Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Blago nama s ovakvim začinima

Autor: Mario Padelin

05.11.2008. 23:00


ISMIJAVANJE NEMOĆNIH
Od svih emisija koje bi trebale biti zabavne a dosadne su, koje bi trebale biti smiješne a nisu, “Pazi zid” je još najpodnošljivija. Čak je i neloša. Voditelji su dobri, a posebno onaj momak Mario (logično), koji je i osobito duhovit. Zbog onoga bazenčića sve to podsjeća na davne Jadranske susrete ili Igre bez granica, a nisu loši ni natjecatelji. Baš je bilo simpatično kada su onim Kinezima za nagradu darovali boravišnu dozvolu ili tako nešto. Prošli su tjedan gosti bili, s jedne strane genijalne “Bele udovice” iz Rijeke, a s druge obitelj Gotovac (da, to su “oni” Gotovčevi). Činjenica je, da je kod ovih drugih prisutna jedna mazohistička komponenta čim stoički podnose da ih se ismijava u javnosti, ali pitanje je koliko je etično ovako izlagati ljude, ma koliko to oni svojim istupima u javnosti sami tražili.
KRAJ OKTANSKOG CIRKUSA
Eto je, za ovu godinu, gotova i Formula 1. Ona dva veseljaka koje je angažirala Hrvatska televizija cijele su se godine ludo zabavljali, a sada će se morati malo povući i skupljati snage za novu sezonu. A u zadnjoj su se epizodi iskazali. Znamo da je Formula 1 sve dosadnija i monotonija, sve se svodi na boksove i konstrukcije, a i mnoge odluke sa “zelenog stola” su sve relevantniji čimbenik u kreiranju konačnog poretka. Dakle, vozač je sve manje važan u ovoj priči. U zadnjoj je trci bilo nešto uzbuđenja i to samo u zadnja dva-tri kruga. Naši su vrli spikeri to jedva dočekali i sve popratili upravo koljačkim rikanjem, takvim neljudskim urlicima od kojih mi se sledila krv u žilama. Zašto se oni toliko uzbuđuju? S druge strane, ta dvojica su se toliko zbližila da više ne moraju ni razgovarati da bi se razumjeli. Svako malo, nakon neke obavijesti, čuje se njihov smijeh i neko gunđanje. Očigledno zaboravljaju da ih se plaća za nešto drugo, a to je komentiranje utrke i to bez suvišnih stručnih riječi koje većina ljudi ne razumije. S obzirom da ni oni ne mogu unijeti život u ovo sve dosadnije natjecanje, ja predlažem – svi vozači imaju isti motor, isti auto i iste uvjete. Nema zamjene guma, nema dodavanja goriva, pa da vidimo pošto je Musa prodao kobilu?
NIKADA DOSTA TUĐE NESREĆE
Nova TV je neumorna u svojim nastojanjima da privuče šire gledateljstvo. Iako su uložili golema sredstva u nove projekte, pomoću čega su ipak uspjeli podići gledanosti, oni i dalje ne odustaju od sado-mazo koncepcije emisije “Istraga”, napravljene na tragu crnih kronika i žutog tiska koja ovakvim pričama zabavlja dokon narod željan tuđe muke i nesreće. U zadnjoj su nam epizodi ove divne i poučne serije prikazali kako se izvjesni Stevo opijao, pa se posvađao s nekim tipom koji je uzgajivač jarića, pa smo gledali duge kadrove njihovog sjedenja u lokalnoj birtiji u kojoj se okupljaju samo osobiti intelektualci, a sve to naravno završava u lokvama krvi i neizbježnim moralnim prodikama onog simpatičnog visokog ćele, nakon čega vam i večera bolje ide u tek. Blago nama s ovakvim začinima.
HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA HRT-a
Evo već peti, šesti tjedan na drugom programu možemo pratiti dokumentarnu glazbenu emisiju “Sedam razdoblja rocka”, koja je vrlo edukativno napravljena za nas starije koji smo to odavno apsolvirali, kao i za mlađe generacije koje se žele pravilno razvijati u tom smislu. Nema veze što ide oko ponoći (u stvari bi je trebali puštati u školama, pa nam ne bi mladež slušala narodnjake), jer poučno je i dobro napravljena. Posebno mi se svidjela epizoda u kojoj preživjeli članovi Nirvane objašnjavaju kako su skoro odbacili svoj najveći hit “Smells like teen spirit” jer su mislili da je plagijat grupe “Pixies”. Čovjek svaki dan nešto nauči.
AMERIKANADE NA AUSTRIJSKI NAČIN
Tjednima i mjesecima nam se serviraju novosti vezane uz izbor novog američkog predsjednika. Sudeći po onome što nam referiraju novinari, nitko tko ima više od tri razreda osnovne škole neće glasovati za republikanca već za onog drugog. Ispada da su svi tamošnji pjevači i glumci, koji nešto znače, na njegovoj strani. No, jedan ipak nije, a nije ni Amerikanac. Schwarzenegger je na strani republikanaca. Pa neka je. To je njegovo pravo. Ali neka ne priča gluposti. U HRT-ovim vijestima, grli se on s onim starijim kandidatom i prodaje neku priču kojom pokušava ispasti američki domoljub iako nije Amerikanac, a ima i domovinu koje se očigledno odrekao. A što mislite zašto? Naravno, politika. Morao je kaže pobjeći iz Europe jer ga je socijalizam kočio. Divna priča. Kočio ga je socijalizam u Austriji. Tamo su Udba, Ozna i KGB uistinu bile strašne. Dobro nije rekao i da nije smio ići u crkvu. A s druge strane, Amerikancima se može svašta servirati. Većina ne zna gdje je Europa, a za Hrvatsku misle da je smještena negdje između Mozambika i Burkine Faso. A imaju glasačko pravo. A kada smo kod glasačkog prava, o tome bi se moglo pisati, i pisati, i pisati…