti svijet”.
 
ARNOLD SCHWARZENEGGER
“Steve je živio ‘Kalifornijski san’ svaki dan njegova života, a sve nas je podsticao da učinimo isto”.
 
MARK CUBAN, vlasnik Dallas Maveriscksa
“PC era je danas i službeno završila”
 
SPIKE LEE, redatelj:
“Vizionari su uvijek pomalo ludi na početku jer vide ono što drugi ne mogu. On je bio taj koji je vidio IPOD, IPAD, IPHONE, ITUNES i PIXAR. Tko zna što još, dok ga smrt nije zaustavila”.