Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pinokio – drveni lutak u čudesnim avanturama

Autor: Ante Rogić

05.10.2012. 22:00
Pinokio – drveni lutak u čudesnim avanturama

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pinokio je dobro poznata priča, toliko poznata da bi je svako kazalište trebalo imati na svom repertoaru, kako je kazao redatelj Zoran Mužić


Prva ovogodišnja premijera uprizorena je sinoć na daskama Kazališta lutaka Zadar. Pinokio, u režiji Zorana Mužića i dramatizaciji Marijane Nola, nova je predstava zadarskih lutkara, zapravo prva premijera u novoj zgradi. Pinokio je dobro poznata priča, toliko poznata da bi je svako kazalište trebalo imati na svom repertoaru, kako je kazao sam redatelj Mužić.
Pinokio je napisan prije više od sto godina i dosad je imao toliko puno izvedbi, da ne govorimo o prelijepim ekranizacijama Walta Disneya. Priču je napisao Carlo Collodi.
Pravim imenom Carlo Lorenzini živio je u Firenzi od 1826. do 1890. godine. Rodio se u obitelji firentinskog kuhara s jedanaestero djece. Studirao je filozofiju, radio je kao bibliotekar i politički angažirani novinar. Napisao je više knjiga koje su pale u zaborav. Pod pseudonimom Collodi – tako se zvalo rodno selo njegove majke – započeo je 1881. godine pisati “Pinokija” za dječji časopis. Dvije godine kasnije “Pinokio” je objavljen u knjizi koja je svom autoru donijela svjetsku slavu.
U ulozi Pinokija nastupila je Vjera Vidov, Tamara Šoletić igra cvrčka Svirala, Jure Aras Gepetta, a Plava vila je Anđela Ćurković-Petković. Sanja Zalović igra Mačka, Lisica je Gabrijela Meštrović-Maštruko, Mangiafuoco Dragan Veselić, a Irena Bausović Arlecchino i Columbina.