Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tri dana dječje filmske kreativnosti

Autor: Ante Rogić

05.10.2012. 22:00
Tri dana dječje filmske kreativnosti

Foto: Marin GOSPIĆ



Dok su se domaćini zahvaljivali na ukazanoj časti organizacije ove slavljeničke manifestacije, Vera Robić Škarica je istaknula kako je predivna činjenica da je u posljednjih 50 godina ovom manifestacijom prodefiliralo više od 4000 mladih filmaša


U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru jučer ujutro službeno je otvorena 50. revija filmskog i video stvaralaštva djece. Velika dvorana HNK Zadar bila je ispunjena do zadnjeg mjesta: mladim filmašima iz cijele Hrvatske, zadarskim filmofilima i njihovim roditeljima. Jubilarnu, 50. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog filmskog saveza i OŠ Stanovi iz Zadra službeno su otvorile Andrijana Baždarić i Stela Čulo, učenice drugog razreda škole domaćina.
Sve prisutne pozdravili su i ravnateljica škole domaćina Jurka Šaban, dogradonačelnik grada Zadra Dražen Grgurević, ravnatelj Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i član izvršnog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture Duško Kraljev, dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik i tajnik državnog povjerenstva 50. Revije filmskog i videostvaralaštva djece i Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza.
Jurka Šaban istaknula je kako je ova revija zasigurno svojim kvalitetnim projekcijama obogatiti kulturni život grada Zadra.
– Ova tri dana, a uoči dana neovisnosti, bit će prava svetkovina u gradu Zadru. Ali još smo sretniji što će u tim kvalitetnim projekcijama, u toj svetkovini sudjelovati i naši filmaši sa svojim zanimljivim projekcijama. A ujedno, naše ulice i trgove ispunit će dječji smijeh, razigranost i radost, kazala je Šaban.
Dok su se domaćini zahvaljivali na ukazanoj časti organizacije ove slavljeničke manifestacije, Vera Robić Škarica je istaknula kako je predivna činjenica da je u posljednjih 50 godina ovom manifestacijom prodefiliralo više od 4000 mladih filmaša. Također, upravo u ovom trenutku se u Los Angelesu odvija retrospektiva hrvatske animacije u okviru koje se predstavlja najstariji hrvatski filmski klub, Škola animiranog filma Čakovec (na Reviji zastupljena s čak devet ostvarenja), dok se u sklopu prezentacije hrvatske kulture u Parizu prikazuje i film iz Filmskog-kino-video-kluba Zaprešić (na Reviji zastupljeni s čak petnaest ostvarenja). Ima li boljeg dokaza da na ovim mladim filmašima uistinu svijet ostaje? Svečano otvaranje zaključeno je prvom revijskom projekcijom u okviru koje je prikazano 12 dječjih ostvarenja.
Revija se jučer nastavila s cjelodnevnim projekcijama najkreativnijih mladih filmaša iz Hrvatske. U sklopu četiri revijske projekcije prikazano je još 42 filma.
Revija se nastavlja danas, a sutra je proglašenje pobjednika i zatvaranje manifestacije.