Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Među nezaposlenima najviše žena

Autor:

05.11.2009. 23:00
Među nezaposlenima najviše žena

Foto: Zvonko KUCELIN



Namjera nam je jačanje kapaciteta, opsega i vrste usluge, kao i uspostavljanje partnerskih odnosa s ostalim sudionicima na tržištu rada – od posredovanja pri zapošljavanju, rješavanja prava za vrijeme nezaposlenosti i profesionalnih usmjeravanja, do izdavanja različitih publikacija i praćenja tržišta rada, pojašnjava Željko Marić, pročelnik Područne službe Zadar
Hrvatski zavod za zapošljavanje obilježio je jučer 103 godine postojanja službe za zapošljavanje u u Republici Hrvatskoj. Petog studenoga 1906. godine na VIII. skupštini Zastupstva slobodnog i kraljevskog glavnog grada Zagreba predloženo je gradskoj općini podizanje “Zavoda za posredovanje između nudilaca i tražilaca radnje i službe”, a ujedno je donesen Statut Zavoda. Od tada do danas, njegov rad i razvoj je neprekidan te se Zavod uvrštava među nekolicinu institucija s najdužim kontinuiranim radom u Hrvatskoj.
Bolji od prosjeka
U Područnoj službi Zadar ova obljetnica jučer je obilježena radno s održanim okruglim stolom. Djelatnicima i suradnicima koji rade s nezaposlenima predstavljena je cjelovita slika okruženja u kojem se djelatnost Zavoda odvija, a uz dogovor oko daljnjega rada iznesena su i nastojanja za poboljšanjem i unaprjeđenjem usluga prema nezaposlenima.
Regionalni kontekst djelovanja HZZ-a Područne službe Zadar i poznavanje tržišta rada Zadarske županije, svakako je prvi korak u smjeru povezivanja i davanja života europskim i nacionalnim politikama na tržištu rada, ali i osnova argumentiranja privlačenja europskih i nacionalnih sredstava za potrebe rješavanja problema regionalnog tržišta rada, ističu u Područnoj službi Zadar.
– U svom radu nastojimo ići s aktivnostima koje imaju i ostale javne službe u svijetu i biti glavni akter na tržištu rada. Namjera nam je jačanje kapaciteta, opsega i vrste usluge, kao i uspostavljanje partnerskih odnosa s ostalim sudionicima na tržištu rada – od posredovanja pri zapošljavanju, rješavanja prava za vrijeme nezaposlenosti i profesionalnih usmjeravanja, do izdavanja različitih publikacija i praćenja tržišta rada, pojašnjava Željko Marić, pročelnik Područne službe Zadar.
Prema iznesenim podacima, kada je o zapošljavanju u Zadarskoj županiji riječ, od 2001. godine do kraja 2008. udjel zaposlenih u strukturi radne snage je u stalnom rastu. No, kada se gleda stanje u odnosu na prethodnu godinu, od veljače je ipak prisutna situacija povećane nezaposlenosti.
– Posljednjih godina broj zaposlenih je u porastu. Iako se taj trend ove godine malo promijenio te je zabilježen porast nezaposlenosti, taj porast u Zadarskoj županiji je još uvijek sporiji od hrvatskoga prosjeka, pojašnjava Marić.
Prilagođavanje tržištu rada
Sumirajući aktualne probleme tržišta rada u županiji, u Zavodu posebno ukazuju na situaciju koja se odnosi na naslijeđe tranzicije, vidljivo u strukturalnoj nezaposlenosti i visokoj dugotrajnoj nezaposlenosti, što će na dulji rok ometati gospodarski razvoj i uvjetovati relativno visoke financijske stavke u novim investicijama vezanim za osposobljavanje potrebne radne snage. Nadalje, kako ističu, sektor usluga ima velike i raznolike neiskorištene potencijale za stvaranje novih radnih mjesta. Izrazito je niska zastupljenost ženske populacije u zaposlenosti, kao i niska zastupljenost mladih i starijih radnika, dok su, pak, niska obrazovna razina radno sposobnog stanovništva u cjelini te dominantna zastupljenost ženske populacije na nižim obrazovnim razinama, izdvojeni među najveće probleme tržišta rada Zadarske županije, što već sada otežava poduzetnicima nalaženje i zapošljavanje osoba s odgovarajućim kvalifikacijama i vještinama. Rješavanje svih ovih, ali i ostalih problema traže uporan, strpljiv i kontinuirani napor, ističu u Zavodu.
– Dvogodišnji plan poticanja zapošljavanja u okviru Zavoda uključuje provođenje različitih programa. Obrazovne aktivnosti, poticanje zapošljavanja različitih skupina nezaposlenih te javni radovi, sadržaji su za koje su ove godine sredstva na raspolaganju potrošena, no s aktivnostima se nastavlja i dalje te se rade programi za projekte koji iziskuju nova financijska sredstva u sljedećoj godini, zaključuje Marić.


 PROBLEM DUGOTRAJNE NEZAPOSLENOSTI


Prema podacima HZZ-a Područne službe Zadar, strukturu nezaposlenih prema spolu u Zadarskoj županiji karakterizira znatno veći broj nezaposlenih žena od muškaraca – 59,35 posto žena u kolovozu. Osim što je manja u apsolutnim iznosima, nezaposlenost muškaraca i intenzivnije pada.
Strukturu nezaposlenih prema dobi karakterizira porast broja nezaposlenih starije životne dobi (preko 45 godina), što je više od državnoga prosjeka, dok kod mladih dobnih skupina do 25 godina, sa 12,4 posto udjela u strukturi nezaposlenih krajem kolovoza ove godine, stojimo povoljnije prema RH (17,3 posto).
Također, uočljiv je i problem velike prisutnosti dugotrajne nezaposlenosti, posebice među osobama koje imaju završenu srednju školu. Ovdje je problem posebno težak jer kod ove grupacije, kažu u Zavodu, najbrže dolazi do zastare znanja i vještina pa je njihov povratak na tržište rada izrazito težak i zahtjeva veliki osobni i institucionalni angažman i trošak.