Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prilagodio sam se brže nego što sam očekivao

Autor: Šime Ćurko

05.11.2009. 23:00
Prilagodio sam se brže nego što sam očekivao


Moja jedina ambicija po dolasku na Stanove bila je što više igrati i naravno, ostvariti što bolje rezultate s novom momčadi – kaže Jonjić




Iako je još junior Hajduka Matej Jonjić (1991.) ove je sezone skupio dosta iskustva u dresu Zadra. Na Stanove se Jonjić došao nogometno usavršavati, što zapravo nije ništa neobično kad je riječ o relaciji Poljud – Stanovi. No, neobično je da igrač koji još može nastupati za juniorsku momčad bude posuđen seniorskoj momčadi drugog kluba. Zanimljivo da je Jonjić prve minute i to odmah u prvih 11, u zadarskom dresu upisao u 2. kolu kada je Zadar na Poljudu pobijedio Hajduk 1:0 za jedine ovosezonske bodove s gostovanja. Kako to da je Jonjić završio u Zadru?
– Ne znam mnogo detalja, ali znam da mi je ponuđen dolazak u Zadar što sam i prihvatio. Moja jedina ambicija po dolasku na Stanove bila je što više igrati i naravno, ostvariti što bolje rezultate s novom momčadi – ističe Jonjić koji je do sada odigrao vjerojatno i više nego što je očekivao. Točnije ravno 900 minuta, odnosno deset utakmica. Iako su se hrvatski klubovi uvelike okrenuli mladim snagama ipak nema mnogo juniora koji igraju Prvu HNL. Onu seniorsku, naravno. Kako je prošla prilagodba na viši rang?
– Mnogo bolje nego što sam očekivao. Bilo je u početku i malo straha kako će sve završiti. Pokazalo se, međutim, da je Zadar momčad koja mi odgovara.
Jonjića je Zebić ustalio na poziciji desnog stopera. Splićanin izostaje samo u slučaju kartona ili ozljeda.
– U mlađim kategorijama Hajduka uvijek sam igrao na mjestu desnog stopera. Ni formacija s trojicom u zadnjoj liniji nije mi nepoznata. Štoviše, možda mi više odgovara nego raspored s četvoricom u obrani.
Zbog tri žuta kartona Jonjić nije nastupio u Zaprešiću gdje je Zadar protiv Intera pokazao kako se može izgubiti gotovo dobivena utakmica.
– Nisam igrao u Zaprešiću, ali nakon te utakmice osjećao sam se kao da jesam. Težak je to poraz koji još nismo preboljeli.
Tijekom jeseni Jonjić je imao zapaženih, ali i ponekih kiks reakcija. S obzirom na njegovu mladost takvo što nije neočekivano. Što Jonjić misli o tome?
– Ne znam, igrao sam kako sam najbolje znao i mogao i najvažnije je što o mojoj igri misli trener Dalibor Zebić.
Dobro, hajdemo onda o momčadskom učinku. Je li on nakon 13 kola mogao biti bolji?
– Mogao je, naravno. Protiv Istre, Intera i Rijeke ukupno smo osvojili dva boda, a to je premalo s obzirom na situacije koje smo imali na tim utakmicama. Da samo pobijedili samo jednu od tih utakmica bilo bi mnogo bolje.
Nakon sutrašnje utakmice s Varteksom na Stanovima bit će nezadovoljni s bilo kojim učinkom koji im ne bi donio tri boda.
– Kako god znamo Varteks moramo pobijediti. S ta tri boda donekle bismo se držali u mirnoj situaciji pred utakmice koje nas očekuju, a koje nam nude težak raspored. Kad je riječ o Varteksu ne želim razmišljati ni o čemu osim o pobjedi.


 ZADARSKO-SPLITSKA OBITELJ


Poljud i Stanovi nikada nisu skrivali svoju ljubav, koja je manjih kriza imala samo u sezoni 2002./’02. kada je Dinamo Zadru posudio Tomislava Gondžića i Marka Šarliju, vratara. Suradnja, ako se takvom može opisati, izgleda otprilike ovako; Hajduk povremeno šalje svoje (talentirane) mlade igrače na posudbu u Zadar, a sa Stanova na Poljud odlaze oni igrači koji su svojom kvalitetom, valjda, nadišli zadarske okvire. Posljednji takvi igrači bili su Marin Tomasov i Danijel Subašić, a prije njih put Poljuda krenuli su Jurica Buljat, Dragan Blatnjak… Od igrača koji su išli obrnutim smjerom, bilo da je riječ o posudbama ili igračima koji su prethodno raskinuli ugovor s “bilima” u Zadru su značajniji trag ostavili Tvrtko Kale, vratar, zatim Ivan Jerković, Hrvatin Gudelj, a u novije vrijeme Ante Puljić i Marin Ljubičić, koji, međutim, u posljednjim utakmicama ne briljiraju. Od ostalih spomenimo Darka Franića (vratar), navijači će se sjetiti i Ante Rožića, a u ovu se kategoriju može ubaciti i Andrija Vuković, premda je on do Zadra došao zaobilaznim putem. Uz Jonjića na posudbi Iz Hajduka u Zadru je trenutačno još i Goran Jozinović. Bilo je i onih koji su praktički kao djeca otišli na Poljud tražeći afirmaciju pa su se na kraju vratili kući. Od takvih je trenutačno najaktualniji Ivan Ćurjurić.