Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Samo Ljubičić izborio prvih 11

Autor: Šime Ćurko

05.11.2008. 23:00
Samo Ljubičić izborio prvih 11

Foto: Vedran SITNICA



Vrlo dobru ocjenu može dobiti Ljubičić, prolaznu Šiklić, a Bačak, Sladojević i Matanović za sada su samo prinove, ne i pojačanja


Nakon šest kola nogometaši Zadra imali su tek jedan bod i na Stanovima su ne našli u dvojbi, što napraviti da bi se momčad podigla iz rupe koja je postajala sve dublja i vukla momčad u Drugu ligu. Dalibor Zebić kao prvi trener imao je puno podršku Uprave, a klub je dovođenjem čak pet novih igrača na neki način priznao možebitnu pogrešku s početka sezone kada su anagažirana (samo) dva nova igrača, Jozo Pletikosić i Marin Batur, koji ionako zbog ozljede nije nastupio u prvih devet kola. Zadar su u jednom tjednu pojačali najprije Marin Ljubičić, Ivan Bačak i Bruno Šiklić, malo nakon njih stigao je Vladimir Sladoljević, a nakon što je s momčadi trenirao još od ljeta ugovor je potpisao i Mario Matanović. Dva mjeseca kasnije zanimljivo je vidjeti kako se spomenuta petorka snašla na Stanovima. Statistika će reći, vrlo različito, vrlo dobru ocjenu može dobiti Ljubičić, prolaznu Šiklić, a Bačak, Sladojević i Matanović za sada su samo prinove, ne i pojačanja.
Marin Ljubičić
Do sada se nedvojbeno potvrdio kao najveće pojačanje. Nakon dolaska iz matičnog Hajduka trebalo mu je nekoliko utakmica prilagodbe na novu momčad. Sve je krenulo nabolje nakon što je HAŠK-u zabio tri gola u Kupu. Ivica Datković ustalio ga je na zadnjem veznom gdje igra u liniji s Ferdom Milinom i obojica dosta dobro onemogućuju protivničku veznu liniju u razvijanju igre. Ono što Datković još više traži od Ljubičića i Milina jest to da u trenutku kada oduzmu loptu protivniku, bolje otvaraju prostor suigračima u napadačkim akcijama. Ljubičić se proslavio vrlo lijepim golom Hajduku, s kojim je Zadar nakon deset godina napokon pobijedio Splićane.
Bruno Šiklić
Zadnja linija Zadra od prošle sezone igra u sastavu Batkoski kad zadnji čovjek, Puljić i Parmaković kao stoperi i Šiklić nikoga od njih nije uspio izgurati iz početne jedanaestorice. No, Šiklić je imao prilike, triput (Rijeka, Zagreb, Slaven Belupo) je počeo utakmicu nakon što su Parmaković i Puljić imali tri žuta kartona, protiv Rijeke u Kupu zaigrao je na desnom boku, a imao i jedan ulazak s klupe (Hajduk). Nema pretjeranu rutinu, ali u vremenu provedenom na travnjaku nije imao većih pogrešaka. Sklon je jednostavnim rješenjima, koja bi prosječnom gledatelju ponekad mogla izgledati i kao panična. Ne znamo što su i u kojoj mjeri na Stanovima očekivali od Šiklića, ali sigurno je da nije razočarao te je kao takav pojačao prilično tanak fond obrambenih igrača.
Ivan Bačak
Došao je kao rješenje za desni bok, iako se naglašavalo, vjerojatno uslijed toga da je Josip Bilaver na desnom boku igrao dosta solidno, da je riječ o igraču koji ima dobre realizatorske sposobnosti. No, Bačak je u razgovoru prije prvog treninga istaknuo da u napadu može igrati, ali da je to bilo u Drugoj ligi, što se teško može usporediti sa zahtjevima Prve HNL. Dalibor Zebić odmah mu je dao priliku protiv Croatije Sesvete i nakon toga ništa, doslovce ništa. Za Bačaka više nije bilo mjesta ni na klupi i ne promijeni li se nešto značajnije u njegovu statusu do kraja jeseni realno je očekivati odlazak iz Zadra. Osim ako uslijed ozljede Josipa Bilavera ne dobije novu priliku.
Vladimir Sladojević
Zadar je teško davao golove, Želimir Terkeš nakon šest kola završio je na operaciji trbušnog zida i Sladojević je trebao poboljšati napadački učinak. Trebao je, ali do sada to nije učinio. Nije ni mogao jer nijednom nije nastupio za svoju novu momčad. Josip Bajlo, sportski direktor, predstavio ga je kao “kvalitetnog, ali malo zapuštenog igrača”. Navodno Sladojević ima “nos” za gol, ali tek što je to trebao pokazati pojavili su se problemi s koljenom, a potom i aduktorom. Bajlo kaže da Zadar na njega računa u proljeće, ukoliko se riješe zdravstveni problemi.
Mario Matanović
Iskazao se nekim potezima na prijateljskim utakmicama, ali je i dalje daleko od prve momčadi. Nema ga ni na klupi i doista je neizvjesno kada će konačno zaigrati za matični klub. Matanović je vezni igrač, po potrebi može igrati i na lijevom boku. Dugo je trebalo da potpiše ugovor, a kada se to i dogodilo pred njim je novo čekanje – kada će doći prve prvoligaške minute. Ako su ga na Stanovima nekoliko mjeseci držali bez ugovora i nakon toga ga konačno potpisali, valjda su u Matanoviću vidjeli moguće pojačanje.


MARUNA NAJBLIŽI DESNOM BOKU




Ozljeda će (rame) Josipa Bilavera udaljiti s travnjaka do kraja jesenske polusezone. Do sada je Bilaver bio standardan na desnom boku pa će Ivica Datković morati posegnuti za novim rješenjima. Čini se da je prva opcija Šime Maruna; nije tajna da je Datković od početka Marunu vidio u najužim kombinacijama za desni, pa čak i lijevi bok na kojem je igrao protiv Zagreba. Moguća je i opcija sa Šiklićem, kakvu smo vidjeli protiv Rijeke u Kupu, eventualno i s Gregovom (iako kod Datkovića ima znatno manje prilike nego kod Zebića), a možda se odnekud u prvi plan ubaci i Bačak.


MIŠLOV ČEKA BOLJE DANE


Nisu samo Bačak, Matanović i Sladojević trenutačno na marginama prve momčadi. Izvan kombinacija je i Roko Mišlov, zadnji vezni, koji je lani najavio velike mogućnosti. Ove sezone najprije kod Zebića, a sada i kod Datkovića nije u prvom planu. Za mladog igrača najgora moguća solucija, trenira, a ne igra. Iako se spominjala mogućnost posudbe Mišlova, obje strane takvu mogućnost odbacuju.
– Mišlov je, kao i svi ostali igrači, u momčadi sigurno do polusezone. Tada ćemo razgovarati koja je opcija najbolja – kaže Josip Bajlo.
– Ne ide kako sam se nadao, ali strpljiv sam. Treniram i čekam bolje dane – poručuje Mišlov.